Прије убиства Славише Крунића оптужени заједно љетовали у Неуму

Оптужени за убиство бањалучког бизнисмена Славише Крунића, власника заштитарске фирме Сецтор Сецуритy, неколико мјесеци прије атентата заједно са супругама и дјецом љетовали су у Неуму, пише у оптужници Републичког јавног тужилаштва, подигнутој 27. децембра прошле године, чије детаље ексклузивно објављујемо.

Република Српска 17.01.2020 | 11:35
Прије убиства Славише Крунића оптужени заједно љетовали у Неуму

Информација о посјети Неуму, гдје је могуће и скован план о убиству Крунића, само је један од мноштва нових и јавности до сада непознатих детаља о тешком убиству Славише Крунића недалеко од његове породичне куће у Гламочанима код Бањалуке 22. априла прошле године, када је заједно с њим убијен и тјелохранитељ Жарко Павловић.

Откривамо до сада непознате детаље о кретању оптужених на дан Крунићевог убиства, познанствима и дружењу оптужених и њихових породица, али и резултатима ДНК вјештачења и траговима на оружју којим је извршено убиство.

ДАВАО ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПРАШТАЊЕ ДУГА

Бенеди Ђукановић и Емилио Балдо су од почетка 2019. до 22. априла 2019. на подручју Лакташа, заједно са Жељком Ковачевићем који је убијен током напада,  организовали убиство Славише Крунића, власника агенције за обезбјеђење Сецтор сецуритy, пише у оптужници коју је потписала републичка јавна тужитељица Сњежана Петковић.

 

Оптужени саучесник Родољуб Гајић, који је до хапшења радио у фирми Сецтор, означен је као помагач убица, јер је саучесницима јављао информације о кретању Крунића у данима уочи убиства, његовом боравку у кући у бањалучком насељу Гламочани, али и обезбеђењу које је имао. У оптужници се тако наводи да је Гајић информације одавао лично Ковачевићу, коме је дуговао новац изгубљен на коцки.

Као директни извршиоци убиства Крунића означени су Ђукановић и Ковачевић, док су убиство до детаља испланирали Ковачевић, Ђукановић и Балдо.

 

Бенеди Ђукановић се оптужницом додатно терети да је од непознате особе набавио аутоматску пушку ЦЗ М70 АБ2 којом је извршено убиство Крунића.

Ђукановић, Балдо и Гајић терете се за кривично дјело тешко убиство за које је прописана казна дуготрајног затвора па ће, уколико се током кривичног поступка докаже њихова кривица, бити осуђени на затворске казне од 25 до 40 година робије. Тројици оптужених је, након потврђивања оптужнице, уједно продужен притвор до изрицања првостепене пресуде.

У оптужници, исписаној на 38 страница, наведена су, између осталог, имена свих сведока, а побројани су и материјални докази који је ће бити изведени у Окружном суду Бањалука.

СВЈЕДОЦИ, ВЈЕШТАЦИ И „СТРУЧНО ЛИЦЕ“

Републичко јавно тужилаштво тако у циљу доказивања оптужнице планира саслушати 21 свједока, међу којима су Горан Илић, једини преживјели из Тоyоте Ланд Цруисер у којој се кобне коћи возио убијени Славиша Крунића. Осим бањалучког бизнисмена у атентату на макадамском путу у Гламочанима убијен је и Крунићев тјелохранитељ Жарко Павловић.

Осим Илића биће саслушане и супруге убијених Крунића и Павловића, али и супруге тројице оптужених.

У циљу доказивања навода из оптужнице Републичко јавно тужилаштво је најавило саслушање 10 вештака из Завода за судску медицину РС, МУП РС, а најављено је и саслушање једног вештака из Словеније.

 

 

Занимљиво је да је тужилаштво у оптужници навело како ће бити саслушано и „једно стручно лице“, а Инфорадар сазнаје да се ради о Мирославу Ћурковићу, запосленом у МУП-у РС.

Током суђења биће прегледана и 54 снимка са сигурносних камера у Бања Луци којима тужилаштво настоји повезати кретање Ђукановића, Балда и убијеног Ковачевића са наводима из оптужнице.

Републичко јавно тужилаштво извешће и 275 материјалних доказа у циљу доказивања ове оптужнице, а процес који је пред нама већ сада је добио епитета „суђења деценије“.

