Шта сад за Боку? Иду избори и рат моћника...!

А како преживети још једно понижење од Ривера? Џабе и титула кад те вечити ривал гази где стигне! Тешка времена на Бомбоњери. . .

Фудбал 25.10.2019 | 23:45
Шта сад за Боку? Иду избори и рат моћника...!
Жалост међу Бокиним навијачима још траје. И трајаће данима. Туга, бес, фрустрација… Није то само фудбал, није то само утакмица. Ко год мисли да јесте, појма нема шта је највеће ривалство и највећи дерби на свету.

Још се ницу зацелиле ране ни од прошле године и чувеног пораза у финалу Копа Либертадорес од Ривер Плејта, а љути ривал је ових дана досолио. Зарио је нови бодеж у рањено срце. На Бомбоњери је елиминисао вечитог ривала у још једном двомечу за памћење, прославио још један пласман у финале Копа Либертадорес и нанео нову бол навијачима Боке.

Параноја међу Бокиним навијачима да би један човек могао да инх учини мањим клубом од вечитог ривала, сада полако добија реалне темеље. Бокиних шест титула првака Копа Либертадорес које су се не тако двано ћиниле недостижне за Ривер, сада су легитиман циљ љутог ривала са Монументала. Подсетимо, Бока је од 2000. до 2007. године освојила четири титуле првака Јужне Америке у ерама Риклемеа и Палерма и дошла до укупно шест. Ривер је тада имао само две. Али, Марсело Гаљардо је озбиљно завртео точак историје. Донео је Риверу још две и сада га једна утакмица дели од треће. Укупно Риверове пете чиме би пришли љутом ривалу на само једну заостатка. Кошмар који прогања сваког Бокиног навијача ако се овако настави…



Два пута за годину дана испасти од највећег ривала на такав начин је нешто што оставља озбиљне ожиљке на дупи. Бока је у директним дуелима остајала без титула испред носа, Ривер их је освајао. Да је исход био другачији, сада би можда резултат у титулама могао да буде 9:2 за Боку. Овако је близу да буде 6:5.

Прошле године су цех платили тренер Скелото и половина тима, уследила је велика и скупоцена реконструкција, доведена су сјајна појачања и Бока је створила тим који је одмах проглашен за првог фаворита у Копа Либертадорес. Не само да је Бока циљала трофеј, већ се надала да ће јој се путеви укрстити са Риверовим и да ће сервирати освету. Када је судбина удесила двомеч у полуфиналу и реванш на Бомбоњери, многи су помислили да је то баш та шанса да ране зарасту.

Али феноменални Риверов тренер Марсело Гаљардо је остао ноћна мора за Боку Јуниорс. На Монументалу је са практично истим тимом од прошле сезоне бацио Боку на колена и стекао довољних 2:0 пред реванш на Бомбоњери у којем је Бока славила недовољним минималцем па јој је елиминација још теже пала.

Нема Ривер ни нешто посебно бољи тим, ни посебно боље играче. Али има генијалца на клупи који полако постаје већи од клуба. Марсело Гаљардо је постао отров за Боку, а идол сваког Гаљинера. Статуа која ће му 9. децембра (годишњица победе над Боком у Мадриду!) бити откивена испред Монументала је само делић онога што је заслужио за све што је урадио за Ривер.

Ово прескиноћ му је био пети пут да је као тренер елиминисао Боку. Прво их је избацио у Копа Судамерикана 2014. (победа и реми), потом у Копа Либертадорес 2015. (победа и реми), затим у Суперкупу Аргентине 2017 (победа у Мендози), прошле сезоне у финалу (победа и реми) и на крају сада у финалу. У тих девет мечева нокаут фазе, Гаљардо није доживео ниједан пораз! На Бомбоњери има четири ремија (један је био онај 0:0 прекинут због сузавца који је касније регистрован 3:0 за Ривер), а на Монументалу има три победе уз пну победу у Мадриду лане где је номинално био домаћин. То је брутална статистика ако се узме у обзир квалитет и ривалитет тимова. Човек је постао ноћна мора сваког Бокисте.

И док је Гаљардо “доктор” за нокаут фазу и куп такмичења, у првенству је другачије. За пет година на клупи Ривера, популарни Муњеко нема ниједну титулу шампиона Аргентине?! Бока је у том периоду освојила чак три титуле шампиона Аргентине. А на добром је путу да и ове сезоне освоји титулу. Тренутно дели прво место са Аргентинос Јуниорсима, али делује као најбољи тим у лиги. Ривер касни три бода, али уз наредно финале против Фламенга је реално очекивати више киксева у домаћем првенству.

