Šta sad za Boku? Idu izbori i rat moćnika...!

A kako preživeti još jedno poniženje od Rivera? Džabe i titula kad te večiti rival gazi gde stigne! Teška vremena na Bombonjeri. . .

Fudbal 25.10.2019 | 23:45
Šta sad za Boku? Idu izbori i rat moćnika...!
Žalost među Bokinim navijačima još traje. I trajaće danima. Tuga, bes, frustracija… Nije to samo fudbal, nije to samo utakmica. Ko god misli da jeste, pojma nema šta je najveće rivalstvo i najveći derbi na svetu.

Još se nicu zacelile rane ni od prošle godine i čuvenog poraza u finalu Kopa Libertadores od River Plejta, a ljuti rival je ovih dana dosolio. Zario je novi bodež u ranjeno srce. Na Bombonjeri je eliminisao večitog rivala u još jednom dvomeču za pamćenje, proslavio još jedan plasman u finale Kopa Libertadores i naneo novu bol navijačima Boke.

Paranoja među Bokinim navijačima da bi jedan čovek mogao da inh učini manjim klubom od večitog rivala, sada polako dobija realne temelje. Bokinih šest titula prvaka Kopa Libertadores koje su se ne tako dvano ćinile nedostižne za River, sada su legitiman cilj ljutog rivala sa Monumentala. Podsetimo, Boka je od 2000. do 2007. godine osvojila četiri titule prvaka Južne Amerike u erama Riklemea i Palerma i došla do ukupno šest. River je tada imao samo dve. Ali, Marselo Galjardo je ozbiljno zavrteo točak istorije. Doneo je Riveru još dve i sada ga jedna utakmica deli od treće. Ukupno Riverove pete čime bi prišli ljutom rivalu na samo jednu zaostatka. Košmar koji proganja svakog Bokinog navijača ako se ovako nastavi…



Dva puta za godinu dana ispasti od najvećeg rivala na takav način je nešto što ostavlja ozbiljne ožiljke na dupi. Boka je u direktnim duelima ostajala bez titula ispred nosa, River ih je osvajao. Da je ishod bio drugačiji, sada bi možda rezultat u titulama mogao da bude 9:2 za Boku. Ovako je blizu da bude 6:5.

Prošle godine su ceh platili trener Skeloto i polovina tima, usledila je velika i skupocena rekonstrukcija, dovedena su sjajna pojačanja i Boka je stvorila tim koji je odmah proglašen za prvog favorita u Kopa Libertadores. Ne samo da je Boka ciljala trofej, već se nadala da će joj se putevi ukrstiti sa Riverovim i da će servirati osvetu. Kada je sudbina udesila dvomeč u polufinalu i revanš na Bombonjeri, mnogi su pomislili da je to baš ta šansa da rane zarastu.

Ali fenomenalni Riverov trener Marselo Galjardo je ostao noćna mora za Boku Juniors. Na Monumentalu je sa praktično istim timom od prošle sezone bacio Boku na kolena i stekao dovoljnih 2:0 pred revanš na Bombonjeri u kojem je Boka slavila nedovoljnim minimalcem pa joj je eliminacija još teže pala.

Nema River ni nešto posebno bolji tim, ni posebno bolje igrače. Ali ima genijalca na klupi koji polako postaje veći od kluba. Marselo Galjardo je postao otrov za Boku, a idol svakog Galjinera. Statua koja će mu 9. decembra (godišnjica pobede nad Bokom u Madridu!) biti otkivena ispred Monumentala je samo delić onoga što je zaslužio za sve što je uradio za River.

Ovo preskinoć mu je bio peti put da je kao trener eliminisao Boku. Prvo ih je izbacio u Kopa Sudamerikana 2014. (pobeda i remi), potom u Kopa Libertadores 2015. (pobeda i remi), zatim u Superkupu Argentine 2017 (pobeda u Mendozi), prošle sezone u finalu (pobeda i remi) i na kraju sada u finalu. U tih devet mečeva nokaut faze, Galjardo nije doživeo nijedan poraz! Na Bombonjeri ima četiri remija (jedan je bio onaj 0:0 prekinut zbog suzavca koji je kasnije registrovan 3:0 za River), a na Monumentalu ima tri pobede uz pnu pobedu u Madridu lane gde je nominalno bio domaćin. To je brutalna statistika ako se uzme u obzir kvalitet i rivalitet timova. Čovek je postao noćna mora svakog Bokiste.

I dok je Galjardo “doktor” za nokaut fazu i kup takmičenja, u prvenstvu je drugačije. Za pet godina na klupi Rivera, popularni Munjeko nema nijednu titulu šampiona Argentine?! Boka je u tom periodu osvojila čak tri titule šampiona Argentine. A na dobrom je putu da i ove sezone osvoji titulu. Trenutno deli prvo mesto sa Argentinos Juniorsima, ali deluje kao najbolji tim u ligi. River kasni tri boda, ali uz naredno finale protiv Flamenga je realno očekivati više kikseva u domaćem prvenstvu.

Ipak, ni osvajanje titule neće zaceliti rane na Bombonjere. Gorak ukus će ostati… Biće to najmanje vrednovana titula među navijačima i javnosti. Možda i najbolji primer cele atomsfere su bile reči Bokinog trenera Gustava Alfara posle eliminacije od Rivera. Iako čovek u prvenstvu ima samo jedan poraz na 10 utakmica i gol-razliku 10:2, pričao je o sebi u prošlom vremenu.

“Ponosan sam sam što sam bio u Boki i što sam njen navijač. Želim da odradim ove utakmice do kraja, da odem kući i oporavim svoj život. Nije lako više biti u ovoj svlačionici. Prolaziti ovim hodnicima. Sedeti na ovom mestu. Ovo je bilo najbolnije iskustvo u mom životu”, rekao je Alfaro.



Boka ima još šest utakmica u prvenstvu do pauze koja traje potom mesec i po dana. Pretpostavlja se da će tada Afaro i napustiti kormilo džina za Bombonjere.

Mnogo toga je vezano i za naredne predsedničke izbore u klubu koji se poklapaju sa krajem prvog dela sezone (8. decembar). Dosadašnji predsednik Danijel Angeliči koji je miljenik političara i vladajućih struktura je preživeo prošlogodišnji haos u Kopa Libertadores, uspevao nekako da manipuliše nezadovoljnim navijačima, pumpao novac u pojačanja, doveo Nikolasa Burdiza na funkciju sportskog direktora i jedno vreme se krio iza njega i trenera Alfara koji je bio Burdizov izbor. Međutim, posle još jedne gorke pilule protiv Rivera, nema više podršku navijača.

Na prošlim izborima, džoker predsednika Angeličija je bio povratak Karlosa Teveza u klub. Zapalio je navijače sa tim obećanjem i ispunio ga. Od tada se situacija promenila. Karlitos je izbio status prve zvezde, sve češće bio na klupi, ali je njegova reč i dalje od velike vrednosti. Ćutao je jer nije hteo da remeti atomsferu u ekipi. A svi su znali da je nezadovoljan.

Zato svi opozicioni kandidati najavljuje direktno ili između redova da će zadržati Teveza u klubu i na taj način izbijaju Angeličiju bitan adut iz ruku. Navijačima je bitno da Tevez ostane, njemu je bitno da ostane, a Angeliči više nije jedini čovek koji to može da garantuju. Mogu i ostali.



Inače, Angeliči se neće zvanični kandidovati na sledećim izborima, ali javna je tajna da on stoji iza kandidature Kristijana Gribauda koji ternutno radi u klubu kao jedan od Angeličijevih najbližih saradnika. Veruje se se da će ovaj bivši narodni poslanik samo izvršavati naređenja Angeličija i na kraju sive eminencije i gospdara Argentine – predsednika države Maurisija Makrija. Ovaj milioner iz bogate argentinske porodice i nekadašnji gradonačelnik Buenos Ajresa je zagriženi navijač Boke i bio je njen predsednik od 1996. do 2007. godine. Predsednik Argentine je postao 2015. godine, ali je i dalje zadržao uticaj u klubu preko Angeličija čiju je kandidaturu izgurao i za kojeg se znalo da je godinama “Makrijev prvi politički ekgezkutor” u prljavim političkim igrama.

Izvesno je da izbore neće preživeti trener Alfaro i zato je o sebi govorio u prošlom vremenu. Trenutno se barata nekim velikim imenima kao njegovim mogučim naslednicima. Povratak idola Martina Palerma je jedna od opcija. On je trenutno trener meksičke Pačuke, ne beleži neke posebne rezultate, ali ne treba trošiti reči kakav bi zemljotres među Bosterosima izazvao njegov povratak na Bombonjeru. Druga opcija Gabrijel Hajnce, nekadašnji bek Mančester Junajteda, Real Madrida i još nekih poznatih klubova, a danas vrlo dobar trener Veleza sa kojim beleži rezultate iznad očekivanja i lansira sjajne igrače. Treća opcija je Horhe Sampaoli bivši selektor Čilea i Argentine, a danas trener brazilskog Santosa u kojem mu baš i ne ide najbolje.

Trenutno su trojica protivkandidata najavili a će izaći na izbore protiv vladajuće struje. Svi onu javnosti daju obećanja i guraju priče o velikim trenerskim i igračkima imenima koja bi mogli da dovedu. Neka su samo lažna predizborna obećanja, neka su i realna.

A mnogi s nestrpljenjem čekaju šta će će reći i največi idol u istoriji Bokinih navijača – Huan RomanRikelme (omiljeniji i od Maradone). On je otišao iz kluba zbog neslaganja sa vladajućom strukturom, svaki kandidat na izborima bi samo mogao da poeli takvu podršku, ali Roman još ćuti. Angeličijevi ljudi mu nude povratak u klub, može da bira funkciju, ali on se ne izjašnjava i izgleda da mu ne pada na pamet da bude njihov novi džoker.

Za 12. decembar (četiri dana posle izbora u klubu) je zakazana velika fešta na Bombonjeri kada će Rikelme odigrati oproštajnu utakmicu. Kako se izbori i ta utakmica budu bližili, tako će svaka Rikelmeovareč imati sve vežu težinu.  

Teška i neizvesna vremena su se nadvila nad Bombonjerom.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar