Френки Де Јонг одбио Барсу!

Иде у ПСЖ за плату од 50. 000. 000! На пет година додуше.

Фудбал 18.01.2019 | 17:00
Френки Де Јонг одбио Барсу!
Прво да похвалимо колеге. Холандски Де Телеграф је институција. Немају много бомбастичних наслова, али кад напишу, то је зацементирано. Још пре неких 40 дана јавили су Холанђани да нема ништа од Барселоне, да Френки Де Јонг иде у Пари Сен Жермен за 75.000.000 евра. Каталонски медији су ипак месец и кусур тврдили да се 21-годишњи везиста обећао Блауграни и да Свеци узалудно машу новчаницама. Међутим, данас и Мундо Депортиво – дневник који је у најбољим односима са клубом – признаје: Де Јонг иде у ПСЖ.

Шта је по среди? Зависи кога слушате. Можда је ипак до тих новчаница којима Парижани машу. Тешко је било 21-годишњем момку да одбије петогодишњи уговор, који ће му у првој сезони донети 8.000.000 евра, а онда у свакој следећој по 1.000.000 више у односу на претходну. На крају му то дође на округло 50.000.000 евра за тих пет сезона на Парку принчева! Баш да видимо ко би то одбио.

Са друге стране, Мундо брани Барсу тврдњом да је Де Јонг погазио реч јер страхује да у жестокој конкуренцији на стадиону Камп Ноу не би имао велику минутажу. Играч жели да, као и у Ајаксу, буде стартер, Барса то не може да му гарантује у конкуренцији Серхија Бускетса, Ивана Ракитића, Артура Видала,  Филипеа Кутиња, све бољег Артура, да не заборавимо да се чека и Адријен Рабио, те да се тек пробијају Карлес Алења и Рики Пуиг из омладинске школе. ПСЖ је вишак играча у Барсиној вези паметно користио током преговора и убедио Де Јонга да ће пре до терена у Паризу. Посебно кад оде Рабио.

Можда је све то и тачно, али немојмо да занемаримо новац. Посебно зато што су у Барселони много ригиднији кад су у питању проценти за менаџере. Али Дурсун ће у сарадњи са Мином Рајолом – иначе менаџером Де Јонговог пријатеља из Ајакса Матијса Де Лихта – од Парижана себи извући много више но што би могао у Барселони, која ту има лимит. ПСЖ даје шаком и капом како би се додворио менаџерима и узео најбоље играче, иако по традицији не може да се мери са европском аристократијом.

Мундо Депортиво за крај додаје и да Барса није одустала од Де Јонга, али да више нису толики оптимисти. Покушаће још једном да га убеде да имају дугорочне планове за њега, да га виде као фудбалера на кога ће моћи да рачунају у наредних 10 година као што је био случај са Ћавијем, Адресом Инијестом, Бускетсом... Подсетиће га и да је Ајаксов стил игре најближи Барсином, да ће са временом све доћи на своје, док у Паризу никад не знаш шта носи сутра о чему сведоче и честе промене тренера од КарлаАнчелотија, преко Лорана Блана и Унаја Емерија све до Томаса Тухела.

Има ту логике, али има и до пара... И да, Телеграф не греши. Библија.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар