ЛШ: Звезда заспала на минут, не иде мирна у Словачку!

Звезда примила гол, у Трнави мора на победу за Европу! Фудбалери Црвене звезде одиграли су нерешено 1:1 (1:1) са Спартаком из Трнаве у првом мечу трећег кола квалификација за Лиги шампиона.  Најозбиљнији ривал Црвене звезде ове сезоне показао се као "тврд орах" коме су успели да дају гол, али потом и да брзо и наивно дозволе изједначење које су Словаци до краја чували.  Спартак аргесијом изазвао Звездину немоћ, одлука у Трнави. . .  Без победника у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу шампиона - 1:1.

Фудбал 07.08.2018 | 22:40
ЛШ: Звезда заспала на минут, не иде мирна у Словачку!
Звезда није успела да понови игре из претходних мечева у квалификацијама, па ће јој у Словачкој бити потребна победа у или "висок реми" (2:2 и више) за пролаз у плеј-оф.

Све је било решено у 60 секунди средином првог полувремена – прво је Звезда преко Ел Фарду Бена дошла до вођства са пенала, али је Ерик Грендел у следећем нападу искористио пад концентрације домаћина и шокирао навијаче. 

Реванш је на програму за седам дана у Трнави. 

Утакмица на нашем највећем стадиону почела је великом офанзивом Црвене звезде, која је ношена навијањем са трибина, преузела контролу и кренула да сабија ривала. 

Добре ситуације у шансе нису успели да претворе Немања Радоњић и Ел Фарду Бен, а први пут су озбиљно припретили после прекида и одличног скока Милана Родића – ипак, леви бек није пронашао саиграча на повратној. 

Словаци су после петнаестак минута успели да се ослободе притиска, али су у 22. минуту скривили пенал после којег је наш тим дошао до предности. 

Иако је Никола Стојиљковић лоше прихватио дугу лопту, одлично је пронашао Ненада Крстичића који се убацио из другог плана. Један играч противничке екипе га је оборио и шпански судија је оправдано показао на белу тачку. Одговорност је преузео Бен, рутински извео пенал пославши голмана у једну, а лопту у другу страну за вођство. 

Међутим, хладан туш је уследио већ у следећем нападу – по левој страни прошао је Ерик Јирка, издржао дуел са Родићем и вратио повратну до имењака Грендела који уз мало среће погађа за 1:1. 

Очекивано, Звезда није успела да се консолидује после примљеног поготка, па су Словаци у неколико наврата креирали добре нападе, али све до одласка на одмор није било значајнијих прилика. 

Други део игре почео је добром шансом за Радоњића, који је побегао одбрани и изашао испред голмана, али није стигао и њега да заобиђе. То је био тренутак када је Звезда кренула много офанзивније и полако је сабијала ривала у казнени простор. 

Много је центаршутева упућено са оба бока, али ниједан није погодио траженог играча, па је упркос иницијативи, домаћин остао без великих прилика. 

Можда и две најбоље пропустио је Родић у финишу, Спартак је успео да се одбрани и са стадиона Рајко Митић однесе одличан резултат. 

Познати су и потенцијални ривали у плеј-офу квалификација за Лигу шампиона – победник овог двомеча играће са бољим из дуела Салцбурга и Шкендије. Аустријанци и Македонци свој први меч играју у среду. 

Поражени ће наставити квалификације за Лигу Европе и играти против бољег из меча Хелсинкија и љубљанске Олимпије. 

Црвена звезда мора на победу у Словачкој!

Шампион Србије ремизирао је у првом мечу 3. кола квалификација за Лигу шампиона против до сада највећег искушења у виду првака Словачке који се ове вечери пред 37.112 гледалаца на "Рајку Митићу" показао као изузетно тврда, агресивна и неугодна екипа.

Звезда је боље отворила меч и повела из једанаестерца Бена у 23. минуту, да би само минут касније Гредел изједначио после деконцентрације одбране црвено-белих.

Нападала је Звезда у таласима, али им је на крају недостајао нападач пошто је Стојиљковић изашао због умора, његова замена Милић због повреде, па је центаршутеве крила чекао већ "потрошени" Бен - и није успевао да се избори са јачим штоперима Трнаве.

За седам дана екипа Владана Милојевића ће морати боље у Словачкој, а победа у овом колу доноси загарантовано учешће у групној фази Лиге Европе.

Дефанзивно-оријентисани ривал играо је веома "близу" играчима Звезде, играли су фудбал уз много контаката што је шпански арбитар дозволио, а можда су играчи шампиона Србије због тога бивали нервознији и више "срљали" у нападу како би што пре дошли до гола.

Увод меча за Звезду је био одличан, лепо су се кретали Радоњић, Бен и Стојиљковић, а нападач Звезде је одлично реаговао у 23. минуту.

Дуго је чувао лопту на ивици казненог простора, видео је у правом тренутку Крстичића како утрчава из другог плана, а добар први и други корак везисте Звезде значио је предност у односу на ривала који га је оборио.

Арбитар је показао на "белу тачку", а Бен је био сигуран...

Ипак, ни 60 секунди касније - поравнање на "Маракани". Дегенек се нашао у раскораку, није био сигуран да ли да изађе на играча с лоптом или да остане на својој позицији, а лопта је стигла иза леђа Родића кога је претрчао Јирка и вратио за Грендела који је поентирао.

То је уједно и први примљен гол Црвене звезде ове сезоне у Европи и после једне од ретких грешака одбране током овог дела сезоне.

Било је потребно неко време Звезди да поново заигра на жељеном нивоу, углавном су то били шутеви с дистанце Ебисилија и Радоњића који се нарочито "разиграо" у финишу меча, када је већ имао проблема са снагом. 

Додатни проблем представљао је недостатак правог нападача кога би погодили центаршутеви Стојковића, Родића, Симића и Срнића...

Звезда је одиграла добар меч и овога пута, али је сада недостајао индивидуални потез који би могао да "разбије" невероватно добро организовану дефанзиву Спартака из Трнаве који је претходно направио велико изненађење и избацио Легију.

Реванш је на програму 14. августа у Трнави.



Оштро, пргаво, агресивно. Црвена звезда је први пут овако нешто осетила на евросцени ове сезоне и нимало јој није пријало. Спартак из Трнаве је лукаво пронашао начин да заустави нападе и спречи српског првака да дође до предности у првој утакмици трећег кола квалификација за Лигу шампиона. Не само то, првак Словачке ће захваљујући голу на стадиону Рајко Митић у реванш утакмици за седам дана на свом терену бити у значајној предности, без обзира на то што је квалитет објективно на стани Црвене звезде - 1:1 (1:1).

Црвено-бели су практично само једном и то у акцији код које је досуђен једанаестерац за домаћина у 24. минуту успели озбиљно да надмудре противничку одбрану. Погодак Мохамеда Ел Фардуа Бена са беле тачке није био довољан за победу, пошто је већ у наредном нападу Ерик Грандел искористио сјајан продор и асистенцију Ерика Јирке. Домаћин се од тог тренутка па све до последњег судијског звиждука својски трудио да пронађе начин на који би још једном затресао мрежу ривала, али ти атаци нису били довољно конкретни како би се лопта по други пут нашла иза леђа Мартина Чудија.

Био је у праву Владан Милојевић када је рекао да противник игра стилом који дуго није виђен на Маракани. Поред тога, било је евидентно и да су се гости одлично спремили за меч. Осетио је добро Радослав Латал Звездине потенцијалне мане и успео да их искористи. Гости су успели да унесу нервозу у редове српског шампиона и тако драстично умање разлику у квалитету на самом терену.

Утакмица дефинитвно није била у Звездином досадашњем маниру. Госте као да је уплашила атомосфера на стадиону Рајко Митић, што су домаћи осетили и нагло полетели, али то нису успели да крунишу поготком. Како је време одмицало изабраници Радослава Латала су постајали све конкретнији, показавши да нимало нису залутали у ову фазу такмичења.

Чврст бедем и дуели на ивици дозвољеног, које је допустио Шпанац Дел Серо, нимало нису пријали екипи Владана Милојевића. Тако је било и пре водећег гола, када се истакао Крстичић, а посебно након експресног изједначења гостију када је „заказао“ Родић. Спартак је тада добио на сампоуздању и куражности, а добро утегнуте линије педантног тактичара Радослава Латала јасне контуре. Било је јасно црвено-белима, али и публици на стадиону "Рајко Митић", да се читав посао неће решити већ у првој утакмици.

Та агресивност је у другом полувремену преточена у мирноћу. Гости су били задовољни учињеним, па су се одлучили на строго чување гола, свесни да их чак и пораз од 2:1 ставља у сасвим солидну позицију пред реванш у Трнави.

Никола Стојиљковић се нашао у кандажама снажни Спартакових штопера, у таквом распореду снага на терену готово да је био неупотребљив. На терену се нашао агресивнији и знатно бржи Немања Милић, али се повредио, па је у игру морао Милојевићев џокер Славољуб Срнић.

Лопту је све више у фази напада тражио и добро затворени Немања Радоњић, док је голу противника коначно почео да прети и дуго потпуно немоћи Лоренцо Ебисилио. Звезди је био потребан вансеријски потез како би поново дошла до предности. Али њега никако није било. Ништа се драстично није променио ни улазак Вељка Срнића, па је остало само 1:1.

ТРЕЋЕ КОЛО КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА, ПРВА УТАКМИЦА

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – СПАРТАК 1:1 (1:1)

/Бен 23пен - Грендел 24/

Београд
стадион: Рајко Митић
број гледалаца: 35.000
судије: Карлос Дел Серо Гранде (Шпанија), Хуан Карлос Јусте Хименес (Шпанија), Абрахам Алварес Кантон (Шпанија), Сантјаго Хаиме Латре (Шпанија)

Црвена звезда (4-1-4-1): Борјан – Стојковић, Савић, Дегенек, Родић – Јовичић – Бен, Крстичић, Ебесилио (од 79. Симић), Радоњић – Стојиљковић (од 52. Милић (од 73. Срнић).

Спартак Трнава (4-5-1): Чуди – Кадлец, Тот, Годал, Чонка – Јирка, Слобода, Грендел (од 89. Мајсенбек), Грешак, Рада (од 90+5. Хладик) – Бакош (од 75. Его).

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар