Povrede ga "koštale": Legenda Juvea u penziji sa 33 godine!

Projektovani naslednik Alesandra del Pjera odlučio da se povuče, ostaje žal za još nekoliko godina u dresu "stare dame".  Penzioner Klaudio Markizio premotava film: Ja sam verovatno jedini bio srećan u Seriji B! Legendarni fudbaler Juventusa otišao u penziju i usput se prisetio nekih ključnih trenutaka u bogatoj karijeri.

Fudbal 03.10.2019 | 19:24
Povrede ga "koštale": Legenda Juvea u penziji sa 33 godine!
Legenda Juventusa i nekadašnji reprezentativac Italije Klaudio Markizio odlučio je da se iznenada povuče i objavi kraj karijere.

Ova priča ne dolazi kao šok kada se pogledaju njegovi angažmani u prethodnom periodu, ali s obzirom da ima 33 godine, jasno je da je mogao da pruži još nekoliko sezona među profesionalcima.

Ipak, odluka da okači kopačke o klin je zvanična, ne planira da ponovo igra, a najveći razlog jesu povrede koje su mu prethodnih godina dobrano uticale na karijeru.

Svoju odluku saopštio je tamo gde je i ostavio najveći trag, konferencija za medije održana je na stadionu Juvea, a fudbaler je bio poprilično emotivan i pre nego što je u mikrofon izrekao najteže reči za svakog profesionalnog sportistu.

"Dao sam obećanje sebi kada sam bio dečak i maštao da postanem fudbaler – rekao sam da ću igrati sve dok se budem osećao prijatno kada kročim na teren. U poslednje vreme, shvatio sam da sam prestao da ispunjavam to obećanje, i zato sam odlučio da prestanem", napisao je Markizio na svom zvaničnom Tviter nalogu.

"Zahvalio bih se dečaku koji sam tada bio, hvala mu na tom snu. Podario mi je snagu, uspeh i sreću".

Italijan je dugo branio boje crno-belih, pružao je sjajne partije u dresu torinskog kluba, a jasno je koliko je voleo ovaj tim, budući da se upravo tu i oprašta, iako nije igrao za njih još od 2018.

On je rođen i odrastao je u tom gradu, od sedme godine je bio član "stare dame", a tokom svog vremena u klubu upisao je 389 seniorskih nastupa, na kojima je dao 37 golova i podelio 43 asistencije.

Bio je verni vojnik "bjankonera", projektovan je za naslednika legendarnog Alesandra del Pjera, ali kockice se nisu složile, pa su ga povrede koštale još veće karijere.

Sedam titula prvaka Italije sa Juventusom. Četiri Kupa. Ruska Premijer liga. Finale Evropskog prvenstva 2012. I poštovanje svih na Apeninima, a i šire. Klaudio Markizio može da bude ponosan na sve što je uradio u karijeri, ali došlo je vreme da se podvuče crta. U Torinu, gde je sve i počelo za Il Principina.

“Želeo sam da odluku objavim kod kuće, ovde gde sam proživeo nezaboravne trenutke“, počeo je 33-godišnji Markizio.

Krštenica nije bila problem. Ali povrede jesu. Već dugo ga muče. Prošle sezone koleno i samo 743 minuta na terenu u dresu Zenita. Ni godina ranije u Juventusu nije bila lišena problema. Nije bilo mnogo izbora. U dogovoru sa klubom iz Sankt Peterburga ugovor je raskinut. Čekao je još malo Markizio, ali...

“Ako ne možeš da pružiš maksimum na terenu ispravno je da odeš. Ovog leta sam proživeo teške rtenutke. Pokušao sam da se oporavim, ali telo više nije moglo da isprati ono što je glava zamislila. Nisu godine bitne. Bitno je ono što osećaš. Imao sam poslednjih meseci neke dobre ponude, ali da sam ih prihvatio to bi bio znak da ne poštujem samog sebe, jer sam znao da više ne mogu da dam sve od sebe“, obrazlaže Il Principino.

Sad sledi najteži period za mnoge fudbalere. Šta posle igračke karijere?

“Uzeću slobodno neko vreme da vidim gde bih mogao da budem koristan u svetu fudbala. Nije nemoguće ni da odem u trenere, ali poslednjih godina sam se bavio i nekim nefudbalskim aktivnostima. Iskreno, ne znam šta ću“.

Ali zato zna za čim žali.

“Najveža žal je sigurno to što nisam uspeo da sa Juventusom osvojim Ligu šampiona. Kad bih mogao da vratim vreme vratio bih se na ono finale u Berlinu kad smo izgubiči od Barselone. Žalim i zbog onog finala Evropskog prvenstva“.

Zanimljivo, pored tih borbi za najveće titule posebno će pamtiti i jednu za Juve specifičnu sezonu, onu u Seriji B. Tad je Markizio i promovisan u Juventusovog prvotimca.

“Ja sam verovatno bio jedini srećan u Juventusovoj sezoni u Seriji B. Putovao sam vozom, ali sam nosio Juveov dres, ispunio san“, smeje se Markizio.

Uostalom, lepih uspomena koliko hoćeš... Dva gola posebno izdvaja.

“Prvi protiv Intera. I prvi za Juventus na ovom stadionu kad se i zavrteo ovaj pobednički ciklus“.

A koliko je Markizio zaista bio veliki možda i najbolje svedoči oproštajna poruka Andresa Inijesta, koji mu je "uzeo" tu titulu Lige šampiona.

"Bilo je uživanje gledati te, još više takmičiti se protiv tebe. Danas je fudbal malo manje fudbal".

Osvojio je Markizio sedam "skudeta" sa Juventusom, igrao važnu ulogu u selekciji "azura", ali čini se da nikada nije ispunio svoj puni potencijal, usled velikih problema sa kolenom koje je imao. Upravo iz tog razloga je i napustio Italiju, poslednju sezonu proveo u Zenitu iz Sankt Peterburga, ali je tamo upisao samo 15 nastupa pre nego što je u avgustu otišao iz Rusije.

Od tog trenutka, nema klub, bilo je pitanje gde će nastaviti karijeru, ali odgovor je očito – nigde.

Jedan od najvećih ratnika torinskog kluba u ovom veku odlučio je da "odsvira kraj", a fudbalskoj javnosti, i navijačima Juvea ostaje samo da razmišljaju o tome kakav bi bio da ga povrede nisu omele...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar