Продаја леда уносан бизнис

У угоститељству РС тражи се коцка леда више у врелим љетним данима, а потражња не јењава ни зими, те је његова производња и продаја у РС постала све уноснији бизнис.

Република Српска 13.08.2018 | 09:52
Продаја леда уносан бизнис
Игор Келечевић, власник "Лед н' Ицеа" Бањалука, који се производњом леда бави већ четири године на подручју бањалучке регије и околине, каже да људи из године у годину све више наручују лед, те да такав тренд све више заживљава на нашем простору.

"Лед највише узимају клубови, кафићи, свадбени салони, снабдијевамо фестивале, имамо и малопродају на бензинским пумпама. Угоститељским објектима током љета куповином леда је уштеда на трошковима, јер се ледомати током љета често кваре, троши се више струје и воде, те су им капацитети ледомата у том периоду смањени", рекао је Келечевић и додао да је производња и продаја леда сезонски посао те да је он изузетно смањен током зиме.

Цијена килограма леда је једна КМ, каже Келечевић, те истиче да се она није мијењала откад се он бави овим послом.

"Тренутно произведемо око 1,5 тона леда дневно, а вријеме и температуре диктирају продају, те у овом периоду велики број људи који је дошао из дијаспоре узима лед", рекао је Келечевић.

Један од произвођача леда из Брчког нам је рекао да је потражња за ледом у августу посебна, те да га највише траже људи из иностранства који дођу на наше подручје, јер домаће становништво и нема много сазнања о овој могућности.

Огласи на интернет страници за купопродају у БиХ су постали учесталији за продају леда, те један произвођач леда продаје лед уз бесплатну доставу по цијени једне КМ по килограму, а у току 24 часа овај произвођач произведе укупно 700 кг леда.

Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља РС, каже да је потрошња леда у угоститељским објектима изузетно велика љети, али да је она велика и зими.

"Угоститељство је једна од ријетких грана која биљежи раст сваке године, те је потражња за ледом већа и све интересантнија угоститељима. Много је исплативије куповати лед, него имати сопствени ледомат, гдје се плаћа индустријска струја и вода", рекао је Татић.

Славко Стевановић, секретар Сектора за агроиндустрију Привредне коморе РС, каже да је производња леда у РС слабо развијена и није још у потпуности заживјела, али да постоји велики потенцијал и потреба за развојем овог бизниса.

"Постоје информације да та дјелатност полако продире на наше просторе и да се највише снабдијевају угоститељски објекти, којима је ова производња највише и намијењена, односно туризму и угоститељству", рекао је Стевановић.

Он је истакао да је производња леда у Америци и западним земљама изузетно раширена, али да ми каснимо за многим стварима па тако и за овом врстом производње.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

квиз

13.08.2018 07:54

Ко прави куче од леда?????????? конобари и ескими

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2018 11:46

Куче? Мислиш на пса? Не контам фазон!

Name

К

13.08.2018 09:15

наравно да је у порасту посао у кафанама,јер нас народ само дзалебари..нико ниста неце да ради..само да су газде паметне да утроструце цијене.имали би исти посао...овај народ нас је луд свакако.

ОДГОВОРИТЕ