Bez rješenja za takse na robe

Predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su danas u Prištini redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta, ali su zasjedanje napustili predstavnici Prištine i Albanije i time “sabotirali pokušaj da se mirnim putem” riješi problem sa taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.  

Srbija 06.12.2018 | 17:04
Bez rješenja za takse na robe
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su njeni predstavnici, uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, prisustvovali tom sastanku “da bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi privremenih institucija samouprave u Prištini”.

Predstavnici Vlade Srbije su to uradili i “poštujući mehanizam i procedure CEFTA sporazuma”, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uprkos činjenici da predsjedavajući sastanku može biti isključivo UNMIK, kao predsjedavajući CEFTA sporazuma u ovoj godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i Rezolucijom Savjeta vezbjednosti UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i privremene institucije samouprave u Prištini.

– Time smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rješimo ovo pitanje – navedeno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se objašnjava da je “predstavnik Srbije na početku sastanka još jednom ponovio da /Beograd/ očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. novembra i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”.

– Nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak napuštaju predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega UNMIK nastavlja da predsedava sastanku, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka – navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je navela da su “napuštanjem sastanka, obe delegacije direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema”.

– Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIK-a i KFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji – navodi se u saopštenju.

(Srna) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

TRN

06.12.2018 16:16

Ahahahhaha dosli po Lovu e Srbi ko vas nezna al nema sa Albancima trta mrta ima da vas razbiju ko beba zvecku...

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2018 08:12

Crnim ove siptare samo sto nedaju da im sedlo bude na leđima.

Name

Otimacina

08.12.2018 08:17

Albanci su uveli carine 100% zbog glupe politike BiH i Srbije. Trebali su robe na Kosovo a nisu dozvolili Kosovskim firmama da izvoze ovamo

Name

075

07.12.2018 07:36

AV ode ti suficit od 400 milijuna eura godišnje, a taman si "podigao" penzije!

ODGOVORITE