По цијену живота, не дам Космет

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да није успео да реши питање Косова и Метохије јер су се "сви правили луди".

Србија 07.05.2019 | 21:24
По цијену живота, не дам Космет
Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник, рекао да је за Србију "ужасно тешка ситуација" када је реч о Косову и Метохији јер се на дипломатском плану, како каже, ништа не дешава.

"Дешава се замрзнути конфликт, а то је еуфемизам за најтеже и најгоре стање за нас. Само што људи мисле да су много паметни кад такве глупости говоре (замрзнути конфликт)", напомиње председник Србије.

Његова идеја је, каже, одбијена, а да нико није чуо ни шта нуди.

Одговарајући на питање која је то идеја, председник Србије указује да ништа није ни могао да понуди јавно зато што, каже, није дошао ни до пола у разговорима и преговорима – ни са супротним табором ни са међународном заједницом.

"Одбијена је, уопште, идеја о успостављању границе, која би била праведна и правична, између Срба и Албанаца", рекао је Вучић.

Председник наводи да је стрпљивом политиком и одговорношћу успео да питање Косова врати из ћорсокака.

"Онда смо видели снагу великих сила. Надам се да ћу имати времена да о томе напишем књигу, како функционишу притисци великих сила, ангажовање њихових медијских и политичких послушника и у Србији, и региону и свету, и како се разара свака могућност да Србија нешто има од Косова и Метохије", истиче председник.

Сматра да су о питању Косова постојале разне "празне приче" представника бившег режима које су звучале као да их изговара мис света или Алан Форд.

"То је као кад имате избор за мис света, кад кажу 'желимо мир у свету', или Алана Форда који каже 'боље здрави, него болесни'. Све те празне приче гледам и слушам недељама, месецима. Када их позовем да причају о Косову и решењима, понуде и разговора нема. Једини разговор је: издајниче један, ђубре једно, ти си нас издао и потписаћеш капитулацију", рекао је председник.

Говорећи о идеји разграничења, председник је упитао о којим се границама говори када се спомиње разграничење јер је, каже, једно оно што је у Уставу Србије, а друго што неке земље признају.

"Нико не зна које границе, а сви говоре о границама", наводи председник.

Нико није спомињао границе када је, каже, 2008. године Косово прогласило независност.

"И сад си ти Вучићу крив што би нешто да вратиш, што ти се не свиђа граница. Замислите, открили смо Америку: Вучићу се не свиђа да Лепосавић, Митровица, Ранулуг, нешто што је у Поморављу а не на Северу, мора да припада некој независној држави. Добро јутро, Колумбо, што би рекли наши клинци. Наравно да ми се не свиђа, и борио сам се за то да буде другачије. Нисам успео јер су се сви правили луди", наглашава председник.

Вучић је поручио да, док је председник Србије, неће признати независност Косова.

"Можете да ме убијете или срушите на улици. Кажем и Енглезима и Немцима: ево, нећу, срушите ме на улици. Ово сам рекао народу јер неко мора да каже истину", истиче председник Србије.

За 10-15 година ће, наводи, бити нека друга власт која ће признати Косово.

"То неће бити Вучић. Вучић ће да се бори. Успео сам да се изборим са једнако тешким стварима, када сам осећао да имам подршку народа. Нећу да радим против народа и против народне воље", истиче председник Србије наглашавајући да га је највише болело то што није имао подршку домаће јавности по питању Косова.

Наводи да је покушао да уради "нешто најтеже" што би донело "здравље и сигурну будућност нашој нацији", али да у томе није успео.

Шест година се, напомиње, борио "као лав" да нико не подигне глас на Србију и да о земљи не каже ружну реч.

РТС

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

О_о

07.05.2019 20:03

Покупио Бајине штосове, по којима је за све неуспјехе крива опозиција, која нема никаквог утицаја ни на шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

07.05.2019 21:41

БОЈИМ СЕ ДА ЋЕ У ОВОЈ ФАМОЗНОЈ "БОРБИ" ЗА КИМ ТЕШКО НАСТРАДАТИ РС... ИМАМ НЕКИ ЧУДАН И РУЖАН ОСЈЕЋАЈ... БОЈИМ СЕ ДОДИКОВЕ ПРАКСЕ "УЦИЈЕЊЕНОГ" ПОЛИТИЧАРА КОЈИ ПОРЕД РАЗНИХ РУСА И АМЕРИКАНАЦА МОРА И ДА СЛИЈЕПО СЛУША И БЕОГРАД, ЈЕР ГА ВУЧКО ЈЕДИНИ МОЖЕ ЋОРКИРАТИ И ТО КАДА ПОЖЕЛИ... ОПЕТ СУ ДОШЛА ОПАСНА ВРЕМЕНА !!!

Name

Дјука

07.05.2019 20:31

Цему толика зурба у демократским процесима? Када сазри вријеме за одлуке и другацији систем рада, а дотада постовати договоре свих насих народа и народности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

07.05.2019 20:41

Подрска предсједнику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.05.2019 21:13

Предали сте: судство, телекомуникације, енергетику, границу, полицију, матичне књиге, земљишне књиге, чланство у спортским организацијама, препустили сте изборе Албанцима и коначно, чланови сте Харадинајеве „владе". Кога ви лажете??

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРМ

07.05.2019 22:40

Косово је једнострано прогласило независност 2008. године у вријеме Тадићеве власти. Дали су демократе све то Косову, не Вучић и напредњаци. Вучић се бори сада да спаси што се спасити да на Косову, које је под патронатом САД-а, а зна се и зашто.

Name

Катанацо

08.05.2019 05:00

Мислим да си у праву ТОРРО. гледајуци ситуацију по моме је Вуциц изгубио а Додик као да нема куд висе па се приклања Натоу. а русија све обецава и закувава и на крају се повуце.

Name

Бок

07.05.2019 21:52

Недам ни ја Нови Зеланд, али ко ме пита. Ти га нећеш признати, а они никад неће бити у саставу Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

07.05.2019 22:34

Шиптари су амерички феномен јер су муслимани тотално лојани америци.. што је феномен религиски јер једини су прави амерички и тотално безопасни по америку.. а сви остали муслимани су ппвршно и не под контролом америчке политике.. у фазону кад америка мора цију да користи да би управљала са муслиманима.. значи са њима је на гузове сем шиптара. и америка тај феномен нема шансе да изгуби нипошто... а вама то није јасно да они за њих раде све и гину по свијету и шпијунирају.. тако да мислим да нам је џаба плакати оно су превише уложили у њих.. и шта ће нам они кад су мутанти а неможеш их укинути..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2019 06:23

Дје си постењацино израелац, постено направисте и израел и рс, протјеривањем и убијањем старосједилаца а сад дијелите моралне лекције.

Name

МРМ

07.05.2019 22:46

Реално говори човјек и покушава да спаси што се спасити да на Косову у корист Срба, наши циљеви јесу подјела Косова, гдје бисмо ми узели сјевер до Ибра (укључујући Зубин Поток и брану Газиводе), исток да спојимо са Врањем (Ранилуг и Косовску Каменицу, дио Гњилана), а за остале српске општине и енклаве на Косову обезбиједити специјалан статус и одређени степен аутономије, који би омогућио Србима опстанак на том подручју. Да смо размишљали 90-их као што Вучић сада размишља, другачије би све било. Вучићу напријед, не дај да ти зли језици и усијане главе поремете добру замисао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако ћемо право

08.05.2019 06:23

Е па није Вучић овако могао да размишља '90-их. Тада су његове дубоке мисли и родољубива стремљења били на линији ККВ, у преводу Карлобаг-Карловац-Вировитица.

Name

вуциц за лазијаде

08.05.2019 01:16

ала га се овај цовек налагао за зивота, страхота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има Бога

08.05.2019 04:09

Надам се да це сви који су "пр(о)едавали КиМ. Заврсити као она сподоба и његова породица сто је ломио крст и палио манастире и цркве. А Ви господине председнице. Верујем да сте Ви урадили сто сте могли, поред толиких притисака и опструкција с поља и изнутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србијанац

08.05.2019 04:50

Какав кретен...много је глупог народа који верује у ово... Паметни су у европи одавно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

08.05.2019 05:19

Косово је Србија , сто пре истерати терористе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2019 06:25

Истјерат људе који доле зиве стотинама година? Па урадили сте то са муслиманима у Рс па сад празно нема никога. Бојим се да це бити тракторијада овај пут.

Name

РЕ ТОРРО

08.05.2019 06:44

ПОТПИСУЈЕМ.У ПОТПУНОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

08.05.2019 07:13

Овај пуно цита романе Алана Форда,који идиот само прица глупости и лази и о његовој угрозености ,ста реци о идиотизму него само фујјјј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда БЛ

08.05.2019 21:31

Па јесте ли слијепи код оцију. Они ни не зеле цланство у УН ни у другим организацијама вец уједињење са албанијом а тиме имају и приступ свим медјународним организацијама.

ОДГОВОРИТЕ