Шта је са српским судијама у УЕФА-и?

Јовановић свирао двапут, Ђорђић пао на енглеском, Симовић отпао због година! А Мажић, подсећамо, отишао у Кину. . .

Фудбал 11.05.2019 | 18:49
Шта је са српским судијама у УЕФА-и?
Донедавно смо се дичили Милорадом Мажићем, хвалили његовим константним присуством у Лиги шампиона, било нам је мило што један Србин дели праву у лањском финалу Реал Мадрид – Ливерпул (3:1), као и на мундијским мечевима, али судијска струка у нас је дефинитивно на низбрдици. Сведочи о томе чињеница да су ове године само три меча међународног карактера поверана арбитрима са листе Суперлиге.

Спортски журнал подсећа да је два од поменута три сусрета водио можда и наш најперспективнији делилац правде у овом трентуку, Срђан Јовановић из Београда. У питању су дуел шеснаестине финала Лиге Европе БАТЕ Борисов – Арсенал, игран 14. фебруара у Белорусији, као и сусрет квалификација за Првенство Европе, Казахстан – Шкотска, 21. марта у Астани. Још кад се томе дода да је Мажић„свирао“ у реваншу Цириха и Наполија у шеснаестини финала Лиге Европе, долази се до поражавајућег податка да је то све кад је реч о арбитрима са листе прве категорије.

Поражавајуће, ако се зна да је не тако давно баш Милорад Мажић шпартао Старим континентом уздуж и попреко, али је проблем у томе што се почетком године отиснуо у Кину и суди тамошњу Суперлигу. Сви остали нису чак ни били у конкуренцији да воде мечеве евопских купова, квалификације за ЕП, чак ни пријатељске дуеле, а нема их ни међу кандидатима за дуеле млађих репрезентативних селекција. Једино се, колико-толико „извадио“ Данило Грујић, али ни њему нису поверене утакмице у Европи, већ је добијао и прихватао позиве из арпаског света, пре свега Египта и Саудијске Арабије.

Журнал наводи и два бизарна разлога због којих овдашње судије, добро познате представницима клубова, не добијају позив из Европе. У случају Милоша Ђорђића са Новог Београда проблем је што је пао на тесту из познавања страног језика (енглеског), па је отпао из комбинације све до краја календарске године, док Новак Симовић из Ловћенца, недавно главни на 160. вечитом дербију, проблем има у годинама (37), те према наводима Журнала, „као дебитант није превише интересантан надлежнима у УЕФА“.

И то је слика српских судија...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт, МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар