Неповјерење у политичке странке

Према истраживању које је спровео Балкански барометар при Савјету за регионалну сарадњу, грађани БиХ сматрају да су политичке партије и даље најкорумпираније, а да најмање корупције има у војсци и невладиним организацијама.

Босна и Херцеговина 27.07.2019 | 20:06
Неповјерење у политичке странке
Истраживање је показало да Босна и Херцеговина и даље заузима сам врх листе корумпираних земаља. Као и посљедњих година, на првом мјесту грађанског неповјерења су политичке партије. Чак 85 одсто анкетираних грађана БиХ сматра да су политичке партије корумпиране. Један од разлога за то је то што многи грађани управо партије сматрају одговорним за све лошије стање у држави, истичу у невладином сектору.

„Узрок такве ситуације лежи у самим политичким странкама, односно, у начину на који су оне заробиле и здравство и образовање и јавну управу и јавна предузећа и зато се налазе увијек на првом мјести“, каже Ивана Корајлић из „Транспаренси Интернешнела“.

Друго мјесто по корумпираности дијеле јавни сектор, медицина, али и полиција, за коју 80 одсто грађана сматра да је корумпирана. На врху неславне листе нашли су се и образовање и приватни сектор. Разлог томе је то што су политичке партије ушле у све поре друштва и убрзано воде ка партократији, сматају аналитичари.

„Људи виде висок степен корупције у тим институцијама, било да је ријеч о јавним предузећима или јединицама локалне самоуправе“, каже аналитичар Велизар Антић.

Занимљиво је да, према овом истраживању, најмање корупције има у војсци, само 53 одсто. Неки од разлога за то је што грађани сматрају да у тим областима, бар привидно, не постоји повезаност са политичким странкама и са корупцијом. Такође, велику улогу ту има оставштина из претходног периода, кад су грађани највише вјеровали у војску и цркву.

„Оружане снаге више имају симболичну улогу и у смислу издвајања из буџета и у начину функционисања, па вјероватно стога и нема повода да грађани имају конкретну перцепцију о високој присутности корупције у том сектору“, објашњава Корајлићева.

„Мислим да је то остало у свијести нашег народа, да је војска та која брине о народу, чува народ мада су оружане снаге сада далеко од тог неког принципа и модела“, закључује политички аналитичар Антић.

Према овом истраживању, грађани БиХ, њих око 69 одсто, сматра да су медији корумпирани мање него у осталим земљама и то је уједно једина област у којој Босна и Херцеговина има бољи резултат од осталих земаља западног Балкана.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ноћна птица

27.07.2019 19:12

Све сто не ваља долази од политичара, умјесто да су узор у позитивном, они су узор за негативне ствари (криминалне послове) и што је још јадније и суд и тужилаштва су узели под своју контролу. Требаће нам велика брезова метла да то пометемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуху

28.07.2019 08:25

Да си ти мени зив и здрав, прије це они тебе помест него ти њих. Младости висе нема. Националне реторике су увијек јаце од здравог разума. Видис да сви бјезе јер је рат изгубљен.

Name

Вјецити опозиционар

27.07.2019 19:32

Како вјеровати политичарима кад све што не ваља долази од политичара, умјесто да буду примјер поштеног понашања, они су примјер свега што је негативно, а под своју контролу су ставили и суд и тужилаштва, тако кад дође до промјене у РС-у треба нам велика брезова метла да то смеће почистимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и олос

27.07.2019 20:11

Све го лопов до лопова... Основно занимање политицара пуњење дзепова.. УЗМИ СВЕ СТО ТИ ЗИВОТ ПРУЗА..... А сто не би могло....не одгобарас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

28.07.2019 06:09

Све раде наопако . Њима Политика слузи само за пљацкање сопственог народа. Зато кад додју избори хоце да изгину како би се доцепали власти. Кад добију на изборима немогу да подијеле фотеље и ту настаје хаос .Нико ником не полазе рацуне . Они који треба да стите заком они га највисе крсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

28.07.2019 08:46

То су само лопови и криминалци и гледају гдесе мозе који динар заврнут за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

28.07.2019 12:24

Тко ли плача НВО????

ОДГОВОРИТЕ