Доналд Трамп сатјеран у ћошак

Паул Манафорт, бивши шеф предизборне кампање предсједника САД-а Доналда Трампа пристао је, по судским документима, признати кривицу за двије тачке оптужнице у оквиру договора с посебним истражиоцем Робертом Муеллером што ће бити нови ударац Трампу у дугој истрази о руском уплетању у америчке изборе.

Свијет 15.09.2018 | 09:08
Доналд Трамп сатјеран у ћошак
У оквиру договора 69-годишњи Манфорт ће се обавезати да сарађује у Муеллеровој истрази о улози Русије у предсједничким изборима 2016. и томе је ли Трампова кампања била у дослуху с Русима на тим изборима.

Манафорт ће признати кривицу по једној тачки оптужнице за уроту против САД-а и једној за уроту ради ометања правде, по документима суда у Wасхингтону. У новом судском поднеску додато је пет нових тачака оптужнице.

Суд у Виргинији је Манафорта прошлог мјесеца осудио за банкарске и пореске преваре.

Манафортова одлука биће нови, тежак ударац Трампу који је прошлог мјесеца свог бившег помоћника похвалио зато што није склопио договор с тужитељима, попут његовог личног адвоката Мицхаела Цохена који је склопио споразум са тужилаштвом и "пропјевао".

Трамп је на Тwиттеру 22. августа написао: "За разлику од Мицхаела Цохена он је одбио изнијети измишљене приче како би се договорио. Велико поштовање за храброг човјека!".

По судским документима, промјена у оптужници за уроту укључује прање новца, пореску превару, непријављивање рачуна у страним банкама и рад као нерегистрираног лобиста за проруске политичаре у Украјини. Друга тачка оптужнице, она за ометање правде, односи се на покушаје утјецања на свједоке повезане с његовим лобирањем.

Све компаније које заступају неку страну земљу или организацију морају редовито извјештавати америчке власти о везама с том државом или установом. 

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар