Opština Šamac na sudu izgubila trećinu budžeta

Opština Šamac izgubila je sudski spor i firmi "NBS group" moraće da isplati više od 2,2 miliona KM sa kamatama, zbog čega je dovedeno u pitanje i samo funkcionisanje ove lokalne zajednice.

Republika Srpska 09.11.2019 | 08:25
Opština Šamac na sudu izgubila trećinu budžeta
Radi se o presudi koja iznosi skoro trećinu budžeta i koja mora biti isplaćena s obzirom na to da je pred opštinom Šamac ostala samo mogućnost ulaganja revizije presude, što ne odgađa izvršenje.

Cijela priča o "NBS groupu" i opštini Šamac započela je još 1999. godine, kada je zaključen Ugovor o zajedničkom ulaganju na neodređeno vrijeme, a odnosio se na zajedničko ulaganje u rekonstrukciju Spomen-doma "Mitar Trifunović Učo", izgradnju bazena i sportske dvorane. Već tada se moglo zaključiti da ovaj posao ne ide kako je planirano, a tek 2010. godine na prijedlog tadašnjeg načelnika Save Minića, Skupština opštine donijela je zaključak kojim zadužuje načelnika opštine da preduzme sve potrebne korake za raskid ugovora o zajedničkom ulaganju.

Nakon što je podnesena tužba sudu za raskid ugovora, kompanija "NBS group" u martu 2013. godine obratila se opštini Šamac za mirno rješavanje spora i to na način da Dom kulture pripadne opštini, a bazeni da ostanu njima, međutim Skupština opštine odbila je taj prijedlog i zadužila načelnika da dalje nastavi sa raskidom ugovora.

Nakon toga, Okružni privredni sud u Doboju, u maju 2014. godine, usvaja tužbeni zahtjev i imovinu vraća opštini, ali poslije toga "NBS group" tuži opštinu Šamac radi naknade štete i izgubljene dobiti.

"Samo 12 dana nakon što sam preuzeo dužnost došla je presuda Okružnog privrednog suda u Doboju da opština treba da plati 1.299.165 KM", rekao je Đorđe Miličević, načelnik opštine Šamac, na nedavno sjednici Skupštini opštine ističući da je poslije toga uložena žalba Višem privrednom sudu, koji ju je uvažio i proces vratio na početak.

U ponovljenom postupku Okružni privredni sud u Doboju ponovo je presudio u korist "NBS groupa" i naredio opštini da isplati 1.275.597 KM plus zatezne kamate i troškove postupka, a žalba Višem privrednom sudu opštine Šamac je odbijena.

"Imamo mogućnost revizije presude Vrhovnom sudu, što ne odlaže izvršenje presude. Uputiću pismo ministru finansija u smislu pomoći lokalnoj zajednici i tražiću pomoć od svih institucija Republike Srpske", rekao je Miličević.

Ilija Andrić, advokat firme "NBS group" iz Modriče, kaže za "Nezavisne" da je opština Šamac već trebalo da isplati oko 2,2 miliona KM, koliko iznosi ukupna presuda kada se saberu zatezne kamate i troškovi postupka, ali da to još nije urađeno.

"Vidjećemo koji su sljedeći koraci. Mi smo nekoliko puta pokušali da se dogovorimo sa opštinom, ali uvijek dođemo do kraja i sve se ponovo vrati na početak. Žao nam je što je na kraju došlo do ovoga na ovaj način", rekao je Andrić, odgovarajući na pitanje da li će biti tražena blokada računa opštine Šamac.

(Nezavisne)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

advokat

09.11.2019 09:05

na odgovornost onoga ko je sklopio štetan ugovor.

ODGOVORITE
Name

Savo

09.11.2019 11:24

Mijic je sahranio Samac,narod ce da grca,on mezimac Dodika uziva,a plate,projekti i zivot u Samcu staje.Hvala snsd-u za ubistvo Samca.Nadam se da su ovim ubistvom ubili i sami sebe.

Name

Bosanski Šamac

09.11.2019 09:09

Brat bratu, nije puno

ODGOVORITE
Name

Dusebriznik

09.11.2019 09:51

Zna se ko je skinuo kajmak, a to je Sava Minic. Covek koji je unistio nasu opstinu. Kako ga nije samo sramota i stid. Sad je pobjegao kao p.....a na drugi poso. Jadan je ovo narod kad ima takve FUKARE kao sto su Savo Minic poznatiji kao dupeuvlakac ili ti ulizica. Taj bi i rodjenog oca i majku prodao za marku. Mi gradjani Samca trebamo protjetati takve kao sto je on.

ODGOVORITE
Name

Lazo

09.11.2019 12:28

Istrazite ciji je kum sada na vlasti u Bos.Samcu

ODGOVORITE
Name

Dejann

09.11.2019 14:17

Sve u redu. Ali to nema veze sa raskidom ugovora niti aktuelnom situacijom.

Name

Lazo

09.11.2019 14:40

Otkud onda nova tuzba kad je kum sjeo na mjesto nacelnika za financije, bas slucajnost. Moze jedan manji kredit uz pomoc Mijica tog, bas se sve lijepo poklopilo, a narod zadovoljan, dobio bazen da se kupa. Uf ljepote i uzivancije.

Name

Sta bi vi?

09.11.2019 14:29

Jel grad dobio najsavremenije bazene, pa sta ocete vise, imate tamo i cevape i pivo. Dosta vam je. Sad cemo vam i kej srediti da mozete kampovati. Nadam se da ce na izborima narod to sve nagraditi,

ODGOVORITE
Name

Cedo

09.11.2019 14:35

Samo daj neka se plati, sramota je ostati se duzno i da investitori pricaju ruzno o opstini. Nije bitno koje sad kriv, para ionako nema i nece ih skoro ni biti.

ODGOVORITE
Name

Vuk

09.11.2019 14:40

Sve ce to biti dobro.sada ce izbori Vedran ce pozlatiti Šamac. Savo minic nista nije kriv. Krivi su ti Modričanu sti su tuzili. Morali su to dati Badava.

ODGOVORITE
Name

ROKI

09.11.2019 20:50

Glasajte samo za Savu i SNSD tako ce vam i biti...čovjek koji je ugasio svjetlo u Šamcu zove se Savo Minic uz pomoc SNSD-a

ODGOVORITE
Name

Predstava za javnost

10.11.2019 13:06

Još jedna predstava za javnost.Scenario je dogovoren jos u vrijeme potpisivanja ugovora.Epilog svega je vidljiv.Profitira firma koja je neaktivna deset godina.Ostalo se zna.

ODGOVORITE
Name

re

10.11.2019 14:26

Ako je to istina onda opština 1999. (tada je na vlast bio SDS) nije ni trebala sklapati ugovor s investitorom NBS Grupom nego potražiti strane donatore za obnovu spomen-doma i izgradnju bazena i drugog koji bi otišli i ne bi tražili povrat. Otkud ko zna šta će biti za 25 godina. Oni iz SNSD su bili kao neka glupa i tvrdoglava divljač koja lako upada u zamke i halapljivo jede mamce što su raskinuli ugovor s NBS Grupom prije isteka tih 25 godina uporno odbijajući čak i mirnu pojelu imovine (Spomen-doma i bazena) između opštine i njih. Ovi iz NDP sada u opštini ne mogu ništa. Jedino kad bi mogao postojati kakav strani donator da da opštini najmanje 2 300 000 KM u budžet jer se bez tog novca opština ne može rasteretiti toga duga s zateznim kamatama i sudskim troškovima a odliv 1/3 opštinskog budžeta za izmirenje toga biće veliko opterećenje dok se vremenom (ko zna za koliko godina) opet ne konsoliduje.

Name

Vanga iz kornice

02.12.2019 14:49

ovo je igra aktuelne vlasti iove nb grue.To je grupa klosara koja je zastuala nekoga iz srbije..taj se odrekao svega..da ne duzim.ovo je dogovorena prevara aktuelne vlasti i ovih modrickih lopova pola pola a narod ce platiti.treba li reci da je SKUPSTINA dsala nalog za prekid ugovora a sad su ti skupstinari na vlasti..jasno ko dan da je ovo igra ndp-a i sds-a sa kumovima ovih opstinara..treba dovesti sipu da ovo sve pretrese..sto se tice save minica.najbolji nacelnik od rata do danas..sto se tice sadasnje vlasti..najsramniji period zivota u samcu,,,pogledajte ovaj nepotizam.samo budaletine ce dati glas za ove.gube izbore milion posto

ODGOVORITE