Мундобаскет без Хрвата! Црногорци славили!

Хрватска не иде на Мундобаскет! Једна од најјачих европских селекција изгубила кључни меч од Пољске! Пољска победом у Вараждину елиминисала "ватрене" и чека још да Италија савлада Мађарску, па да почне прославу пласмана на Светски куп у Кини.  Црна Гора од "минус 19" до тријумфа! "Црвени" на крилима фантастичне партије Дерека Нидама направили преокрет у Кијеву, па ће им у Подгорици против Летоније бити довољан и пораз са мање од девет поена разлике.  Јуначина Дерек Нидам, Црногорци после -19 до победе, против Летоније може и пораз са мање од девет разлике! И то на домаћем терену!

Кошарка 22.02.2019 | 21:25
Мундобаскет без Хрвата! Црногорци славили!
Још једна селекција са простора еx-YУ изгубила је све шансе за наступ на овогодишњем шампионату света!

Хрватској је била неопходна победа над Пољском да би остала у трци за трећим местом у групи Ј, али изабраници Дражена Анзуловића били су на висини задатка само у првој четвртини - 69:77 (16:8, 20:24, 23:29, 10:16).

Пољска их је савладала и други пут у овим квалификацијама и требало би да се деси чудо па да заједно са Литванијом и Италијом не оде на Мундобаскет.

Ако "азури" вечерас савладају Мађарску на домаћем паркету, све ће бити решено коло пре краја.

Од земаља бивше Југославије, Словенија и Босна и Херцеговина јесенас су се помириле неодласком у Кину, Македонија је испала још у претквалификацијама, тако да би част региона на светској смотри могле да бране Србија и Црна Гора.

Хрватска не иде на Мундобаскет! Све дилеме су отклоњене у групи наших комшија, сада је и теорија што им је држала главе изнад воде - нестала. Пољска је Вараждину славила са 77:69, а победа је била потребна Хрватима и то са шест или више разлике. Богдановић, Шарић, Хезоња и друштво предстојеће лето провешће уз ТВ екране, далеко од главне кошаркашке смотре. 

ФИБА прозори почели су да узимају данак...

Хрвати су последња два кола дочекали у јако тешкој позицији. Пето место у групи и само 14 бодова, а пласман у Кину гарантују само прва три места. Што је најгоре за комшије ништа и није било у њиховим рукама, јер чак и да су славили са тих потребних шест и више разлике, да би прошли, у последњој рунди Пољска би морала да изгуби код куће од слабашне Холандије. Хландије коју су као гости тукли 27 разлике.

Довољно о томе колико је такав расплет уопште био реалан...

Одлично су Хрвати отворили утакмицу, имали педност од 9:0 и 16:3, пред крај првог полувремена десет поена вишка (35:25), али у финишу су почели да промашају превише зицера и Пољаци су се вратили - 36:32. 

Утакмица је потом била у егалу. Нису гости блистали, међутим успевали да су остану у игри захваљујући чудесним промашајима домаћих кошаркаша. Осим Филипа Крушлина мало ко је био шутерски расположен код Коцкастих. И онда потпуни "даун" када се одлучивало. Хрвати су у последњу деоницу ушли са минус два и никако нису успевали да окрену резултат у своју корист. 

А руке су све више дрхтале. Забележена је и једна невероватна сцена. У једном нападу Миро Билан је успео да пет пута промаши?! Па кад тако играте и промашујете онда заиста немате никаквих шанси. 

Пољаци су на крају чак рутински стигли до новог тријумфа (77:69), оверивши тако визу за Мундобаскет. 

Најбољи у победничком саставу био је Матеуш Понитка са 20 кошева, Американац Слотер убацио је 15,Соколовски 12, Вачински 10... На другој страни поменути Крушлин бројао је до 21, а Билан и Перић до 10. 

ХРВАТСКА: Крушлин 21, Билан 10 (8ск), Перић 10, Катић 8, Планинић 8...

ПОЉСКА: Понитка 20 (8ск), Слотер 15 (5ас, 6изг), Соколовски 12 (6ск, 3ас), Вачински 10 (4ск), Лампе 9 (8ск)...

ГРУПА Ј - 9. КОЛО:

Хрватска - Пољска 69:77
Холандија - Литванија 20.00
Италија - Мађарска 20.15

ТАБЕЛА: Литванија* 9-1, Италија 7-3, Пољска 7-4, Мађарска 5-5, Хрватска 4-7, Холандија 3-7.

ПАРОВИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА (понедељак): Мађарска - Хрватска, Литванија - Италија, Пољска - Холандија.

Црна Гора од "минус 19" до тријумфа! "Црвени" на крилима фантастичне партије Дерека Нидама направили преокрет у Кијеву, па ће им у Подгорици против Летоније бити довољан и пораз са мање од девет поена разлике.

Репрезентација Црне Горе је на "пола корака" од пласмана на Мундобаскет 2019. године!

У вероватно кључној утакмици, Украјина је у Кијеву савладана резултатом 74:76, по четвртинама (34:17, 6:9, 16:25, 18:25).

"Црвени" су крајем прве четвртине губили 29:10 и деловали потпуно раштимовано и немоћно у дуелу са агресивном селекцијом домаћина. У другој деоници су заиграли максимално у дефанзиви, али је и даље недостајао добар напад, да би у другом полувремену Дерек Нидам преузео кормило и у свом стилу "разбио" домаћина тројкама и продорима, а успут и разиграо свој тим!

Американац са црногорским пасошем у другом делу је убацио 23 од својих 26 поена и био најзаслужнији што је селекција под вођством Звездана Митровића стигла до преокрета и вредне победе.

Да би довршили посао и прешли и тих "пола корака", у понедељак ће у Подгорици морати да зауставе директног конкурента Летонију.

С обзиром на победу од девет поена разлике из првог сусрета у Риги, Црногорци ће се пласирати на Светски куп и ако изгубе у последњем колу, али неће смети више од "минус осам".

Летонија је могла да избори класично "финале плеј-офа" да је код куће савладала Шпанију, али "црвена фурија" упркос одавно обезбеђеном пролазу није имала милости.

УКРАЈИНА: Бојаркин 2, Пустозвонов, Круто 2, Лукашов 7, Липови 8, Бобров 19, Павлов, Кравцов 2, Петров 13, Санон, Мишула 16 (5/8 за три), Близњук 5.

ЦРНА ГОРА: Нидам 26 (4/7 за три), Су. Шеховић 9 (2/3 за три), Секулић 3, А. Поповић 8, Дубљевић 14, Радовић 2, Тодоровић 8,Врањеш, Се. Шеховић 4, П. Поповић 5, Ђуришић.

ГРУПА И - 9. КОЛО:

Турска - Словенија 77:58
Украјина - Црна Гора 74:76
Летонија - Шпанија 62:67

ТАБЕЛА: Шпанија* 9-2, Турска* 8-3, Црна Гора 7-4, Летонија 6-5, Украјина 5-6, Словенија 2-9.

Јурњава за резултатским "минусом" у Кијеву трајала је тачно 20 минута. Након "бега" домаћина на 29:10 у 9. минуту, Митровићева чета успела је да у 29. минуту приђе на 52:51.

Украјинци су се вратили на "плус пет", али је у 33. минуту забележено прво изједначење на мечу (56:56), у истом минуту и прво вођство (56:60), а два минута касније и рекордна предност Црне Горе - 57:65!

Упркос серији "црвених" 14:1 на старту последње деонице, у Кијеву није изостала драматична завршница.

Бобров је два и по минута пре краја са два везана коша донео преокрет (69:68), на шта су одговорили Нидам четвртом тројком, а потом у истом стилу и Бојан Дубљевић - 69:74.

У завршници су "црвени" промашили чак четири слободна бацања и тако ипак дали шансу Украјинцима за преокрет. Домаћин је у последњих пет секунди могао до продужетка или победе, али Бобров није шутнуо на време...

Квалитет кошарке – ужасан! Али узбуђења као у правом холивудском трилеру. Дерек Нидам је навукао одело суперхероја и са 26 поена повукао Црногорце до чудесног преокрета на гостовању код Украјине и победе од 76:74 која значи и да ће се Ђетићи за пласман на Мундобаскет у Кини у последњем колу борити са Летонијом на домаћем терену.

Неко ко није гледао меч рекао би да се то и очекивало, али то баш и није случај кад у обзир узмемо да су Украјинци на почетку меча сипали тројке као да гађају са метар раздаљине, па су већ после четвртине имали 34:17. Водили су и са 19 поена разлике, Црногорци напад нису ни имали, у другој четвртини примили су само шест поена, а опет су заостајали 14 разлике?!

Деловало је да ће Кину гледати само преко малих ТВ екрана… Али Нидам је имао другачије планове. Након свега три поена у првих 20 минута потпуно је помахнитао у наставку. Као да је на време схватио да од њега зависи и у себи рекао: “Мораћу сам”. Узео је лопту у руке и отпочео је солистички концерт Монаковог плеја. У другом полувремену чак 23 поена натурализованог Американца. После серије од 8:0 почетком последње четвртине Црна Гора је коначно преузела вођство.

Украјина у шоку?! Таман кад је помислила да ће моћи и без Артема Пустовија, Барселониног центра који је био најављен да игра, али се у последњем тренутку сазнало да “због прехладе” ипак неће моћи да помогне. Украјинци су једноставно остали без даха, Црногорци нису показали милост.

Нидам је дакле меч завршио са 26 поена, иза њега Бојан Дубљевић са 11 као једини преостали двоцифрени у црногорском тиму. Дубљевић је погодио и веома важну тројку  45 секунди пре краја за 74:69.  Марко Тодоровић је додуше уз осам поена имао и 10 скокова и то заслужује похвалу. Исти број кошева постигао је и Алекса Поповић, Суад Шеховић је убацио девет поена.

На другој страни 19 поена Вјачеслава Боброва, 16 Олександра Мишуле и 13 Вјачеслава Петрова. Није вредело. Украјина је испала, Црна Гора у последњем колу чека Летонију, може и да изгуби, само да сачува девет разлике из првог меча у Риги.

У последњем мечу дана, у склопу Групе И, Шпанија је поразила Летонију на њеном паркету 67:62, а истакли су се Дарио Бризуела са 17, односно Квино Колом са 13 поена.

Турска декласирала шампиона Европе. Кошаркашка репрезентација Словеније поражена је на гостовању од Турске са 77:58, у последњем "прозору" квалификација за Светско првенство.

Актуелни шампион Европе још раније изгубио је шансу да се пласира на Мундобаскет, па овај меч није имао такмичарски значај.

Турска меч је решила у трећој и четвртој четвртини када је разлика ишла и до 25 поена (74:49).

Словенија је на крају успела да мало смањи заостатак и изгуби са деветнаест поена разлике.

Најефикаснији у победничком саставу био је Буграхан Тунчер са 22 поена, Гулер је постигао 12, док је Семих Ерден убацио 10 поена.

Код Словеније Грегор Хроват је постигао 12, док су по десет постигли Јан Коси и Зоран Драгић. "Змајчеци" доживели су девети пораз, док је Турска остварила осми тријумф и пласирала се на Светско првенство.

Словенија у последњем колу чека Украјину, док Турска гостује Шпанији.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар