Po cijenu života, ne dam Kosmet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da nije uspeo da reši pitanje Kosova i Metohije jer su se "svi pravili ludi".

Srbija 07.05.2019 | 21:24
Po cijenu života, ne dam Kosmet
Aleksandar Vučić je, gostujući u emisiji Upitnik, rekao da je za Srbiju "užasno teška situacija" kada je reč o Kosovu i Metohiji jer se na diplomatskom planu, kako kaže, ništa ne dešava.

"Dešava se zamrznuti konflikt, a to je eufemizam za najteže i najgore stanje za nas. Samo što ljudi misle da su mnogo pametni kad takve gluposti govore (zamrznuti konflikt)", napominje predsednik Srbije.

Njegova ideja je, kaže, odbijena, a da niko nije čuo ni šta nudi.

Odgovarajući na pitanje koja je to ideja, predsednik Srbije ukazuje da ništa nije ni mogao da ponudi javno zato što, kaže, nije došao ni do pola u razgovorima i pregovorima – ni sa suprotnim taborom ni sa međunarodnom zajednicom.

"Odbijena je, uopšte, ideja o uspostavljanju granice, koja bi bila pravedna i pravična, između Srba i Albanaca", rekao je Vučić.

Predsednik navodi da je strpljivom politikom i odgovornošću uspeo da pitanje Kosova vrati iz ćorsokaka.

"Onda smo videli snagu velikih sila. Nadam se da ću imati vremena da o tome napišem knjigu, kako funkcionišu pritisci velikih sila, angažovanje njihovih medijskih i političkih poslušnika i u Srbiji, i regionu i svetu, i kako se razara svaka mogućnost da Srbija nešto ima od Kosova i Metohije", ističe predsednik.

Smatra da su o pitanju Kosova postojale razne "prazne priče" predstavnika bivšeg režima koje su zvučale kao da ih izgovara mis sveta ili Alan Ford.

"To je kao kad imate izbor za mis sveta, kad kažu 'želimo mir u svetu', ili Alana Forda koji kaže 'bolje zdravi, nego bolesni'. Sve te prazne priče gledam i slušam nedeljama, mesecima. Kada ih pozovem da pričaju o Kosovu i rešenjima, ponude i razgovora nema. Jedini razgovor je: izdajniče jedan, đubre jedno, ti si nas izdao i potpisaćeš kapitulaciju", rekao je predsednik.

Govoreći o ideji razgraničenja, predsednik je upitao o kojim se granicama govori kada se spominje razgraničenje jer je, kaže, jedno ono što je u Ustavu Srbije, a drugo što neke zemlje priznaju.

"Niko ne zna koje granice, a svi govore o granicama", navodi predsednik.

Niko nije spominjao granice kada je, kaže, 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost.

"I sad si ti Vučiću kriv što bi nešto da vratiš, što ti se ne sviđa granica. Zamislite, otkrili smo Ameriku: Vučiću se ne sviđa da Leposavić, Mitrovica, Ranulug, nešto što je u Pomoravlju a ne na Severu, mora da pripada nekoj nezavisnoj državi. Dobro jutro, Kolumbo, što bi rekli naši klinci. Naravno da mi se ne sviđa, i borio sam se za to da bude drugačije. Nisam uspeo jer su se svi pravili ludi", naglašava predsednik.

Vučić je poručio da, dok je predsednik Srbije, neće priznati nezavisnost Kosova.

"Možete da me ubijete ili srušite na ulici. Kažem i Englezima i Nemcima: evo, neću, srušite me na ulici. Ovo sam rekao narodu jer neko mora da kaže istinu", ističe predsednik Srbije.

Za 10-15 godina će, navodi, biti neka druga vlast koja će priznati Kosovo.

"To neće biti Vučić. Vučić će da se bori. Uspeo sam da se izborim sa jednako teškim stvarima, kada sam osećao da imam podršku naroda. Neću da radim protiv naroda i protiv narodne volje", ističe predsednik Srbije naglašavajući da ga je najviše bolelo to što nije imao podršku domaće javnosti po pitanju Kosova.

Navodi da je pokušao da uradi "nešto najteže" što bi donelo "zdravlje i sigurnu budućnost našoj naciji", ali da u tome nije uspeo.

Šest godina se, napominje, borio "kao lav" da niko ne podigne glas na Srbiju i da o zemlji ne kaže ružnu reč.

RTS

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

O_o

07.05.2019 20:03

Покупио Бајине штосове, по којима је за све неуспјехе крива опозиција, која нема никаквог утицаја ни на шта.

ODGOVORITE
Name

TORRO

07.05.2019 21:41

BOJIM SE DA ĆE U OVOJ FAMOZNOJ "BORBI" ZA KIM TEŠKO NASTRADATI RS... IMAM NEKI ČUDAN I RUŽAN OSJEĆAJ... BOJIM SE DODIKOVE PRAKSE "UCIJENJENOG" POLITIČARA KOJI PORED RAZNIH RUSA I AMERIKANACA MORA I DA SLIJEPO SLUŠA I BEOGRAD, JER GA VUČKO JEDINI MOŽE ĆORKIRATI I TO KADA POŽELI... OPET SU DOŠLA OPASNA VREMENA !!!

Name

Djuka

07.05.2019 20:31

Cemu tolika zurba u demokratskim procesima? Kada sazri vrijeme za odluke i drugaciji sistem rada, a dotada postovati dogovore svih nasih naroda i narodnosti.

ODGOVORITE
Name

realnost

07.05.2019 20:41

Podrska predsjedniku!

ODGOVORITE
Name

Борис

07.05.2019 21:13

Предали сте: судство, телекомуникације, енергетику, границу, полицију, матичне књиге, земљишне књиге, чланство у спортским организацијама, препустили сте изборе Албанцима и коначно, чланови сте Харадинајеве „владе". Кога ви лажете??

ODGOVORITE
Name

МРМ

07.05.2019 22:40

Косово је једнострано прогласило независност 2008. године у вријеме Тадићеве власти. Дали су демократе све то Косову, не Вучић и напредњаци. Вучић се бори сада да спаси што се спасити да на Косову, које је под патронатом САД-а, а зна се и зашто.

Name

Katanaco

08.05.2019 05:00

Mislim da si u pravu TORRO. gledajuci situaciju po mome je Vucic izgubio a Dodik kao da nema kud vise pa se priklanja Natou. a rusija sve obecava i zakuvava i na kraju se povuce.

Name

Bok

07.05.2019 21:52

Nedam ni ja Novi Zeland, ali ko me pita. Ti ga nećeš priznati, a oni nikad neće biti u sastavu Srbije.

ODGOVORITE
Name

izraelac

07.05.2019 22:34

Šiptari su američki fenomen jer su muslimani totalno lojani americi.. što je fenomen religiski jer jedini su pravi američki i totalno bezopasni po ameriku.. a svi ostali muslimani su ppvršno i ne pod kontrolom američke politike.. u fazonu kad amerika mora ciju da koristi da bi upravljala sa muslimanima.. znači sa njima je na guzove sem šiptara. i amerika taj fenomen nema šanse da izgubi nipošto... a vama to nije jasno da oni za njih rade sve i ginu po svijetu i špijuniraju.. tako da mislim da nam je džaba plakati ono su previše uložili u njih.. i šta će nam oni kad su mutanti a nemožeš ih ukinuti..

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2019 06:23

Dje si postenjacino izraelac, posteno napraviste i izrael i rs, protjerivanjem i ubijanjem starosjedilaca a sad dijelite moralne lekcije.

Name

МРМ

07.05.2019 22:46

Реално говори човјек и покушава да спаси што се спасити да на Косову у корист Срба, наши циљеви јесу подјела Косова, гдје бисмо ми узели сјевер до Ибра (укључујући Зубин Поток и брану Газиводе), исток да спојимо са Врањем (Ранилуг и Косовску Каменицу, дио Гњилана), а за остале српске општине и енклаве на Косову обезбиједити специјалан статус и одређени степен аутономије, који би омогућио Србима опстанак на том подручју. Да смо размишљали 90-их као што Вучић сада размишља, другачије би све било. Вучићу напријед, не дај да ти зли језици и усијане главе поремете добру замисао!

ODGOVORITE
Name

Ako ćemo pravo

08.05.2019 06:23

E pa nije Vučić ovako mogao da razmišlja '90-ih. Tada su njegove duboke misli i rodoljubiva stremljenja bili na liniji KKV, u prevodu Karlobag-Karlovac-Virovitica.

Name

vucic za lazijade

08.05.2019 01:16

ala ga se ovaj covek nalagao za zivota, strahota.

ODGOVORITE
Name

Ima Boga

08.05.2019 04:09

Nadam se da ce svi koji su "pr(o)edavali KiM. Zavrsiti kao ona spodoba i njegova porodica sto je lomio krst i palio manastire i crkve. A Vi gospodine predsednice. Verujem da ste Vi uradili sto ste mogli, pored tolikih pritisaka i opstrukcija s polja i iznutra.

ODGOVORITE
Name

Srbijanac

08.05.2019 04:50

Kakav kreten...mnogo je glupog naroda koji veruje u ovo... Pametni su u evropi odavno....

ODGOVORITE
Name

Joja

08.05.2019 05:19

Kosovo je Srbija , sto pre isterati teroriste

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2019 06:25

Istjerat ljude koji dole zive stotinama godina? Pa uradili ste to sa muslimanima u Rs pa sad prazno nema nikoga. Bojim se da ce biti traktorijada ovaj put.

Name

RE TORRO

08.05.2019 06:44

POTPISUJEM.U POTPUNOSTI.

ODGOVORITE
Name

ja

08.05.2019 07:13

Ovaj puno cita romane Alana Forda,koji idiot samo prica gluposti i lazi i o njegovoj ugrozenosti ,sta reci o idiotizmu nego samo fujjjj.

ODGOVORITE
Name

Pravda BL

08.05.2019 21:31

Pa jeste li slijepi kod ociju. Oni ni ne zele clanstvo u UN ni u drugim organizacijama vec ujedinjenje sa albanijom a time imaju i pristup svim medjunarodnim organizacijama.

ODGOVORITE