Odgovornost za nevakcinisanje

Britanski stručnjaci upozoravaju roditelje koji se protive vakcinaciji da će morati da preuzmu i odgovornost za smrt djece. "Ljudi koji vjeruju u mitove aktivista koji se protive vakcinaciji apsolutno griješe", poručuje savjetnik britanske Vlade za zdravstvo Seli Dejvis.

Svijet 02.11.2018 | 10:48
Odgovornost za nevakcinisanje
Ona tvrdi da su vakcine bezbjedne za mališane i da su ih primili milioni djece širom svijeta, ali da broj vakcinisanih nije dovoljan.

U Engleskoj 87 odsto djece dobije dvije doze vakcine, a cilj je 95 odsto.

Dejvisova je pozvala roditelje da vakcinišu djecu i ignorišu "lažne vijesti sa društvenih mreža".

Ona upozorava da "veliki broj ljudi, među kojima su i neke slavne ličnosti, vjeruje u te mitove".

Izjava Dejvisove dolazi u vrijeme kada se navršava 30 godina uvođenja vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole u Velikoj Britaniji.

"Tokom ovih godina vakcinisani su milioni djece. To je bezbjedna vakcina, koja je spasila milione života", navodi ona.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija prošle godine saopštila da su male boginje u Velikoj Britaniji iskorijenjene, Dejvisova kaže da je ove godine u Engleskoj zabilježeno previše slučajeva - 903 do sada, a posebno su pogođeni mladi koji su propustili vakcinu.

Problem je nastao kada je 1998. godine studija bivšeg doktora Endrjua Vakefilda pogrešno okrivila vakcinu za autizam kod ljudi, prenose britanski mediji.

To istraživanje sada je u potpunosti negirano, međutim, uticalo je na vakcinisanje koje je palo na oko 80 odsto krajem devedesetih godina prošlog vijeka i 79 odsto 2003. godine.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zux

02.11.2018 10:12

Odgovornost treba da se podijeli, a ne da sve padne na teret roditelja...ako doktor ili proizvođač vakcina ne želi da preuzme odgovornost za posljedice koje može proizvesti vakcina, zašto samo roditelji treba da budu odgovorni?!

ODGOVORITE
Name

слобода

02.11.2018 14:03

Шта ти вриједи одговорност када ти дете буде осакаћено?! Каква одговорност?! Каква вакцинација! Да будемо покусни кунић запада?

Name

kkk

02.11.2018 11:54

U susjednom selu neka djeca obolila od ospica (ne znam da li su vacinisana). Jedna baka stara samo 56 godina imala dijabetes pa pošto joj nije valjao imunitet od dijabetesa umrla od ospica od te djece.Djeca su se valjda do sad izliječila?

ODGOVORITE