Бивши борци ВРС на удару несреће и странака

Ко се брине о егзистенцији Срба у Републици Српској који су због наводних ратних злочина одслужили казне затвора и вратили се кући? Да ли су они, послије тога, препуштени сами себи, остављени од околине, али и од предузећа у којима су радили?

Република Српска 24.08.2019 | 20:48
Бивши борци ВРС на удару несреће и странака
Примјер Радисава Љубинца из рогатичког села Сељани.

“Надао сам се, кад се вратим кући, да ћу сигурно бити поново у фирми, живјети нормално, као и прије. Али, кола су кренула низбрдо, дуго одсуство са слободе, погубљене везе, коме год дођеш за посао пита те за кога си гласао, у којој си странци. Углавном, посла ни на видику”, јада се Љубинац.

Радисав је подстанар у братовој кући. Имао је досад два срчана удара. Супруга му није запослена. Мајка у кревету – непокретна пет година. Мјесечна примања породице су 70 КМ од борачког додатка.

Прије робије био је радник Шумског газдинства „Сјемећ“ из Рогатице.

„Каже ми господин у Газдинству – примио бих те ја на посао поново, али не могу, не да врх. Ко му је тај врх? Друге прилике ми вели, могу те вратити, али нећу. Ето”, каже Љубинац.

Љубинац објашњава да породица преживљава од надничења његове супруге која бере малине, купи кромпире и тако. Вели да му фали десет година до пензије.

Животни услови никакви – немају ни купатила у кући.

„Купамо се у вањском клозету шуми. Срамота је велика када један борац ВРС прве категорије, учесник ратова од 1991. године живи никад горе. Та нам држава, каква је таква, нека је, наша је, али би борце морала више припазити”, закључује Љубинац.

Да ли је случај Радисава Љубинца само изузетак или правило? У сваком случају, и локална и републичка власт морају више рачуна повести о овој категорији њихових грађана.

БН ТВ

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Јадранка

24.08.2019 19:04

Боли власт она ствар за борцима и њиховом егзистенцијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.08.2019 04:46

Да ли смо се борили да нас покупују дезертери - месар Будо Станковиц и софери Слободан Станковиц и Љубо Цубиц?

Name

ДЗОО

25.08.2019 05:51

А засто би се бринули о неким тамо будалама који су своју мрзњу излевали на нејац ајде молим вас олади те.ја би њих дозивотну и само леби и со за руцак!!

Name

Илија Зечевић

26.08.2019 09:50

Пјано је ишао главом тамо гдје многи нису смјели ногом. Јагодић га истјерао из Сјемећа. Драго ми је што је Лакића пљунуо у ходнику.

Name

Мирослав

24.08.2019 19:07

Ми борци требамо овом човјеку помоћи и молим свевишњег само да рата небуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

24.08.2019 19:29

Многи смо, мој саборце, разоцарали, нароцито у овај садасњи резим у РС- ој. Небрига о демобилисаним борцима, њиховим породицама, породицама погинулих и РВИ је несто сто боли. То странацко и родбинско запосљавање је попримило размјере епидемије и они то висе и не крију. Залосно, залосно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДЗО

25.08.2019 08:11

АКО СИ МЛАД И НЕЗНАС НИСТА НЕКА ТИ БОГ ОПРОСТИ. ТО ЈЕ БИЛО ВРИЈЕМЕ КАД СЕ НИСТА НИЈЕ ПИТАО НИ ОВАЈ НИТИ ЈЕДАН БОРАЦ. БИЛО ЈЕ У РАТ ИЛИ У ЗАТБОР И БРУКА И СРАМОТА. ТАДА ЈЕ ЈОС ПОСТОЈАЛА ЦАСТ И МОРАЛ У НАРОДУ ДА СЕ БРАНИ ОГЊИСТЕ И ДЈЕДОВИНА И СТВАРА ОВО ГДЈЕ САД ЗИВИМО. ИСЛИ СМО СА ВОЉОМ И ВИСОКИМ МОРАЛОМ .. И СТВОРИЛИ ЗЕМЉУ!!! КО СЕ НАДАО ДА ЦЕ СЕ ПОЈАВИТИ ИЗ ДЕЗЕРТЕРСТВА ЈЕДАН ДОДИК И ОКУПИТ ОКО СЕБЕ КО СТО ЈЕ И САМ ДЕЗЕРТЕРЕ И РАТНЕ ПРОФИТЕТЕ И СВЕ СТО ЈЕ БИЛО ВЈЕКОВИМА СВЕТО У СРПСКОМ НАРОДУ ПОПи.АТ СЕ ПО ЊЕМУ И ПРОМОВИСАТИ НЕКИ НАКАРАДНИ СИСТЕМ ВРИЈЕДНОСТИ ГДЈЕ ПОСТЕН ЦОВЈЕК И СТВАРАЛАЦ РС НЕМА СТА ДА ТРАЗИ. ТИ ,,ДЗО,, АКО НИСИ СРБИН ОНДА СЕ НА ТЕБЕ ОВО НЕ ОДНОСИ, ТИ РАДИ СВОЈ ПОСАО.

Name

Петар

24.08.2019 19:32

Чим је отишао у затвор запослен је његов син на његово мјесто у шумарству. Није баш тако као што прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

24.08.2019 21:41

Свака част на искрености Перо, нисам за овај режим али истина је истина. А гос РЗ....инац очекивано црвени тепих. И ја сам борац прве категорије ништа нисам добио већ радим и сутим, сина нисам запослио већ послао у Њемацку

Name

Радомир

25.08.2019 06:34

Петре син сигурно зарадзује за себе

Name

РЕ

25.08.2019 06:57

ЗОвај ,,ПЕТАР,, ,,БОКИ,, и слицни дупелизци ,,све знају у сваком граду они зиве и познају ситуацију,,??? Они само пису ЗЛЕ коментаре у корист резима ,користеци се ОКРУТНИМ ЛАЗИМА, само да демантују истину. Цему се ове сотоне надају? НЕМОЗЕ СЕ ЗЛО РАДИТ А ДОБРУ СЕ НАДАТ!!! 70% бораца је у слицној ситуацију, на дневницама, градјевини, и сл. Само је среца ономе кога иколико здравље слузи.

Name

РЕ

25.08.2019 07:02

У КОМ ГРАДУ ЗИВИС ТИ ,,ПЕТРЕ,,? Е НЕКА ТИ БОГ СУДИ!

Name

РЕ

25.08.2019 07:10

Петре, срам да те буде. Како мозес бити тако пун зла и мрзње. Како се не пласис да ти се мука оваквих људи не врати на твоју породицу. Кад ти се деси несреца ,сјети се какве си лази писао по порталима само да су у корист власти. А несреца таквима сигурно мора доци ,само све има своје вријеме.

Name

Борац ВРС

24.08.2019 19:37

А цутимо годинама,добра вецина гласа за пропаст константно,искрено...нисмо боље ни заслузили !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.08.2019 06:35

Слазем се

Name

Бранислав

24.08.2019 20:18

Борце не воли ни народ.Владајуце странке пред изборе нису имали програм за бивсе борце,а народ је за то гласао.Знаци ,народ борце не зели.Свака даљна рјец је сувисна.Осим тога,на власт су особе коима никако не иде у прилог да буду уз борце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.08.2019 14:19

У сваком рату су борци они букове главе и тврде песнице, агресивни, нетолерантни, необразовани. У миру такви никоме не требају, неволе такве ни на слави ни на сахрани.

Name

Миломир

24.08.2019 20:21

А ста требо му је син сада да хода и трази посао јелл? Цуј није све такво како казе Бозе сацувај каквог народа има јади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криви су и они

24.08.2019 21:46

Могу мислити колико је добар и адекватно плаћен тај посао у шумарству. Са друге стране, демобилисани борци су послије рата изиграни, намагарчени и преварени, док им Савчић шути и додворава се власти, што је итекако наплатио. Борцима није крив народ, нека се мало куцну по глави и преузму судбину у своје руке.

Name

брецало

24.08.2019 21:36

Нисмо се борили за дрзаву коју немамо вец за голи зивот и зивот насе породице сада се види које ко и које бијо док сом у рововима трунули они су своју породицу обезбједили док ми једва презивљавамо дјецу саљемо у иностранство а они своју обезбједили овде својим лоповлуком сада их бринга за борце а када би опет загрмило пола њих би побјегло у србију а пола говорило о српству ето то су они политицари сто виле борце републике српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

25.08.2019 03:16

Код сусједа зна се којих, борци се и те како поштују, а политичари им се додворавају. Знате ли зашто. Зато што сви они више цијене оно за шта су се ти борци борили, него што ми то цијенимо. Колико они више воле РХ, је неуспоредиво са са нашим односом према РС. Народ је све равнодушнији, а политичари је воле због бенефита и до задње марке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

25.08.2019 04:18

Гдје је "бирачка организација"....? Раде огласи,упозори или ће се само сликати уз Стевандиће,Кошарице,Митровиће,Шпириће и ко зна какве "борце и србенде" који само гледају на себе и продају маглу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пустињски соко

25.08.2019 05:10

ТО ЈЕ ТА БРИГА ЗА БОРЦЕ КОЈИ СУ СТВАРАЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКИ, А ОВИ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ КОЈИ СУ ВЕЋИНОМ БИЛИ ДЕЗЕРТЕРИ ПО СРБИЈИ, А КАД ЈЕ ТАМО БИЛА МОБИЛИЗАЦИЈА ОНДА УПИСАЛИ ФАКУЛТЕТЕ ПО БАЊА ЛУЦИ САМО НА ГОДИШЊИЦЕ БИТАКА САМО СПОМЕНУ БОРЦЕ И ОБЕЋАЈУ, И САМ САМ СЛИЧНО ПРОШАО, НЕГО МОЛИМ ОНЕ ЧАСНЕ ПОРОДИЦЕ КОЈИ МОГУ ДА СЕ ПОМОГНУ ЈАДНОМ ЧОВЈЕКУ. ДА МУ СЕ НАПРАВИ БАР КУПАТИЛО, КУПИ ПАР ОВЧИЦА И КОЗА, ИЛИ КРАВА ПА НЕК СЕ БАВИ НЕЧИМ И САМ ЗАРАЂУЈЕ, А ОВИ ЋЕ БОГУ НА ИСПОВЈЕД КАД ТАД, НЕЋЕ ОДНИЈЕТИ НИШТА, ГЛАВУ ГОРЕ СРПСКИ ЈУНАЧЕ, ТАКАВ ЈЕ ЖИВОТ И НЕПРАВДА, ЗНАШ ТО ДОБРО ЈЕР СИ СРПСКИ, ЧАСНИ ПОНОСНИ ВОЈНИК.. МИ РНО, НАПРЕЕД МАРШ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ Р СРПСКЕ

25.08.2019 05:57

ПЗРЕСЕДНИК БОРАЦКЕ СТИТИ ВЛАСТ А НЕ БОРЦЕ. СВАКОГ. КУПЕ. ЗА МАЛЕ ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.08.2019 06:33

Оног трена када је дезертер досао на власт борци не само да су игнорисани вец су постали и сувисни цак оптерецење за мафијаску РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

25.08.2019 07:01

БОРЦИ СУ СВУГДЈЕ ВИСАК, СВУГДЈЕ НЕПОЗЕЉНИ. ОВО ЈЕ ЗЕМЉА ГДЈЕ СУ ПОЗЕЉНИ ЉУДИ ПОПУТ ТЕГЕЛТИЈЕ, ВИДЈЕЛИ СТЕ КАКО ЛАКО ПРОЛАЗИ У ЦИКу. САМО ЛОПОВИ ОВДЈЕ ИМАЈУ МЈЕСТА. ДЕЗЕРТЕР ДОДИК МРЗИ БОРЦЕ И СВЕ НОРМАЛНЕ ЉУДЕ, ВОЛИ ОНЕ КОЈИ СУ БОГАТИ БЕЗ ОБЗИРА КАКО СУ ТО СТЕКЛИ. ОН ЈЕ ДОНИО СА СОБОМ ОВАЈ НАОПАКИ СИСТЕМ ВРИЈЕДНОСТИ. ДОК ЈЕ ЊЕГА ОВАКО ЦЕ БИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

25.08.2019 07:07

теско је свима само сада нико неце овакве код себе јер су ипак они осудјени и казњени за оно сто су урадили а не наводно и на крају газде неце такве јер не знас ста он опет мозе урадит кад ме пукне филм. то је реално мисљење само нико не смије о томе отворено да прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

25.08.2019 08:24

СВАКОГ БОРЦА КОЈИ ЈЕ СТВАРАО ОВУ ЗЕМЉУ, ИСАО ИСКРЕНО БЕЗ СТРАХА ОД СМРТИ ДА СТВОРИ ЗЕМЉУ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ, ОВА ПРИЦА ДОТИЦЕ У СРЦЕ. ПУНО ЈЕ СЛИЦНИХ СЛУЦАЈЕВА. ОВАКАВ ОДНОС И ЗАМЈЕНА СИСYЕМА ВРИЈРДНОСТ НИЈЕ ЗАБИЉЕЗЕНА У СВИЈЕТУ. КАД СУ ЈЕДНИ СТВОРИЛИ КРВАВО ЗЕМЉУ ВРАТИЛИ СЕ ДЕЗЕРТЕРИ И ПРЕУЗЕЛИ ИНСТИТУЦИЈЕ И СТВАРАОЦЕ ГУРНУЛИ У СТРАНУ ДА ЦРКАЈУ ОД ГЛАДИ. ДАНАС ЈЕ ОНАЈ СТО РАФИ ДРОГУ ,,БОГ,, КАД ИЗИДЈЕ ИЗ ЗАТВОРА, СТО ВИСЕ ОДЛЕЗИ ,, ВЕЦИ ЈЕ,,. А САМО СУ ПРАВИ СТВАРАОЦИ РС ПОНИЗЕНИ, НИГДЈЕ НИСУ ПРИСПЈЕЛИ, НЕМАЈУ МЈЕСТА У ОВОМ ЛЕГЛУ КРИМИНАЛА. УЗДАМО СЕ ЈЕДИНО У БОГА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

25.08.2019 08:33

Ко да брине о борцима кад су на власти дезертери и ратни профитери. Уложили су доста пара да распарцају борацку организацију како би манипулисали борцима. Позив борцима, ујединимо се скинимо јарам с врата и тражимо своја права. Не може водити РС онај ко није учествовао у њеном стварању. Борци на нама је одлука и одговорност. Избори, оловку у руке, не гласати за ретроградне политичке партије, а то су ове на власти, тренутно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

25.08.2019 09:01

Некада се пјевало:"Ово нам је наша борба дала да имамо Титу за маршала".Данас је иста пјесма само нови лик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

25.08.2019 09:21

Ето за ста си се борио, да немас сада нити Купатило како треба и WЦ достојан цовјека, вец се купас у WЦ-у, то ти је дала СНСД Влада за које си сигурно и гласао. Никада ми нецемо доци памети, никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деер_хунтер

25.08.2019 22:02

Један је господин Пјано, иначе човјек о ком се у овом тексту говори! Њега и комшију Арбињу (званог Аркан), истакнуте борце, власт у Рогатици већ дуго малтретира и прогони! Желим им да успију и да коначно добију оно што су заслужили, а то је да се не брину шта и како сутра. Док су се борили за нас и ризиковали живот, свима су ваљали, данас када се боре за живот, сви су им леђа окренули. Живим за дан да оваквим људима могу помоћи. Легенде живе, поздрав за напаћену браћу, има нас младих који их цијенимо и поштујемо! Њихова дјела живе!

ОДГОВОРИТЕ