Mundobasket bez Hrvata! Crnogorci slavili!

Hrvatska ne ide na Mundobasket! Jedna od najjačih evropskih selekcija izgubila ključni meč od Poljske! Poljska pobedom u Varaždinu eliminisala "vatrene" i čeka još da Italija savlada Mađarsku, pa da počne proslavu plasmana na Svetski kup u Kini.  Crna Gora od "minus 19" do trijumfa! "Crveni" na krilima fantastične partije Dereka Nidama napravili preokret u Kijevu, pa će im u Podgorici protiv Letonije biti dovoljan i poraz sa manje od devet poena razlike.  Junačina Derek Nidam, Crnogorci posle -19 do pobede, protiv Letonije može i poraz sa manje od devet razlike! I to na domaćem terenu!

Košarka 22.02.2019 | 21:25
Mundobasket bez Hrvata! Crnogorci slavili!
Još jedna selekcija sa prostora ex-YU izgubila je sve šanse za nastup na ovogodišnjem šampionatu sveta!

Hrvatskoj je bila neophodna pobeda nad Poljskom da bi ostala u trci za trećim mestom u grupi J, ali izabranici Dražena Anzulovića bili su na visini zadatka samo u prvoj četvrtini - 69:77 (16:8, 20:24, 23:29, 10:16).

Poljska ih je savladala i drugi put u ovim kvalifikacijama i trebalo bi da se desi čudo pa da zajedno sa Litvanijom i Italijom ne ode na Mundobasket.

Ako "azuri" večeras savladaju Mađarsku na domaćem parketu, sve će biti rešeno kolo pre kraja.

Od zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija i Bosna i Hercegovina jesenas su se pomirile neodlaskom u Kinu, Makedonija je ispala još u pretkvalifikacijama, tako da bi čast regiona na svetskoj smotri mogle da brane Srbija i Crna Gora.

Hrvatska ne ide na Mundobasket! Sve dileme su otklonjene u grupi naših komšija, sada je i teorija što im je držala glave iznad vode - nestala. Poljska je Varaždinu slavila sa 77:69, a pobeda je bila potrebna Hrvatima i to sa šest ili više razlike. Bogdanović, Šarić, Hezonja i društvo predstojeće leto provešće uz TV ekrane, daleko od glavne košarkaške smotre. 

FIBA prozori počeli su da uzimaju danak...

Hrvati su poslednja dva kola dočekali u jako teškoj poziciji. Peto mesto u grupi i samo 14 bodova, a plasman u Kinu garantuju samo prva tri mesta. Što je najgore za komšije ništa i nije bilo u njihovim rukama, jer čak i da su slavili sa tih potrebnih šest i više razlike, da bi prošli, u poslednjoj rundi Poljska bi morala da izgubi kod kuće od slabašne Holandije. Hlandije koju su kao gosti tukli 27 razlike.

Dovoljno o tome koliko je takav rasplet uopšte bio realan...

Odlično su Hrvati otvorili utakmicu, imali pednost od 9:0 i 16:3, pred kraj prvog poluvremena deset poena viška (35:25), ali u finišu su počeli da promašaju previše zicera i Poljaci su se vratili - 36:32. 

Utakmica je potom bila u egalu. Nisu gosti blistali, međutim uspevali da su ostanu u igri zahvaljujući čudesnim promašajima domaćih košarkaša. Osim Filipa Krušlina malo ko je bio šuterski raspoložen kod Kockastih. I onda potpuni "daun" kada se odlučivalo. Hrvati su u poslednju deonicu ušli sa minus dva i nikako nisu uspevali da okrenu rezultat u svoju korist. 

A ruke su sve više drhtale. Zabeležena je i jedna neverovatna scena. U jednom napadu Miro Bilan je uspeo da pet puta promaši?! Pa kad tako igrate i promašujete onda zaista nemate nikakvih šansi. 

Poljaci su na kraju čak rutinski stigli do novog trijumfa (77:69), overivši tako vizu za Mundobasket. 

Najbolji u pobedničkom sastavu bio je Mateuš Ponitka sa 20 koševa, Amerikanac Sloter ubacio je 15,Sokolovski 12, Vačinski 10... Na drugoj strani pomenuti Krušlin brojao je do 21, a Bilan i Perić do 10. 

HRVATSKA: Krušlin 21, Bilan 10 (8sk), Perić 10, Katić 8, Planinić 8...

POLJSKA: Ponitka 20 (8sk), Sloter 15 (5as, 6izg), Sokolovski 12 (6sk, 3as), Vačinski 10 (4sk), Lampe 9 (8sk)...

GRUPA J - 9. KOLO:

Hrvatska - Poljska 69:77
Holandija - Litvanija 20.00
Italija - Mađarska 20.15

TABELA: Litvanija* 9-1, Italija 7-3, Poljska 7-4, Mađarska 5-5, Hrvatska 4-7, Holandija 3-7.

PAROVI POSLEDNJEG KOLA (ponedeljak): Mađarska - Hrvatska, Litvanija - Italija, Poljska - Holandija.

Crna Gora od "minus 19" do trijumfa! "Crveni" na krilima fantastične partije Dereka Nidama napravili preokret u Kijevu, pa će im u Podgorici protiv Letonije biti dovoljan i poraz sa manje od devet poena razlike.

Reprezentacija Crne Gore je na "pola koraka" od plasmana na Mundobasket 2019. godine!

U verovatno ključnoj utakmici, Ukrajina je u Kijevu savladana rezultatom 74:76, po četvrtinama (34:17, 6:9, 16:25, 18:25).

"Crveni" su krajem prve četvrtine gubili 29:10 i delovali potpuno raštimovano i nemoćno u duelu sa agresivnom selekcijom domaćina. U drugoj deonici su zaigrali maksimalno u defanzivi, ali je i dalje nedostajao dobar napad, da bi u drugom poluvremenu Derek Nidam preuzeo kormilo i u svom stilu "razbio" domaćina trojkama i prodorima, a usput i razigrao svoj tim!

Amerikanac sa crnogorskim pasošem u drugom delu je ubacio 23 od svojih 26 poena i bio najzaslužniji što je selekcija pod vođstvom Zvezdana Mitrovića stigla do preokreta i vredne pobede.

Da bi dovršili posao i prešli i tih "pola koraka", u ponedeljak će u Podgorici morati da zaustave direktnog konkurenta Letoniju.

S obzirom na pobedu od devet poena razlike iz prvog susreta u Rigi, Crnogorci će se plasirati na Svetski kup i ako izgube u poslednjem kolu, ali neće smeti više od "minus osam".

Letonija je mogla da izbori klasično "finale plej-ofa" da je kod kuće savladala Španiju, ali "crvena furija" uprkos odavno obezbeđenom prolazu nije imala milosti.

UKRAJINA: Bojarkin 2, Pustozvonov, Kruto 2, Lukašov 7, Lipovi 8, Bobrov 19, Pavlov, Kravcov 2, Petrov 13, Sanon, Mišula 16 (5/8 za tri), Bliznjuk 5.

CRNA GORA: Nidam 26 (4/7 za tri), Su. Šehović 9 (2/3 za tri), Sekulić 3, A. Popović 8, Dubljević 14, Radović 2, Todorović 8,Vranješ, Se. Šehović 4, P. Popović 5, Đurišić.

GRUPA I - 9. KOLO:

Turska - Slovenija 77:58
Ukrajina - Crna Gora 74:76
Letonija - Španija 62:67

TABELA: Španija* 9-2, Turska* 8-3, Crna Gora 7-4, Letonija 6-5, Ukrajina 5-6, Slovenija 2-9.

Jurnjava za rezultatskim "minusom" u Kijevu trajala je tačno 20 minuta. Nakon "bega" domaćina na 29:10 u 9. minutu, Mitrovićeva četa uspela je da u 29. minutu priđe na 52:51.

Ukrajinci su se vratili na "plus pet", ali je u 33. minutu zabeleženo prvo izjednačenje na meču (56:56), u istom minutu i prvo vođstvo (56:60), a dva minuta kasnije i rekordna prednost Crne Gore - 57:65!

Uprkos seriji "crvenih" 14:1 na startu poslednje deonice, u Kijevu nije izostala dramatična završnica.

Bobrov je dva i po minuta pre kraja sa dva vezana koša doneo preokret (69:68), na šta su odgovorili Nidam četvrtom trojkom, a potom u istom stilu i Bojan Dubljević - 69:74.

U završnici su "crveni" promašili čak četiri slobodna bacanja i tako ipak dali šansu Ukrajincima za preokret. Domaćin je u poslednjih pet sekundi mogao do produžetka ili pobede, ali Bobrov nije šutnuo na vreme...

Kvalitet košarke – užasan! Ali uzbuđenja kao u pravom holivudskom trileru. Derek Nidam je navukao odelo superheroja i sa 26 poena povukao Crnogorce do čudesnog preokreta na gostovanju kod Ukrajine i pobede od 76:74 koja znači i da će se Đetići za plasman na Mundobasket u Kini u poslednjem kolu boriti sa Letonijom na domaćem terenu.

Neko ko nije gledao meč rekao bi da se to i očekivalo, ali to baš i nije slučaj kad u obzir uzmemo da su Ukrajinci na početku meča sipali trojke kao da gađaju sa metar razdaljine, pa su već posle četvrtine imali 34:17. Vodili su i sa 19 poena razlike, Crnogorci napad nisu ni imali, u drugoj četvrtini primili su samo šest poena, a opet su zaostajali 14 razlike?!

Delovalo je da će Kinu gledati samo preko malih TV ekrana… Ali Nidam je imao drugačije planove. Nakon svega tri poena u prvih 20 minuta potpuno je pomahnitao u nastavku. Kao da je na vreme shvatio da od njega zavisi i u sebi rekao: “Moraću sam”. Uzeo je loptu u ruke i otpočeo je solistički koncert Monakovog pleja. U drugom poluvremenu čak 23 poena naturalizovanog Amerikanca. Posle serije od 8:0 početkom poslednje četvrtine Crna Gora je konačno preuzela vođstvo.

Ukrajina u šoku?! Taman kad je pomislila da će moći i bez Artema Pustovija, Barseloninog centra koji je bio najavljen da igra, ali se u poslednjem trenutku saznalo da “zbog prehlade” ipak neće moći da pomogne. Ukrajinci su jednostavno ostali bez daha, Crnogorci nisu pokazali milost.

Nidam je dakle meč završio sa 26 poena, iza njega Bojan Dubljević sa 11 kao jedini preostali dvocifreni u crnogorskom timu. Dubljević je pogodio i veoma važnu trojku  45 sekundi pre kraja za 74:69.  Marko Todorović je doduše uz osam poena imao i 10 skokova i to zaslužuje pohvalu. Isti broj koševa postigao je i Aleksa Popović, Suad Šehović je ubacio devet poena.

Na drugoj strani 19 poena Vjačeslava Bobrova, 16 Oleksandra Mišule i 13 Vjačeslava Petrova. Nije vredelo. Ukrajina je ispala, Crna Gora u poslednjem kolu čeka Letoniju, može i da izgubi, samo da sačuva devet razlike iz prvog meča u Rigi.

U poslednjem meču dana, u sklopu Grupe I, Španija je porazila Letoniju na njenom parketu 67:62, a istakli su se Dario Brizuela sa 17, odnosno Kvino Kolom sa 13 poena.

Turska deklasirala šampiona Evrope. Košarkaška reprezentacija Slovenije poražena je na gostovanju od Turske sa 77:58, u poslednjem "prozoru" kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Aktuelni šampion Evrope još ranije izgubio je šansu da se plasira na Mundobasket, pa ovaj meč nije imao takmičarski značaj.

Turska meč je rešila u trećoj i četvrtoj četvrtini kada je razlika išla i do 25 poena (74:49).

Slovenija je na kraju uspela da malo smanji zaostatak i izgubi sa devetnaest poena razlike.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Bugrahan Tunčer sa 22 poena, Guler je postigao 12, dok je Semih Erden ubacio 10 poena.

Kod Slovenije Gregor Hrovat je postigao 12, dok su po deset postigli Jan Kosi i Zoran Dragić. "Zmajčeci" doživeli su deveti poraz, dok je Turska ostvarila osmi trijumf i plasirala se na Svetsko prvenstvo.

Slovenija u poslednjem kolu čeka Ukrajinu, dok Turska gostuje Španiji.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar