Без рјешења за таксе на робе

Представници Владе Србије присуствовали су данас у Приштини редовном састанку Заједничког ЦЕФТА комитета, али су засједање напустили представници Приштине и Албаније и тиме “саботирали покушај да се мирним путем” ријеши проблем са таксама од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.  

Србија 06.12.2018 | 17:04
Без рјешења за таксе на робе
Из Владе Србије је саопштено да су њени представници, упркос бројним тензијама у односима са Приштином, присуствовали том састанку “да би још једном послали поруку мира и толеранције и показали добру вољу да на конструктиван начин покушају да преговарају и реше питање уведених такси привремених институција самоуправе у Приштини”.

Представници Владе Србије су то урадили и “поштујући механизам и процедуре ЦЕФТА споразума”, саопштено је из Владе Србије.

Упркос чињеници да предсједавајући састанку може бити искључиво УНМИК, као предсједавајући ЦЕФТА споразума у овој години, а што је и у складу са међународним споразумима и Резолуцијом Савјета везбједности УН 1244, Србија је прихватила да састанак заједнички отворе УНМИК и привремене институције самоуправе у Приштини.

– Тиме смо још једном показали добру вољу да на миран начин и дијалогом рјешимо ово питање – наведено је из Владе Србије.

У саопштењу се објашњава да је “представник Србије на почетку састанка још једном поновио да /Београд/ очекује да Приштина одмах повуче радикалне, незаконите и дискриминаторне мере од 6. новембра и 21. новембра, које директно крше ЦЕФТА споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању”.

– Након излагања представника Владе Србије, састанак напуштају представници привремених институција самоуправе у Приштини, након чега УНМИК наставља да председава састанку, који потом напушта и делегација Албаније, чиме се губи кворум за наставак састанка – наводи се у саопштењу.

Влада Србије је навела да су “напуштањем састанка, обе делегације директно саботирале покушај да се мирним путем преговара о решењу проблема”.

– Одмах након завршеног састанка, представници Србије су због високих безбедносних ризика напустили Приштину у пратњи УНМИК-а и КФОР-а и упутили се ка централној Србији – наводи се у саопштењу.

(Срна) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ТРН

06.12.2018 16:16

Ахахаххаха досли по Лову е Срби ко вас незна ал нема са Албанцима трта мрта има да вас разбију ко беба звецку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2018 08:12

Црним ове сиптаре само сто недају да им седло буде на леђима.

Name

Отимацина

08.12.2018 08:17

Албанци су увели царине 100% због глупе политике БиХ и Србије. Требали су робе на Косово а нису дозволили Косовским фирмама да извозе овамо

Name

075

07.12.2018 07:36

АВ оде ти суфицит од 400 милијуна еура годишње, а таман си "подигао" пензије!

ОДГОВОРИТЕ