Како су кумови и зетови уништили фирму РАОП

Пропаст фирме „Енергоинвест Расклопна опрема“ из Источног Сарајева која је некада запошљавала хиљаде радника и већину производње извозила на инострано тржиште, почела је 2006. године, а до данас су на тој пропасти министарски кумови и зетови, руски инвеститори и политички врх Српске зарадили око 400 милиона марака, тврди опозиција.

Република Српска 04.05.2024 | 19:59
Како су кумови и зетови уништили фирму РАОП

Истичу да ту не стају криминални планови у вези са РАОП-ом и да ће бити настављени са старим и неким новим актерима, Зораном Тегелтијом, његовим зетом и кумом Ненада Нешића.

Прије 18 година за око пола милиона марака двије трећине фирме РАОП у Источном Сарајеву купио је београдски „Југотрејд“ и за шест година створио нове, милионске дугове.

Затим је Влада Републике Српске на челу са Милорадом Додиком покушала да покрене посао, али такође безуспјешно, па су 2013. имовину РАОП-а процјењену на 23 милиона марака, руски инвеститори купили за три пута мању цијену. 2019. је Милан Кесеровић, зет тада министра финансија, а сада директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Зорана Тегелтије, купио акције од Руса за само 6 евра и постао већински власник.

Недуго затим је у пожару уништен дио имовине предузећа.

"Како и зашто? Како може избити пожар гдје је струја искључена? Гдје нама неког запаљивог материјала?", пита члан Предсједништва Народног фронта Слађана Јашаревић, јер како додаје, све оно што је било вриједно, све машине и каблови, продати су фирмама које се баве откупом старог жељеза.

"200.000 метара квадратних земљишта у центру Источног Сарајева, машине, хале, све је то пропало. 400 милиона је извучено, подијељено између врха Републике Српске и наводних руских инвеститора, а радници колатерална штета", наглашава Јашаревић.

Ни стечај који је окончан прије двије године није помогао радницима, па њих око двјесто до данас није добило плате, нити су им уплаћени доприноси...

Са друге стране, наставак профитирања на пропасти РАОП-а, са својим зетом, а уз неке нове кумове, планира Зоран Тегелтија, каже народни посланик Небојша Вукановић.

"Прошле године сам најавио да ће покушати са Сокоца да пренесе сједиште царинске испоставе у Источно Сарајево и да ће Тегелтија купити просторије у попаљеном и опустошеном РАОП-у и очигледно им је та најава донекле помутила планове.

Сада Тегелтија жели да уради то исто, само да нађе посредника и према мојим сазнањима планира се ангажовати фирма "Легенд" која је у власништву браће Лучић, од којих је један процесуиран за криминал као министар у Савјету министара, а иначе су кумови Ненада Нешића.

Фирма "Легенд" је купила дио РАОП-а који се планира продати Управи за индиректно опорезивање и они ће послужити као посредници да Тегелтија јавни новац пребаци зетовима, али да се "провоза" преко фирме "Легенд", да се прикрије та невјероватна злоупотреба и безакоње", истиче Вукановић.

"То су врло мутни послови", каже Јашаревић и додаје да се не ради само само о злоупотреби положаја, него очигледном криминалу. "Ово што се дешавало са РАОП-ом у послијератном периоду слободно можемо назвати удруженим злочиначким подухватом", наглашава члан Предсједништва Народног Фронта.

Из локалног СДС-а сматрају да пропаст и распродаја РАОП-а потврђују да у СНСД-у мисле искључиво на профит њима блиских моћника.

"Њих само занима препродаја земљишта и махинације. Њима нису у интересу велики производни погони, привреда и слично, већ само брза зарада путем препродаје земљишта.", каже Стефан Игњатовић, предсједник Општинског одбора СДС-а Источно Ново Сарајево.

Један од првих инвеститора у ово предузеће Рус Дмитри Кузњецов за портал Цапитал је испричао да је до 2020. године распродајом имовине извучено више од 280 милиона марака из РАОП-а које су подијелили појединци из Републике Српске и руски инвеститори.

До данас у Српској није покренута ниједна истрага на основу тврдњи Кузњецова. Он је прије четири године рекао и да све у вези са пљачком РАОП- а истражује руска Федерална служба безбједности, али ни та истрага до данас није дала видљиве резултате.

(БН) Фото: БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

00

04.05.2024 20:13

Све сто су борци и народ са ували у рату,,,, из илидје су маслине из разних фирми пресељење у тзв с. Сарајево,,,, гинули да сацувај имовину, данас је све продато на отпад, да би се банда обогатилапродајом земље,,,, праве станове,,,, лукавица је поново приградско насеље сарајева,,,,, јер није довољно правити само станове,,,,, а гдје народ ради,,,,,,,,, углавном у сарајеву,,,,,, изузев лезихљебовица у опстина а, водоводу, итд, итд,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

04.05.2024 21:59

Тако ти је и Добој, град у градњи и развоју...али само се зградурине праве а аутобуси возе те срецне добојлије на посао у Федерацију...

Name

Милко

04.05.2024 22:25

Ти исти борци су продали глас и будућност своје дјеце за 100 конвертибилних марака. Нису се ове лопине саме изабрале, за њих је гласао неко.

Name

Расо

04.05.2024 20:39

Немојте тако...то су србенде...све за Српску....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иванка

05.05.2024 09:20

Ма све за српску ако треба гинути сиротињо гини, а ми на челу ћемо красти, погледајте их изгледају добро попуњено кад једи на ваш рачун сиротињо. Ма вама доста сендвић и у аутобусе на гладање и на протесте.

Name

Деканапр пскаср

04.05.2024 20:52

А ста оцекивсти од друмских татова? Промијените име у лоповски блатњак. Неко има плесњак, а ето срби имају лоповски блатњак. Па узивајте, кад нисте паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

04.05.2024 21:04

Као и све остало. Све по рецепту секте и дезертера. Има мили Бог, на крај он расуђују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

04.05.2024 21:13

Нисте пресељавали већ пљачкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

04.05.2024 21:38

Наш народ је толико политички глуп и заостао, да Бурло и екипа могу да све опљачкају и отму, довољно је да док краду само говоре "странци хоће да нам отму РС", "у Сребреници се није десио геноцид", "нећемо да дишемо исти ваздух са муслиманима" и којекакве сличне глупости. Према томе, пљачкај Бурло, пљачкај Нешићу, пљачкај Павгорд, пљачкај Тегелтија, пљачкај Зоране Дебели, пљачкај Елек, пљачкајте лопови стоку која ћути и трпи. А Вукана пљујте јер је поштен и наиван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

05.05.2024 11:45

Конобару познат ти је рукопис. Блацк ливес метхер.

Name

УС

04.05.2024 22:31

Тако ће исто заврсити и зворничка Алумина, банда на челу са Гоцијем, Дебелим, Додиком и Тегелтијом отпустила је више од 400 радника у последњих пола године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

04.05.2024 23:00

Зетови и дјеца Зорана Тегелтије и Жеље Ковачевића се угледали на ову двојицу и уништили најперспективнију фабрику у Републици Српској. Која је из рата изашла читава, неоштећена. Узели од ИРБ-а вишемилионски кредит, који наравно нису вратили. Оставили иза себе пустош, раднике без посла. Имају ли ти људи имало стида ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Бања Лука

05.05.2024 09:50

Браво,Биљана.

Name

Српски зет

05.05.2024 00:40

Зато сад зетови Кесеровиц зиве у вилама на Дедињу и имају станове у Москви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

05.05.2024 00:43

Ако сам добро разумио, руси су дали 8 милона евра за несто сто вриједи 23 милиона. И ок, добило се сто се добило, тај ко је то продао за те паре нека одговара пред судом. Али не капирам, какве везе има сто је Тегелтијин зет купио руске акције за 6 евра.Па овде су онда руси у губитку а не у добитку.Знаци,у овом ланцу треба да одговара овај први, а не ови послије њега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливера

05.05.2024 08:35

Све сами Мисковци ,Аврами Гојици ,Гоље Ацимовици Јоце Трте ..Мало им је сто су покрали арматуру гх16/15..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истраге

05.05.2024 11:03

Милановићу,Тегелтија све банда пљачкаша?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одвратна њушка Тегwлтије

05.05.2024 11:05

Хапси гјвна и одузимају имовину па до јуче нису имали ништа а види их данас станове по три четри и милијарде марака на рачунима и кешу све дрвенастих и патриота фуј гаде ми се !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2024 19:15

Тај Телгетија и његови са губицима су највећи лопови у БиХ. Највећи.