Повреде га "коштале": Легенда Јувеа у пензији са 33 године!

Пројектовани наследник Алесандра дел Пјера одлучио да се повуче, остаје жал за још неколико година у дресу "старе даме".  Пензионер Клаудио Маркизио премотава филм: Ја сам вероватно једини био срећан у Серији Б! Легендарни фудбалер Јувентуса отишао у пензију и успут се присетио неких кључних тренутака у богатој каријери.

Фудбал 03.10.2019 | 19:24
Повреде га "коштале": Легенда Јувеа у пензији са 33 године!
Легенда Јувентуса и некадашњи репрезентативац Италије Клаудио Маркизио одлучио је да се изненада повуче и објави крај каријере.

Ова прича не долази као шок када се погледају његови ангажмани у претходном периоду, али с обзиром да има 33 године, јасно је да је могао да пружи још неколико сезона међу професионалцима.

Ипак, одлука да окачи копачке о клин је званична, не планира да поново игра, а највећи разлог јесу повреде које су му претходних година добрано утицале на каријеру.

Своју одлуку саопштио је тамо где је и оставио највећи траг, конференција за медије одржана је на стадиону Јувеа, а фудбалер је био поприлично емотиван и пре него што је у микрофон изрекао најтеже речи за сваког професионалног спортисту.

"Дао сам обећање себи када сам био дечак и маштао да постанем фудбалер – рекао сам да ћу играти све док се будем осећао пријатно када крочим на терен. У последње време, схватио сам да сам престао да испуњавам то обећање, и зато сам одлучио да престанем", написао је Маркизио на свом званичном Твитер налогу.

"Захвалио бих се дечаку који сам тада био, хвала му на том сну. Подарио ми је снагу, успех и срећу".

Италијан је дуго бранио боје црно-белих, пружао је сјајне партије у дресу торинског клуба, а јасно је колико је волео овај тим, будући да се управо ту и опрашта, иако није играо за њих још од 2018.

Он је рођен и одрастао је у том граду, од седме године је био члан "старе даме", а током свог времена у клубу уписао је 389 сениорских наступа, на којима је дао 37 голова и поделио 43 асистенције.

Био је верни војник "бјанконера", пројектован је за наследника легендарног Алесандра дел Пјера, али коцкице се нису сложиле, па су га повреде коштале још веће каријере.

Седам титула првака Италије са Јувентусом. Четири Купа. Руска Премијер лига. Финале Европског првенства 2012. И поштовање свих на Апенинима, а и шире. Клаудио Маркизио може да буде поносан на све што је урадио у каријери, али дошло је време да се подвуче црта. У Торину, где је све и почело за Ил Принципина.

“Желео сам да одлуку објавим код куће, овде где сам проживео незаборавне тренутке“, почео је 33-годишњи Маркизио.

Крштеница није била проблем. Али повреде јесу. Већ дуго га муче. Прошле сезоне колено и само 743 минута на терену у дресу Зенита. Ни година раније у Јувентусу није била лишена проблема. Није било много избора. У договору са клубом из Санкт Петербурга уговор је раскинут. Чекао је још мало Маркизио, али...

“Ако не можеш да пружиш максимум на терену исправно је да одеш. Овог лета сам проживео тешке ртенутке. Покушао сам да се опоравим, али тело више није могло да испрати оно што је глава замислила. Нису године битне. Битно је оно што осећаш. Имао сам последњих месеци неке добре понуде, али да сам их прихватио то би био знак да не поштујем самог себе, јер сам знао да више не могу да дам све од себе“, образлаже Ил Принципино.

Сад следи најтежи период за многе фудбалере. Шта после играчке каријере?

“Узећу слободно неко време да видим где бих могао да будем користан у свету фудбала. Није немогуће ни да одем у тренере, али последњих година сам се бавио и неким нефудбалским активностима. Искрено, не знам шта ћу“.

Али зато зна за чим жали.

“Највежа жал је сигурно то што нисам успео да са Јувентусом освојим Лигу шампиона. Кад бих могао да вратим време вратио бих се на оно финале у Берлину кад смо изгубичи од Барселоне. Жалим и због оног финала Европског првенства“.

Занимљиво, поред тих борби за највеће титуле посебно ће памтити и једну за Јуве специфичну сезону, ону у Серији Б. Тад је Маркизио и промовисан у Јувентусовог првотимца.

“Ја сам вероватно био једини срећан у Јувентусовој сезони у Серији Б. Путовао сам возом, али сам носио Јувеов дрес, испунио сан“, смеје се Маркизио.

Уосталом, лепих успомена колико хоћеш... Два гола посебно издваја.

“Први против Интера. И први за Јувентус на овом стадиону кад се и завртео овај победнички циклус“.

А колико је Маркизио заиста био велики можда и најбоље сведочи опроштајна порука Андреса Инијеста, који му је "узео" ту титулу Лиге шампиона.

"Било је уживање гледати те, још више такмичити се против тебе. Данас је фудбал мало мање фудбал".

Освојио је Маркизио седам "скудета" са Јувентусом, играо важну улогу у селекцији "азура", али чини се да никада није испунио свој пуни потенцијал, услед великих проблема са коленом које је имао. Управо из тог разлога је и напустио Италију, последњу сезону провео у Зениту из Санкт Петербурга, али је тамо уписао само 15 наступа пре него што је у августу отишао из Русије.

Од тог тренутка, нема клуб, било је питање где ће наставити каријеру, али одговор је очито – нигде.

Један од највећих ратника торинског клуба у овом веку одлучио је да "одсвира крај", а фудбалској јавности, и навијачима Јувеа остаје само да размишљају о томе какав би био да га повреде нису омеле...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар