Почиње изградња моста на Сави

Хрватска ће у септембру расписати тендер за изградњу моста на ријеци Сави, код Градишке, потврђено је "Независним" у Влади Хрватске.

Република Српска 14.08.2018 | 09:47
Почиње изградња моста на Сави
"Објава тендера неће бити у августу, иако је тако првобитно било најављено, зато што се у међувремену морало приступити усклађивању законских регулатива, с обзиром на то да се ради о међудржавном мосту", објашњено је из "Хрватских цеста".

Истичу да хрватска страна не одуговлачи почетак изградње моста, јер, како наглашавају, било је битно припремити све потребне параметре и усклађења.

"Тендер који претходи објави бит ће спреман у рујну ове године, тако да се и не може говорити о великом кашњењу", истичу и додају да су се радне групе двију земаља редовно састајале и заједно усклађивале све активности у вези с припремом градње моста.

"Објава натјечаја предвиђена је планом 'Хрватских цеста', а с тиме је и развидно осигурање средстава", нагласили су.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, не крије незадовољство што је расписивање тендера неколико пута одгађано, али се нада да ће се сада коначно почети с послом.

"Прво су нам рекли да дефинитивно почињу у марту, па су рекли дефинитивно почетком августа, па су рекли дефинитивно половином августа, а моја задња информација коју имам кад сам био на одмору је крај августа. Ја се заиста надам да више нема никаквих сметњи. Сви смо ми нестрпљиви, али надам се да су сада отклоњене све препреке, ако су то и биле препреке, и да ће дефинитивно бити сада. Бићу задовољан ако буде и у септембру, али моја задња информација коју имам је крај августа", рекао је Трнинић за "Независне".

Додао је да је задовољан што је коначно при крају посао на изградњи новог граничног прелаза, који ће се налазити на почетку будућег моста, а за који каже да је најсавременији у региону.

"У Управи за индиректно опорезивање увјеравају нас да ће они прије краја године, неовисно о динамици градње моста, преусмјерити све операције у вези са теретним саобраћајем с постојећег прелаза у Градишци на нови прелаз, тако да ће се барем дјелимично смањити велике гужве које сада постоје на том прелазу", рекао је Трнинић.

Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ, каже за "Независне" да нема нових информација у вези с мостом, али да вјерује да више нема никаквих препрека да се с тим послом почне што прије.

"Много ми је стало до тога да, док сам у овом мандату, почну радови на том мосту. Са тиме бих лично затворио добар дио стратешких планова у нешто више од двије године, колико сам на овој позицији, а мост Градишка лично сматрам једним од највећих приоритета", рекао је Јуско.

Подсјећања ради, БиХ, односно РС, обезбиједила је половину од укупно 30 милиона евра за изградњу моста, а Хрватској ће требати још неколико десетина милиона евра како би мост био прикључен на аутопут Загреб - Београд. Влада Хрватске је тек ове године укључила сва та средства у план "Хрватских цеста", чиме су се коначно, након готово десет година, стекли сви услови да се почне са градњом.

Хрватска се ранијих година правдала да нема властитих средстава те да чека новац од ЕУ, а да је сада коначно ријешено питање финансирања и с њихове стране, јер је тај дио обезбијеђен од стране Европске комисије.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зворник

14.08.2018 08:14

Масала тако несто позитивно а не само о баји и његовим глупостима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зворник

14.08.2018 08:43

Па и за то сте говорили да је глупост и да ауто-пут завршава нигдје! То што Миле размишља дугорочно и државнички, слијепци из опозиције злоупотребљавају у дневнополитичке сврхе.

Name

Ре

14.08.2018 14:01

Штета што је јадном народу овај непотребни и бесмислени аутопут појео толико десетина и стотина хектара најквалитетнојег обрадивог земљишта. Та земље је неповрано и узалудно нестала. Ко је за то крив?

Name

Ре

14.08.2018 17:05

Цекај да се насмијем по 15 ти пут у 4 године ахахахахахахаха

Name

Ре за ре

16.08.2018 20:49

Аутопут непотребан? Оцигледно ниси отисао даље од козије стазе кад такву глупост писес. Аутопут је потребан и то сваки који је планиран. И онај за Сплит и онај за Нови Град, Бијељину, Бијељина - Пале, Сарајево - Узице. Залосно је само на који нацин се плаца и колико споро се гради али сигурно је потребан.

Name

Мостови Спајају Политицари Нас Раздвајају

14.08.2018 08:24

Да није моста у Неуму неби они јос.Једино добро сто је Додик избоксовао од Цовица и ХР.А Неум и није битан јер је свеједно Дејтонским споразумом поклоњен Хрватској и преци це њима за неких седамдесетак јос година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјајно

14.08.2018 08:27

Сјајна вијест. Нека зиви наса дрзава Република Српска на вијек и вијекове

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

14.08.2018 11:27

Дасе питало наших политичара из РСа неби никад био завршен овај пројекат јеБиХ тоје између две државе потписано а новац је из фондова ЕУа.Тако нити се пуно пита Хрватска нити БиХ ако нисте знали заборавилисте кад је Недељко Чувриловић био министар и он је потписивао споразум тоје боло давно.Ово је пројекат Европске уније није само мост у питању него и дио аутопута кроз Хрватску.Акоје неко пролазио кроз Словенију послије распада Југе и Словенци нису годинама спојили пу до Брегане док нису из Европске уније почели завртати уши и на крају ко пита те мала земље за њихово здравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

14.08.2018 15:32

Таман кад заврше мост, доће на ред пресвлачење асфалта на ауто путу.

ОДГОВОРИТЕ