Општина Шамац на суду изгубила трећину буџета

Општина Шамац изгубила је судски спор и фирми "НБС гроуп" мораће да исплати више од 2,2 милиона КМ са каматама, због чега је доведено у питање и само функционисање ове локалне заједнице.

Република Српска 09.11.2019 | 08:25
Општина Шамац на суду изгубила трећину буџета
Ради се о пресуди која износи скоро трећину буџета и која мора бити исплаћена с обзиром на то да је пред општином Шамац остала само могућност улагања ревизије пресуде, што не одгађа извршење.

Цијела прича о "НБС гроупу" и општини Шамац започела је још 1999. године, када је закључен Уговор о заједничком улагању на неодређено вријеме, а односио се на заједничко улагање у реконструкцију Спомен-дома "Митар Трифуновић Учо", изградњу базена и спортске дворане. Већ тада се могло закључити да овај посао не иде како је планирано, а тек 2010. године на приједлог тадашњег начелника Саве Минића, Скупштина општине донијела је закључак којим задужује начелника општине да предузме све потребне кораке за раскид уговора о заједничком улагању.

Након што је поднесена тужба суду за раскид уговора, компанија "НБС гроуп" у марту 2013. године обратила се општини Шамац за мирно рјешавање спора и то на начин да Дом културе припадне општини, а базени да остану њима, међутим Скупштина општине одбила је тај приједлог и задужила начелника да даље настави са раскидом уговора.

Након тога, Окружни привредни суд у Добоју, у мају 2014. године, усваја тужбени захтјев и имовину враћа општини, али послије тога "НБС гроуп" тужи општину Шамац ради накнаде штете и изгубљене добити.

"Само 12 дана након што сам преузео дужност дошла је пресуда Окружног привредног суда у Добоју да општина треба да плати 1.299.165 КМ", рекао је Ђорђе Миличевић, начелник општине Шамац, на недавно сједници Скупштини општине истичући да је послије тога уложена жалба Вишем привредном суду, који ју је уважио и процес вратио на почетак.

У поновљеном поступку Окружни привредни суд у Добоју поново је пресудио у корист "НБС гроупа" и наредио општини да исплати 1.275.597 КМ плус затезне камате и трошкове поступка, а жалба Вишем привредном суду општине Шамац је одбијена.

"Имамо могућност ревизије пресуде Врховном суду, што не одлаже извршење пресуде. Упутићу писмо министру финансија у смислу помоћи локалној заједници и тражићу помоћ од свих институција Републике Српске", рекао је Миличевић.

Илија Андрић, адвокат фирме "НБС гроуп" из Модриче, каже за "Независне" да је општина Шамац већ требало да исплати око 2,2 милиона КМ, колико износи укупна пресуда када се саберу затезне камате и трошкови поступка, али да то још није урађено.

"Видјећемо који су сљедећи кораци. Ми смо неколико пута покушали да се договоримо са општином, али увијек дођемо до краја и све се поново врати на почетак. Жао нам је што је на крају дошло до овога на овај начин", рекао је Андрић, одговарајући на питање да ли ће бити тражена блокада рачуна општине Шамац.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

адвокат

09.11.2019 08:05

на одговорност онога ко је склопио штетан уговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

09.11.2019 10:24

Мијиц је сахранио Самац,народ це да грца,он мезимац Додика узива,а плате,пројекти и зивот у Самцу стаје.Хвала снсд-у за убиство Самца.Надам се да су овим убиством убили и сами себе.

Name

Босански Шамац

09.11.2019 08:09

Брат брату, није пуно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусебризник

09.11.2019 08:51

Зна се ко је скинуо кајмак, а то је Сава Миниц. Цовек који је унистио насу опстину. Како га није само срамота и стид. Сад је побјегао као п.....а на други посо. Јадан је ово народ кад има такве ФУКАРЕ као сто су Саво Миниц познатији као дупеувлакац или ти улизица. Тај би и родјеног оца и мајку продао за марку. Ми градјани Самца требамо протјетати такве као сто је он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

09.11.2019 11:28

Истразите цији је кум сада на власти у Бос.Самцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејанн

09.11.2019 13:17

Све у реду. Али то нема везе са раскидом уговора нити актуелном ситуацијом.

Name

Лазо

09.11.2019 13:40

Откуд онда нова тузба кад је кум сјео на мјесто нацелника за финанције, бас слуцајност. Мозе један мањи кредит уз помоц Мијица тог, бас се све лијепо поклопило, а народ задовољан, добио базен да се купа. Уф љепоте и узиванције.

Name

Ста би ви?

09.11.2019 13:29

Јел град добио најсавременије базене, па ста оцете висе, имате тамо и цевапе и пиво. Доста вам је. Сад цемо вам и кеј средити да мозете камповати. Надам се да це на изборима народ то све наградити,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

09.11.2019 13:35

Само дај нека се плати, срамота је остати се дузно и да инвеститори прицају рузно о опстини. Није битно које сад крив, пара ионако нема и неце их скоро ни бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

09.11.2019 13:40

Све це то бити добро.сада це избори Ведран це позлатити Шамац. Саво миниц ниста није крив. Криви су ти Модричану сти су тузили. Морали су то дати Бадава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОКИ

09.11.2019 19:50

Гласајте само за Саву и СНСД тако це вам и бити...човјек који је угасио свјетло у Шамцу зове се Саво Миниц уз помоц СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Представа за јавност

10.11.2019 12:06

Још једна представа за јавност.Сценарио је договорен јос у вријеме потписивања уговора.Епилог свега је видљив.Профитира фирма која је неактивна десет година.Остало се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2019 13:26

Ако је то истина онда општина 1999. (тада је на власт био СДС) није ни требала склапати уговор с инвеститором НБС Групом него потражити стране донаторе за обнову спомен-дома и изградњу базена и другог који би отишли и не би тражили поврат. Откуд ко зна шта ће бити за 25 година. Они из СНСД су били као нека глупа и тврдоглава дивљач која лако упада у замке и халапљиво једе мамце што су раскинули уговор с НБС Групом прије истека тих 25 година упорно одбијајући чак и мирну појелу имовине (Спомен-дома и базена) између општине и њих. Ови из НДП сада у општини не могу ништа. Једино кад би могао постојати какав страни донатор да да општини најмање 2 300 000 КМ у буџет јер се без тог новца општина не може растеретити тога дуга с затезним каматама и судским трошковима а одлив 1/3 општинског буџета за измирење тога биће велико оптерећење док се временом (ко зна за колико година) опет не консолидује.

Name

Ванга из корнице

02.12.2019 13:49

ово је игра актуелне власти иове нб груе.То је група клосара која је застуала некога из србије..тај се одрекао свега..да не дузим.ово је договорена превара актуелне власти и ових модрицких лопова пола пола а народ це платити.треба ли реци да је СКУПСТИНА дсала налог за прекид уговора а сад су ти скупстинари на власти..јасно ко дан да је ово игра ндп-а и сдс-а са кумовима ових опстинара..треба довести сипу да ово све претресе..сто се тице саве миница.најбољи нацелник од рата до данас..сто се тице садасње власти..најсрамнији период зивота у самцу,,,погледајте овај непотизам.само будалетине це дати глас за ове.губе изборе милион посто

ОДГОВОРИТЕ