Ипак, ни освајање титуле неће зацелити ране на Бомбоњере. Горак укус ће остати… Биће то најмање вреднована титула међу навијачима и јавности. Можда и најбољи пример целе атомсфере су биле речи Бокиног тренера Густава Алфара после елиминације од Ривера. Иако човек у првенству има само један пораз на 10 утакмица и гол-разлику 10:2, причао је о себи у прошлом времену.

“Поносан сам сам што сам био у Боки и што сам њен навијач. Желим да одрадим ове утакмице до краја, да одем кући и опоравим свој живот. Није лако више бити у овој свлачионици. Пролазити овим ходницима. Седети на овом месту. Ово је било најболније искуство у мом животу”, рекао је Алфаро.



Бока има још шест утакмица у првенству до паузе која траје потом месец и по дана. Претпоставља се да ће тада Афаро и напустити кормило џина за Бомбоњере.

Много тога је везано и за наредне председничке изборе у клубу који се поклапају са крајем првог дела сезоне (8. децембар). Досадашњи председник Данијел Ангеличи који је миљеник политичара и владајућих структура је преживео прошлогодишњи хаос у Копа Либертадорес, успевао некако да манипулише незадовољним навијачима, пумпао новац у појачања, довео Николаса Бурдиза на функцију спортског директора и једно време се крио иза њега и тренера Алфара који је био Бурдизов избор. Међутим, после још једне горке пилуле против Ривера, нема више подршку навијача.

На прошлим изборима, џокер председника Ангеличија је био повратак Карлоса Тевеза у клуб. Запалио је навијаче са тим обећањем и испунио га. Од тада се ситуација променила. Карлитос је избио статус прве звезде, све чешће био на клупи, али је његова реч и даље од велике вредности. Ћутао је јер није хтео да ремети атомсферу у екипи. А сви су знали да је незадовољан.

Зато сви опозициони кандидати најављује директно или између редова да ће задржати Тевеза у клубу и на тај начин избијају Ангеличију битан адут из руку. Навијачима је битно да Тевез остане, њему је битно да остане, а Ангеличи више није једини човек који то може да гарантују. Могу и остали.



Иначе, Ангеличи се неће званични кандидовати на следећим изборима, али јавна је тајна да он стоји иза кандидатуре Кристијана Грибауда који тернутно ради у клубу као један од Ангеличијевих најближих сарадника. Верује се се да ће овај бивши народни посланик само извршавати наређења Ангеличија и на крају сиве еминенције и госпдара Аргентине – председника државе Маурисија Макрија. Овај милионер из богате аргентинске породице и некадашњи градоначелник Буенос Ајреса је загрижени навијач Боке и био је њен председник од 1996. до 2007. године. Председник Аргентине је постао 2015. године, али је и даље задржао утицај у клубу преко Ангеличија чију је кандидатуру изгурао и за којег се знало да је годинама “Макријев први политички екгезкутор” у прљавим политичким играма.

Извесно је да изборе неће преживети тренер Алфаро и зато је о себи говорио у прошлом времену. Тренутно се барата неким великим именима као његовим могучим наследницима. Повратак идола Мартина Палерма је једна од опција. Он је тренутно тренер мексичке Пачуке, не бележи неке посебне резултате, али не треба трошити речи какав би земљотрес међу Бостеросима изазвао његов повратак на Бомбоњеру. Друга опција Габријел Хајнце, некадашњи бек Манчестер Јунајтеда, Реал Мадрида и још неких познатих клубова, а данас врло добар тренер Велеза са којим бележи резултате изнад очекивања и лансира сјајне играче. Трећа опција је Хорхе Сампаоли бивши селектор Чилеа и Аргентине, а данас тренер бразилског Сантоса у којем му баш и не иде најбоље.

Тренутно су тројица противкандидата најавили а ће изаћи на изборе против владајуће струје. Сви ону јавности дају обећања и гурају приче о великим тренерским и играчкима именима која би могли да доведу. Нека су само лажна предизборна обећања, нека су и реална.

А многи с нестрпљењем чекају шта ће ће рећи и највечи идол у историји Бокиних навијача – Хуан РоманРикелме (омиљенији и од Марадоне). Он је отишао из клуба због неслагања са владајућом структуром, сваки кандидат на изборима би само могао да поели такву подршку, али Роман још ћути. Ангеличијеви људи му нуде повратак у клуб, може да бира функцију, али он се не изјашњава и изгледа да му не пада на памет да буде њихов нови џокер.

За 12. децембар (четири дана после избора у клубу) је заказана велика фешта на Бомбоњери када ће Рикелме одиграти опроштајну утакмицу. Како се избори и та утакмица буду ближили, тако ће свака Рикелмеовареч имати све вежу тежину.  

Тешка и неизвесна времена су се надвила над Бомбоњером.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар