Одговорност за невакцинисање

Британски стручњаци упозоравају родитеље који се противе вакцинацији да ће морати да преузму и одговорност за смрт дјеце. "Људи који вјерују у митове активиста који се противе вакцинацији апсолутно гријеше", поручује савјетник британске Владе за здравство Сели Дејвис.

Свијет 02.11.2018 | 10:48
Одговорност за невакцинисање
Она тврди да су вакцине безбједне за малишане и да су их примили милиони дјеце широм свијета, али да број вакцинисаних није довољан.

У Енглеској 87 одсто дјеце добије двије дозе вакцине, а циљ је 95 одсто.

Дејвисова је позвала родитеље да вакцинишу дјецу и игноришу "лажне вијести са друштвених мрежа".

Она упозорава да "велики број људи, међу којима су и неке славне личности, вјерује у те митове".

Изјава Дејвисове долази у вријеме када се навршава 30 година увођења вакцине против малих богиња, заушака и рубеоле у Великој Британији.

"Током ових година вакцинисани су милиони дјеце. То је безбједна вакцина, која је спасила милионе живота", наводи она.

Иако је Свјетска здравствена организација прошле године саопштила да су мале богиње у Великој Британији искоријењене, Дејвисова каже да је ове године у Енглеској забиљежено превише случајева - 903 до сада, а посебно су погођени млади који су пропустили вакцину.

Проблем је настао када је 1998. године студија бившег доктора Ендрјуа Вакефилда погрешно окривила вакцину за аутизам код људи, преносе британски медији.

То истраживање сада је у потпуности негирано, међутим, утицало је на вакцинисање које је пало на око 80 одсто крајем деведесетих година прошлог вијека и 79 одсто 2003. године.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зуx

02.11.2018 10:12

Одговорност треба да се подијели, а не да све падне на терет родитеља...ако доктор или произвођач вакцина не жели да преузме одговорност за посљедице које може произвести вакцина, зашто само родитељи треба да буду одговорни?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

02.11.2018 14:03

Шта ти вриједи одговорност када ти дете буде осакаћено?! Каква одговорност?! Каква вакцинација! Да будемо покусни кунић запада?

Name

ккк

02.11.2018 11:54

У сусједном селу нека дјеца оболила од оспица (не знам да ли су вацинисана). Једна бака стара само 56 година имала дијабетес па пошто јој није ваљао имунитет од дијабетеса умрла од оспица од те дјеце.Дјеца су се ваљда до сад излијечила?

ОДГОВОРИТЕ