ДЈЕЛИМИЧНО ПРИЗНАЛИ

Из оптужнице, која је у посједу Инфорадара, произилази да су оптужени Бенеди Ђукановић и Родољуб Гајић дјелимично признали кривична дјела која су им стављена на терет. Ђукановић је тако признао да је набавио оружје које је кориштено приликом убиства Крунића, али негира да је учествовао у злочину.

С друге стране, Родољуб Гајић је готово у потпуности признао кривично дјело.

Наиме, Гајић је детаљно описао своје познанство са Жељко Ковачевићем који је убијен током засједе и напада на Крунића. Током саслушања је, између осталог, изјавио и да је у једном тренутку „заиста закључио да ће Ковачевић нешто нажао учинити Крунићу, али о томе ништа није причао“.

Гајић је изразио кајање због свега што је учинио, те да је свјестан да је одавањем информација допринио извршењу тешког убиства Славише Крунића и Жарка Павловића.

БИВШЕ И САДАШЊЕ СУПРУГЕ ОПТУЖЕНИХ КАО СВЈЕДОЦИ

Током истраге саслушане су бивше и садашње супруге оптужених, које ће уједно бити и свједоци Републичког јавног тужилаштва, и то Александра Каламанда, која је задњих седам година била у вези са Жељко Ковачевићем, Јелена Џинкић, која је 16 година била у ванбрачној вези са Ковачевићем, те Горана Петковић, ванбрачна супруга Емилиа Балде и Жељка Гајић, супруга Родољуба Гајића.

Александра Каламанда ће пред судом причати о посљедњим данима свога ванбрачног супруга и његовом понашању уочи извршења убиства Славише Крунића. Каламанда ће свједочити и о околностима проналаска мобилног телефона Жељка Ковачевића у канти за смеће у стану који су заједно користили.

Друга ванбрачна супруга Ковачевића, Јелена Џинкић, свједочиће такође о његовим посљедњим данима, али и, како смо већ навели, до сада јавности непознатом заједничком љетовању у Неуму 2018. године, гдје су заједно на плажи били она и Ковачевић са дјецом, Емилио Балдо и Горана Петковић, те Бенеди Ђукановић са децом.

 

 

Најзанимљивије би требало бити свједочење Горане Петковић, ванбрачне супруге Емилиа Балде, која је у два наврата саслушавана у Републичког јавном тужилаштву.

Тек приликом другог саслушања, наиме, Петковићева је испричала детаљније о ономе шта је радио Балдо критичне ноћи. Тако је изјавила да је Балдо дошао у локал по њу гдје је радила другу смјену те да су кренули према кући у Лакташима. При повратку кући зауставили су се на Жупском мосту, а Балдо је изашао из аутомобила и позивао некога. Након што се тај „неко“ није јавио, Балдо је телефон раставио и бацио га у ријеку.

Затим се ванбрачној супрузи обратио ријечима: „Ако до нечега дође, нисам био на мосту, ниси ништа видјела!“

Упитана да објасни зашто током првог свједочења није споменула мост и бацање телефона, Петковићева се бранила тврдећи да је „поступала у складу са упутствима Емилиа Балда“.

ОРУЖЈЕ ОДБАЧЕНО 50 МЕТАРА ОД МЈЕСТА ЗЛОЧИНА 

Најмучнији дио на суђењу биће свједочење вјештака специјалиста судске медицине из Завода за судску медицину РС. Биће саслушана сва четворица специјалиста и то Милан Срдић, Далибор Недић, Зоран Обрадовић и Жељко Каран.

Специјалисти судске медицине говориће о повредама које су задобили Славиша Крунић и Жарко Павловић, али и Жељко Ковачевић који је био међу нападачима. Налаз и мишљење вјештака прати и фотодокументација.

Иначе, Републичко јавно тужилаштво је током истраге затражило и помоћ Биолошког факултета у Београду где је рађена ДНК анализа пронађених трагова изузетих са оружја којим су убијени Славиша Крунић и Жарко Павловић.

Тако је утврђено да је на једној аутоматској пушки пронађен ДНК Жељка Ковачевића, који је убијен током напада на Крунића, док је на другој аутоматској пушки откривен ДНК Бенедија Ђукановића.

На оружју којим је извршено убиство, а које је пронађено одбачено 50-так метара од мјеста злочина, пронађени су и други ДНК трагови, али се не зна коме они припадају.

(ИнфоРадар)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Макс

17.01.2020 10:59

Мотив и налогодавци су не познати ,сто је вазније него гдје је ко љетовао и пио кафе,истразите једном истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саднабаров

17.01.2020 11:00

Госпођо Сњежана,недостаје у цијелој причи једно,кључно,питање,зашто или за чији интерес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

17.01.2020 11:08

Налогодавац ??????? Ко је наручио и у којем ресторану је плаћено тик поред врбаса ????????? Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непаметан

17.01.2020 14:21

Па кази ако знас.

Name

Ба

17.01.2020 11:34

КО СУ НАЛОГОДАВЦИ КО ЈЕ ПРЕТИО СЛАВИСИ КОГА ЈЕОН ПРОЗИВАО ПО СВИМ ЕМИСИЈАМА И ОТВОРЕНО ГОВОРИО КО ЈЕ ТРАЗИО ДА ПРОДА ФИРМУ СТО СЕ ТИ ЉУДИ НЕИСПИТАЈУПОГЛЕДАЈТЕ ЕМИСИЈЕ У КОЈИМ ЈЕ ГОСТОВАО ЦОВЈЕК ОТВОРЕНО ГОВОРИ О ПРИЈЕТЊИ ЗАЛОСНО ОДЕ ТАКАВ ЦОВКЕК БОРАЦ ЗА ПРАВДУ ЦЕСТОТ ДОМАЦИН НЕКОРУМПИРАН КОМЕ ЈЕ СМЕТАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р Српскен

17.01.2020 12:26

ЗНАЈУ СЕ И НАЛОГОДАВЦИ АЛИ НЕСМИЈЕ СЕ РЕЦИ ЈЕР СУ ДЕБЕЛО ЗАСТИЦЕНИ ОД СТРАНЕ ВЛАСТИ. ГДЈЕ ЈЕ И СТА РАДИ БИВСИ ДОДИКОВ СЕФ ОБЕЗБЈЕДЈЕЊА?

Name

за борац

18.01.2020 14:07

Зар миле није окрузен постењацинама око себе..

Name

Питање

18.01.2020 18:11

Рекао је покојни Крунић да му се пријети, али није рекао именом и презименом ко му пријети, што је велика грешка! Ако гријешим, исправи ме!

Name

Питање

17.01.2020 11:37

Опет Каран медју вјестацима у слуцају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Питање

17.01.2020 13:06

И Каран и тужилац Сњежана Петковић. Петковић је била тужилац када је ауто возио Станислав Чађо а сви знамо да је оптужен Радинковић.

Name

Ре питање

17.01.2020 15:15

Настимано да се ниста не доказе.

Name

Ко

17.01.2020 12:01

КО ЈЕ ПЛАТИО ТОЈ БАНДИ ДА УНИСТИ ЈЕДАН ЗИВОТ И ЛАГОДНО ТРОСИ ТЕ КРВАВЕ ПАРЕ.КО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

17.01.2020 12:01

Ко је платио летовање? Сигурно неко ко је наруцио убиство

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

17.01.2020 12:18

Оптужница не вреди без сведока-читаоца-коментатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

17.01.2020 12:38

Али не расвјетисе убиство два момка срамотно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

17.01.2020 12:42

а та пуска с којом је убијен, ција је? млатите у празно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

17.01.2020 13:19

Зна се врло добро ко је наручио убиство и ко хоце да преузме послове у комсилуку Бања луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја не знам

18.01.2020 18:14

Ајде напиши име и презиме дотичнога!

Name

Убице

17.01.2020 15:13

су скоро па невазне јер да га нису убили ови налогодавац би унајмио друге! Дакле 95 посто кривице сноси налогодавац којег у овој прици нико не спомиње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фудо

17.01.2020 16:57

Мање висе све а’л без налогодаваца,брзо це они изненада бити слободни,узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бушач

17.01.2020 17:10

И шта сад ,ето сједлил на плажи пили пиво и лизали сладолед и пало им на ум да убију Круну!???? Оптужница без мотива и налогодаваца у коју могу повјеровати само потпуни корисни идиоти а тих је највише! Нагласак на естрадне моменте свједочења супруга!? Е свашта! Убили су човјека са ставом ,оца ,мужа ,сина,честитог домаћина! Бурлавци који подрзавају овакав мафијашки систем!

ОДГОВОРИТЕ