Šta je sa srpskim sudijama u UEFA-i?

Jovanović svirao dvaput, Đorđić pao na engleskom, Simović otpao zbog godina! A Mažić, podsećamo, otišao u Kinu. . .

Fudbal 11.05.2019 | 18:49
Šta je sa srpskim sudijama u UEFA-i?
Donedavno smo se dičili Miloradom Mažićem, hvalili njegovim konstantnim prisustvom u Ligi šampiona, bilo nam je milo što jedan Srbin deli pravu u lanjskom finalu Real Madrid – Liverpul (3:1), kao i na mundijskim mečevima, ali sudijska struka u nas je definitivno na nizbrdici. Svedoči o tome činjenica da su ove godine samo tri meča međunarodnog karaktera poverana arbitrima sa liste Superlige.

Sportski žurnal podseća da je dva od pomenuta tri susreta vodio možda i naš najperspektivniji delilac pravde u ovom trentuku, Srđan Jovanović iz Beograda. U pitanju su duel šesnaestine finala Lige Evrope BATE Borisov – Arsenal, igran 14. februara u Belorusiji, kao i susret kvalifikacija za Prvenstvo Evrope, Kazahstan – Škotska, 21. marta u Astani. Još kad se tome doda da je Mažić„svirao“ u revanšu Ciriha i Napolija u šesnaestini finala Lige Evrope, dolazi se do poražavajućeg podatka da je to sve kad je reč o arbitrima sa liste prve kategorije.

Poražavajuće, ako se zna da je ne tako davno baš Milorad Mažić špartao Starim kontinentom uzduž i popreko, ali je problem u tome što se početkom godine otisnuo u Kinu i sudi tamošnju Superligu. Svi ostali nisu čak ni bili u konkurenciji da vode mečeve evopskih kupova, kvalifikacije za EP, čak ni prijateljske duele, a nema ih ni među kandidatima za duele mlađih reprezentativnih selekcija. Jedino se, koliko-toliko „izvadio“ Danilo Grujić, ali ni njemu nisu poverene utakmice u Evropi, već je dobijao i prihvatao pozive iz arpaskog sveta, pre svega Egipta i Saudijske Arabije.

Žurnal navodi i dva bizarna razloga zbog kojih ovdašnje sudije, dobro poznate predstavnicima klubova, ne dobijaju poziv iz Evrope. U slučaju Miloša Đorđića sa Novog Beograda problem je što je pao na testu iz poznavanja stranog jezika (engleskog), pa je otpao iz kombinacije sve do kraja kalendarske godine, dok Novak Simović iz Lovćenca, nedavno glavni na 160. večitom derbiju, problem ima u godinama (37), te prema navodima Žurnala, „kao debitant nije previše interesantan nadležnima u UEFA“.

I to je slika srpskih sudija...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport, MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar