Nepovjerenje u političke stranke

Prema istraživanju koje je sproveo Balkanski barometar pri Savjetu za regionalnu saradnju, građani BiH smatraju da su političke partije i dalje najkorumpiranije, a da najmanje korupcije ima u vojsci i nevladinim organizacijama.

Bosna i Hercegovina 27.07.2019 | 20:06
Nepovjerenje u političke stranke
Istraživanje je pokazalo da Bosna i Hercegovina i dalje zauzima sam vrh liste korumpiranih zemalja. Kao i posljednjih godina, na prvom mjestu građanskog nepovjerenja su političke partije. Čak 85 odsto anketiranih građana BiH smatra da su političke partije korumpirane. Jedan od razloga za to je to što mnogi građani upravo partije smatraju odgovornim za sve lošije stanje u državi, ističu u nevladinom sektoru.

„Uzrok takve situacije leži u samim političkim strankama, odnosno, u načinu na koji su one zarobile i zdravstvo i obrazovanje i javnu upravu i javna preduzeća i zato se nalaze uvijek na prvom mjesti“, kaže Ivana Korajlić iz „Transparensi Internešnela“.

Drugo mjesto po korumpiranosti dijele javni sektor, medicina, ali i policija, za koju 80 odsto građana smatra da je korumpirana. Na vrhu neslavne liste našli su se i obrazovanje i privatni sektor. Razlog tome je to što su političke partije ušle u sve pore društva i ubrzano vode ka partokratiji, smataju analitičari.

„Ljudi vide visok stepen korupcije u tim institucijama, bilo da je riječ o javnim preduzećima ili jedinicama lokalne samouprave“, kaže analitičar Velizar Antić.

Zanimljivo je da, prema ovom istraživanju, najmanje korupcije ima u vojsci, samo 53 odsto. Neki od razloga za to je što građani smatraju da u tim oblastima, bar prividno, ne postoji povezanost sa političkim strankama i sa korupcijom. Takođe, veliku ulogu tu ima ostavština iz prethodnog perioda, kad su građani najviše vjerovali u vojsku i crkvu.

„Oružane snage više imaju simboličnu ulogu i u smislu izdvajanja iz budžeta i u načinu funkcionisanja, pa vjerovatno stoga i nema povoda da građani imaju konkretnu percepciju o visokoj prisutnosti korupcije u tom sektoru“, objašnjava Korajlićeva.

„Mislim da je to ostalo u svijesti našeg naroda, da je vojska ta koja brine o narodu, čuva narod mada su oružane snage sada daleko od tog nekog principa i modela“, zaključuje politički analitičar Antić.

Prema ovom istraživanju, građani BiH, njih oko 69 odsto, smatra da su mediji korumpirani manje nego u ostalim zemljama i to je ujedno jedina oblast u kojoj Bosna i Hercegovina ima bolji rezultat od ostalih zemalja zapadnog Balkana.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Noćna ptica

27.07.2019 19:12

Sve sto ne valja dolazi od političara, umjesto da su uzor u pozitivnom, oni su uzor za negativne stvari (kriminalne poslove) i što je još jadnije i sud i tužilaštva su uzeli pod svoju kontrolu. Trebaće nam velika brezova metla da to pometemo.

ODGOVORITE
Name

Huhu

28.07.2019 08:25

Da si ti meni ziv i zdrav, prije ce oni tebe pomest nego ti njih. Mladosti vise nema. Nacionalne retorike su uvijek jace od zdravog razuma. Vidis da svi bjeze jer je rat izgubljen.

Name

Vjeciti opozicionar

27.07.2019 19:32

Kako vjerovati političarima kad sve što ne valja dolazi od političara, umjesto da budu primjer poštenog ponašanja, oni su primjer svega što je negativno, a pod svoju kontrolu su stavili i sud i tužilaštva, tako kad dođe do promjene u RS-u treba nam velika brezova metla da to smeće počistimo.

ODGOVORITE
Name

Politika i olos

27.07.2019 20:11

Sve go lopov do lopova... Osnovno zanimanje politicara punjenje dzepova.. UZMI SVE STO TI ZIVOT PRUZA..... A sto ne bi moglo....ne odgobaras

ODGOVORITE
Name

Strasno

28.07.2019 06:09

Sve rade naopako . Njima Politika sluzi samo za pljackanje sopstvenog naroda. Zato kad dodju izbori hoce da izginu kako bi se docepali vlasti. Kad dobiju na izborima nemogu da podijele fotelje i tu nastaje haos .Niko nikom ne polaze racune . Oni koji treba da stite zakom oni ga najvise krse.

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

28.07.2019 08:46

To su samo lopovi i kriminalci i gledaju gdese moze koji dinar zavrnut za sebe.

ODGOVORITE
Name

007

28.07.2019 12:24

Tko li plača NVO????

ODGOVORITE