Медији о сусрету Трампа и Кима

Сјевернокорејски медији описали су састанак америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна у демилитаризованој зони као "невјероватан догађај", ББЦ као "историјски сусрет", док британски лист Гардијан назива тај сусрет "незадовољавајућим наставком".

Свијет 01.07.2019 | 19:39
Медији о сусрету Трампа и Кима
"Вашингтон пост" истиче да упркос томе што су Трамп и Ким одржали три састанка, није много постигнуто на путу демилитаризације Пјонгјанга.
 
Државна новинска агенција Сјеверне Кореје КЦНА извјестила је да су Трамп и Ким одржали историјски састанак у демилитаризованој зони која раздваја двије Кореје и да су се договорили да обнове дијалог о денуклеаризацији.
 
Састанак Трампа и Кима је, према Гардијану, "трик, а не продор".
 
Разговор у посљедњем тренутку, у демилитаризвоаној зони између двије Кореје учинио је Трампа првим америчким предсједником који је крочио на тло Сјеверне Кореје, пише Гардијан.
 
"Али то што се нешто догодило по први пут, не значи да је суштински значајно", оцијенио је Гардијан наводећи да постоји разлог због којег Трампови предходници то нису учинили, односно нису се састали са Кимовим оцем и дедом.
 
Трампов чин даје легитимитет и статус држави одговорној за оно што су УН назвале "неупоредивим злочинима људских права", и чији је једини дипломатски алат - њен програм нуклеарног наоружања, закључује Гардијан.
 
Трамп је у недјељу с осмијехом на лицу дочекао лидера Сјеверне Кореје на јако утврђеном положају у демилитаризованој зони која раздваја двије Кореје.
 
Амерички предсједник је изјавио да размишља да позове лидера Сјеверне Кореје у САД, а могуће и у Бијелу кућу, а Ким се надовезао рекавши да ће му бити част да Трампа позове у Пјонгјанг "у право вријеме".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар