БиХ ће морати одлучити о Мамићу

Врховни суд Хрватске одбио је приједлог обране Марија Мамића те Никија Артура Вуксана за изузеће предсједника Жупанијског суда у Осијеку у другом предмету против Здравка Мамића у којем се савјетнику Динама, његовом сину и другима на терет ставља извлачење новца преко офф-схоре компанија.

Регион 06.06.2019 | 14:15
БиХ ће морати одлучити о Мамићу
То незванично сазнаје Јутарњи лист, а ова одлука представља уклањање посљедње процесне препреке за расписивање нове потјернице за Мамићем, а овај пут у поступку екстрадиције Мамићево двојно држављанство више не представља препреку за изручење Хрватској.

Наиме, у овом новом предмету може се примијенити споразум из марта 2014. године који су потписале Хрватска и БиХ и који допушта изручење својих држављана ако је испуњено неколико претпоставки.

Најприје, мора се радити о кривичном дјелу из сфере организованог криминала и корупције те друго, мора се радити о дјелима почињеним након потписивања споразума, дакле након марта 2014. године. Овај други предмет, за разлику од првог по којему је БиХ одбила изручити Мамића, испуњава оба услова.

Након што суткиња Азра Салитрежић заприми одлуку Врховног суда, она би требала најприје преко полиције провјерити живи ли Мамић на својој кућној адреси у Загребу те будући га тамо нема, слиједи расписивање потјернице, највјероватније одмах међународне јер постоје јасни подаци који указују да се он не налази на подручју Хрватске. Шта ће се касније догодити може се само нагађати.

БиХ је дужна је на основу нове потјернице поновно привести Мамића, након чега ће суд у Сарајеву одлучивати о основаности новог хрватског захтјева за изручење.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ма

06.06.2019 13:52

дрзите га док има пара ! €€€€€€€€€€€€€€€€€€€

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

06.06.2019 14:49

немој да ми ко Мамкета дарне...ма бице белаја.Даље прсте од њега људство хдз-а.

ОДГОВОРИТЕ