Привреда РС на ниским гранама

Привреда у Републици Српској спала је на ниске гране, радници у реалном сектору су препуштени на милост и немилост, а неизвијесна је и судбина преосталих гиганата у земљи, поручено је у емисији „Изазови“ БН телевизије.

Република Српска 07.06.2019 | 22:49
Привреда РС на ниским гранама
Жељезничари у Републици Српској траже веће плате. С обзиром на то да са Управом није постигнут договор о захтјевима радници су организовали получасовни штрајк упозорења. кажу, неће се зауставити на томе.

“Покушаћемо да организујемо протесте и да позовемо све раднике да нас подрже, односно да се изборимо за наша радничка права”, рекао је представник Самосталног синдиката транспортне дјелатности ЖРС Златко Марин.

Радници бијељинског „Житопромета“ скоро 10 мјесеци нису примили плату, немају здравствено осигурање, одржали су састанак са власником Слободаном Павловићем, и добили ни мање ни више него непристојну понуду.

„Наш послодавац је понудио радницима да буду технолошки вишак. Гдје не бисмо имали надокнаду, а уједно отпремнине не бисмо добили“, каже предсједник Синдиката "Житопромета" из Бијељине Душан Томић.

Црне слутње и за „Арселор Митал“ из Приједора. Најављено је отпуштање 300 радника и смањење производње, а преговори између Владе и компаније су у току.

“Одлука колико год била позитивна са гледишта компаније, за нас је погубна јер ми не бисмо могли наћи адекватан посао“, нагласио је у „Изазовима“ Саша Кукољ, предсједник Синдиката "Арселор Митала" из Приједора.

Рафинерија нафте у Броду око 160 радника послала је на плаћено одсуство, обуставила производњу, а и даље нема информација о узроку експлозије због које је затворена Рафинерија.

"Незадовољни су људи који су радили у производњи и оно је оправдано. Прераспоређени су у друго радно вријеме, мање су плате“, осликава ситуацију у овом предузећу предсједник Синдикалне организације Рафинерије нафте Брод, Ђорђе Цвјетковић.

Влада РС ускоро излази са сетом закона за помоћ реалном сектору. Синдикалци скептични.

„Како рећи радницима који ради за 400 КМ, да им послије 11 година не одобравате повећање 50-57 КМ, а ви имате плату од три хиљаде па колико хоћете“, пита се Марин.

Душан Томић наводи да је једино рјешење за „Житопромет“ промјена власничке структуре.

„Без новца нема сировина, а почиње жетва. Гашење `Житопромета` за Семберију је катастрофа.“

Из Рафинерије нафте у Броду кажу да постоји бојазан за опстанак јер нема гаранција да ће се све санирати и довести у стање модернизације.

„Ми смо свијетли примјер, предузеће које је позитивно, до сада смо остваривали само профит, запошљавали смо и подмладили радну снагу, задржали смо људе на овим просторима...Највећа је одговорност на Влади Српске“, јасан је Саша Кукољ из Синдиката "Арселор Митала", Приједор.

Иако су политичарима “пуна уста” реалног сектора, у пракси је сасвим другачија ситуација. Некада велики гиганти сада су на издисају, а само хитним, конкретним и ефикасним потезима Влада РС може да спаси привреду од тоталнок колапса, поручено је у емисији Изазови БН ТВ.



БН ТВ 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Питање за Петра Дјокица:

07.06.2019 20:54

Који су васи успјеси у озивљавању привреде за васег мандата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребус:

07.06.2019 21:45

Господин је унапредио исто онолико предузеца колико је министар Лукац ријесио убистава!

Name

Питер

07.06.2019 22:24

Његови успјеси су да гања младе запосленице по Влади РС, да му на тацни долазе по ноци у његове одаје поред зграде Владе, да се чују штиклице по ноћи од којих други вождови из власти не могу спавати, да узима кеш гдје год може и од кога може итд. Паметноме доста!!!

Name

МРМ

07.06.2019 22:40

Свакоме је јасно да се привреда РС циљано уништава од стране власти РС, која је доведена од стране запада да изнутра сруши Републику Српску и зато су им одобрене изборне крађе 2014. и 2018. од стране ЦИК-а и високог представника. Док сваки дан пишемо у празно, коментаришемо, паметујемо, нико нема петљу да иде на све или ништа из опозиције и да поведе народ у демонстрације. Једина права опозиција су Драшко, Јелена и Вукан, остало мумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пw

08.06.2019 02:29

ПРИВРЕДА У РС КАТАСТОФАЛНА ГРАНА ТОТАЛНО УНИСТЕНА СТО ТРЕБА БИТИ НА ПРВОМ МЈЕСТУ ДОДИКУ ЗА ТВОЈ МАНДАТ СВЕ ЈЕ УНИСТЕНО ПОКРАДЕНО ОДРИЈЕСНЕ РУКЕ ЛОПОВИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писменост у информатици

08.06.2019 07:25

Немој користити велика слова, сматрају се увредом.

Name

@Роки

08.06.2019 02:42

Влада има приоритет народ одвести у Европску Унију , то успешно ради у континуитету више година тако да сваки дан ка ЕУ креће више аутобуса . Зидати фабрике,па напунити машинама,прикључак вода струја ихихи , то је компликовано а у ЕУ озидане фабрике и све цакум пакум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наq_ратз

08.06.2019 03:28

Све ми то мирише на умирање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

08.06.2019 04:02

Питајте СНСД, рецице да је све у реду. Хаахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСМАТРАЧ

08.06.2019 05:34

Дебаланс у зарадама направила је Влада 2006. када су буџетским корисницима и запосленим у здравству плате повећане 100% а што је праћено и растом цијена ел.енергије,огрева,ком.услуга и сл.а што реални сектор није могао да прати.Те 2006. Букејловићева влада оставила је буџетски суфицит а данаснпојма немамо колики је дефицит.Сви проблеми су настали доласком Додика на власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.06.2019 05:50

Не мозе се доци успјети на великом плану због мафије, рекета и партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићићи

08.06.2019 08:46

Ви из Републике Српске сте обичне кукавице, људи без грађанске свести, живите као кркани, по шаторима и за странке, имате ситне криминалце за председнике, још сте у 19. веку, и тешко ћете с тим нивоом свести и знања икад даље од Додика и ратних профитера из тог вашег задњег рата.лп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

09.06.2019 00:04

И треба нам овако Милокрад це нам скинути И гаце са гузице ми смо га бирали.