Нови лијекови на рецепт

Више од 20 нових лијекова од сутра ће се наћи на Листи лијекова који се издају на рецепт, тако да је Фонд здравственог осигурања РС наставио са политиком унапређења доступности лијекова, а све с циљем да наши осигураници издвајају што мање новца за лијекове, наведено је у саопштењу Фонда.

Република Српска 14.08.2018 | 10:20
Нови лијекови на рецепт
Наиме, од 15. августа осигураницима ће у апотекама на рецепт бити доступни о трошку ФЗО РС нови лијекови за кардиоваскуларна, плућна, бубрежна и друга најчешћа обољења наше популације.

Већина лијекова је уврштена на Листу А, што значи да ће осигураници за ове лијекове плаћати партиципацију у износу од 10 одсто или неће плаћати ништа уколико су ослобођени плаћања партиципације. На Листу А, између осталих, уврштени су лијекови за аутоимуне болести, бубрежну инсуфицијенцију, астму и др.

Примјера ради, на Листу А уврштени су и нови облици и дозе лијека „Такролимус“ таблете које користе лица са трансплантираним органима, а цијена овог лијека је 251,32 КМ (1 мг). Раније, док овај лијек није био на листи, осигураници су га морали плаћати сами, а од сутра, будући да је ова категорија осигураника ослобођена плаћања партиципације, неће плаћати ништа, јер ће га у потпуности финансирати ФЗО РС.

Лијекови за кардиоваскуларна обољења, превенцију можданог удара, шизофренију, те инконтиненцију уврштени су на Листу Б, тако да ће сви осигураници умјесто пуне цијене, плаћати 50% њихове цијене. То, такође, представља значају уштеду за осигураника, јер, примјера ради, лијек за превенцију можданог удара који је сада уврштен на листу Б кошта 118 КМ, а осигураници ће га на рецепт моћи подићи за 59 КМ.

Напомињемо да поједини уврштени лијекови спадају у лијекове новије генерације, попут терапије за шизофренију и биполарне поремећаје.
Осим тога, од краја овог мјесеца осигураници ће у апотекама на рецепт моћи подићи и нове инсулине који су, такође, уврштени на Листу, а њихова набавка је у току.

Увођење преко 20 лијекова комерцијалних назива (11 генеричких лијекова) на Листу лијекова који се издају на рецепт је наставак унапређења доступности лијекова за наше осигуранике, будући да је недавно Фонд и на болничке листе уврстио 16 нових лијекова. Међу њима су и најсавременији иновативни лијекови за лијечење меланома, као и имунотерапија која ће по први пут у РС бити доступна обољелима од карцинома плућа.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дјуро

14.08.2018 08:52

Какви црни лијекови, у цијелој Бијељини не мозес наци инзулин, јер нису плацени добављаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

14.08.2018 11:18

НИГДЈЕ У АПОТЕКАМА НЕМА НИСТА СЕМ ЦАФЕТИНА, АНДОЛА И ПАПУЧА. АПОТЕКЕ ЦЕ ДО ЈЕСЕНИ ПОСТАТИ ПРОДАВНИЦЕ ОБУЋЕ.

Name

Добра вијест

14.08.2018 11:32

Коначно добра вијест данас. Доста више површних прича. Дјела су битна. ФЗО РС -позитивно.

ОДГОВОРИТЕ