Donald Tramp satjeran u ćošak

Paul Manafort, bivši šef predizborne kampanje predsjednika SAD-a Donalda Trampa pristao je, po sudskim dokumentima, priznati krivicu za dvije tačke optužnice u okviru dogovora s posebnim istražiocem Robertom Muellerom što će biti novi udarac Trampu u dugoj istrazi o ruskom upletanju u američke izbore.

Svijet 15.09.2018 | 09:08
Donald Tramp satjeran u ćošak
U okviru dogovora 69-godišnji Manfort će se obavezati da sarađuje u Muellerovoj istrazi o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i tome je li Trampova kampanja bila u dosluhu s Rusima na tim izborima.

Manafort će priznati krivicu po jednoj tački optužnice za urotu protiv SAD-a i jednoj za urotu radi ometanja pravde, po dokumentima suda u Washingtonu. U novom sudskom podnesku dodato je pet novih tačaka optužnice.

Sud u Virginiji je Manaforta prošlog mjeseca osudio za bankarske i poreske prevare.

Manafortova odluka biće novi, težak udarac Trampu koji je prošlog mjeseca svog bivšeg pomoćnika pohvalio zato što nije sklopio dogovor s tužiteljima, poput njegovog ličnog advokata Michaela Cohena koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom i "propjevao".

Tramp je na Twitteru 22. avgusta napisao: "Za razliku od Michaela Cohena on je odbio iznijeti izmišljene priče kako bi se dogovorio. Veliko poštovanje za hrabrog čovjeka!".

Po sudskim dokumentima, promjena u optužnici za urotu uključuje pranje novca, poresku prevaru, neprijavljivanje računa u stranim bankama i rad kao neregistriranog lobista za proruske političare u Ukrajini. Druga tačka optužnice, ona za ometanje pravde, odnosi se na pokušaje utjecanja na svjedoke povezane s njegovim lobiranjem.

Sve kompanije koje zastupaju neku stranu zemlju ili organizaciju moraju redovito izvještavati američke vlasti o vezama s tom državom ili ustanovom. 

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar