Frenki De Jong odbio Barsu!

Ide u PSŽ za platu od 50. 000. 000! Na pet godina doduše.

Fudbal 18.01.2019 | 17:00
Frenki De Jong odbio Barsu!
Prvo da pohvalimo kolege. Holandski De Telegraf je institucija. Nemaju mnogo bombastičnih naslova, ali kad napišu, to je zacementirano. Još pre nekih 40 dana javili su Holanđani da nema ništa od Barselone, da Frenki De Jong ide u Pari Sen Žermen za 75.000.000 evra. Katalonski mediji su ipak mesec i kusur tvrdili da se 21-godišnji vezista obećao Blaugrani i da Sveci uzaludno mašu novčanicama. Međutim, danas i Mundo Deportivo – dnevnik koji je u najboljim odnosima sa klubom – priznaje: De Jong ide u PSŽ.

Šta je po sredi? Zavisi koga slušate. Možda je ipak do tih novčanica kojima Parižani mašu. Teško je bilo 21-godišnjem momku da odbije petogodišnji ugovor, koji će mu u prvoj sezoni doneti 8.000.000 evra, a onda u svakoj sledećoj po 1.000.000 više u odnosu na prethodnu. Na kraju mu to dođe na okruglo 50.000.000 evra za tih pet sezona na Parku prinčeva! Baš da vidimo ko bi to odbio.

Sa druge strane, Mundo brani Barsu tvrdnjom da je De Jong pogazio reč jer strahuje da u žestokoj konkurenciji na stadionu Kamp Nou ne bi imao veliku minutažu. Igrač želi da, kao i u Ajaksu, bude starter, Barsa to ne može da mu garantuje u konkurenciji Serhija Busketsa, Ivana Rakitića, Artura Vidala,  Filipea Kutinja, sve boljeg Artura, da ne zaboravimo da se čeka i Adrijen Rabio, te da se tek probijaju Karles Alenja i Riki Puig iz omladinske škole. PSŽ je višak igrača u Barsinoj vezi pametno koristio tokom pregovora i ubedio De Jonga da će pre do terena u Parizu. Posebno kad ode Rabio.

Možda je sve to i tačno, ali nemojmo da zanemarimo novac. Posebno zato što su u Barseloni mnogo rigidniji kad su u pitanju procenti za menadžere. Ali Dursun će u saradnji sa Minom Rajolom – inače menadžerom De Jongovog prijatelja iz Ajaksa Matijsa De Lihta – od Parižana sebi izvući mnogo više no što bi mogao u Barseloni, koja tu ima limit. PSŽ daje šakom i kapom kako bi se dodvorio menadžerima i uzeo najbolje igrače, iako po tradiciji ne može da se meri sa evropskom aristokratijom.

Mundo Deportivo za kraj dodaje i da Barsa nije odustala od De Jonga, ali da više nisu toliki optimisti. Pokušaće još jednom da ga ubede da imaju dugoročne planove za njega, da ga vide kao fudbalera na koga će moći da računaju u narednih 10 godina kao što je bio slučaj sa Ćavijem, Adresom Inijestom, Busketsom... Podsetiće ga i da je Ajaksov stil igre najbliži Barsinom, da će sa vremenom sve doći na svoje, dok u Parizu nikad ne znaš šta nosi sutra o čemu svedoče i česte promene trenera od KarlaAnčelotija, preko Lorana Blana i Unaja Emerija sve do Tomasa Tuhela.

Ima tu logike, ali ima i do para... I da, Telegraf ne greši. Biblija.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar