LŠ: Zvezda zaspala na minut, ne ide mirna u Slovačku!

Zvezda primila gol, u Trnavi mora na pobedu za Evropu! Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su nerešeno 1:1 (1:1) sa Spartakom iz Trnave u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligi šampiona.  Najozbiljniji rival Crvene zvezde ove sezone pokazao se kao "tvrd orah" kome su uspeli da daju gol, ali potom i da brzo i naivno dozvole izjednačenje koje su Slovaci do kraja čuvali.  Spartak argesijom izazvao Zvezdinu nemoć, odluka u Trnavi. . .  Bez pobednika u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona - 1:1.

Fudbal 07.08.2018 | 22:40
LŠ: Zvezda zaspala na minut, ne ide mirna u Slovačku!
Zvezda nije uspela da ponovi igre iz prethodnih mečeva u kvalifikacijama, pa će joj u Slovačkoj biti potrebna pobeda u ili "visok remi" (2:2 i više) za prolaz u plej-of.

Sve je bilo rešeno u 60 sekundi sredinom prvog poluvremena – prvo je Zvezda preko El Fardu Bena došla do vođstva sa penala, ali je Erik Grendel u sledećem napadu iskoristio pad koncentracije domaćina i šokirao navijače. 

Revanš je na programu za sedam dana u Trnavi. 

Utakmica na našem najvećem stadionu počela je velikom ofanzivom Crvene zvezde, koja je nošena navijanjem sa tribina, preuzela kontrolu i krenula da sabija rivala. 

Dobre situacije u šanse nisu uspeli da pretvore Nemanja Radonjić i El Fardu Ben, a prvi put su ozbiljno pripretili posle prekida i odličnog skoka Milana Rodića – ipak, levi bek nije pronašao saigrača na povratnoj. 

Slovaci su posle petnaestak minuta uspeli da se oslobode pritiska, ali su u 22. minutu skrivili penal posle kojeg je naš tim došao do prednosti. 

Iako je Nikola Stojiljković loše prihvatio dugu loptu, odlično je pronašao Nenada Krstičića koji se ubacio iz drugog plana. Jedan igrač protivničke ekipe ga je oborio i španski sudija je opravdano pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo Ben, rutinski izveo penal poslavši golmana u jednu, a loptu u drugu stranu za vođstvo. 

Međutim, hladan tuš je usledio već u sledećem napadu – po levoj strani prošao je Erik Jirka, izdržao duel sa Rodićem i vratio povratnu do imenjaka Grendela koji uz malo sreće pogađa za 1:1. 

Očekivano, Zvezda nije uspela da se konsoliduje posle primljenog pogotka, pa su Slovaci u nekoliko navrata kreirali dobre napade, ali sve do odlaska na odmor nije bilo značajnijih prilika. 

Drugi deo igre počeo je dobrom šansom za Radonjića, koji je pobegao odbrani i izašao ispred golmana, ali nije stigao i njega da zaobiđe. To je bio trenutak kada je Zvezda krenula mnogo ofanzivnije i polako je sabijala rivala u kazneni prostor. 

Mnogo je centaršuteva upućeno sa oba boka, ali nijedan nije pogodio traženog igrača, pa je uprkos inicijativi, domaćin ostao bez velikih prilika. 

Možda i dve najbolje propustio je Rodić u finišu, Spartak je uspeo da se odbrani i sa stadiona Rajko Mitić odnese odličan rezultat. 

Poznati su i potencijalni rivali u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona – pobednik ovog dvomeča igraće sa boljim iz duela Salcburga i Škendije. Austrijanci i Makedonci svoj prvi meč igraju u sredu. 

Poraženi će nastaviti kvalifikacije za Ligu Evrope i igrati protiv boljeg iz meča Helsinkija i ljubljanske Olimpije. 

Crvena zvezda mora na pobedu u Slovačkoj!

Šampion Srbije remizirao je u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv do sada najvećeg iskušenja u vidu prvaka Slovačke koji se ove večeri pred 37.112 gledalaca na "Rajku Mitiću" pokazao kao izuzetno tvrda, agresivna i neugodna ekipa.

Zvezda je bolje otvorila meč i povela iz jedanaesterca Bena u 23. minutu, da bi samo minut kasnije Gredel izjednačio posle dekoncentracije odbrane crveno-belih.

Napadala je Zvezda u talasima, ali im je na kraju nedostajao napadač pošto je Stojiljković izašao zbog umora, njegova zamena Milić zbog povrede, pa je centaršuteve krila čekao već "potrošeni" Ben - i nije uspevao da se izbori sa jačim štoperima Trnave.

Za sedam dana ekipa Vladana Milojevića će morati bolje u Slovačkoj, a pobeda u ovom kolu donosi zagarantovano učešće u grupnoj fazi Lige Evrope.

Defanzivno-orijentisani rival igrao je veoma "blizu" igračima Zvezde, igrali su fudbal uz mnogo kontakata što je španski arbitar dozvolio, a možda su igrači šampiona Srbije zbog toga bivali nervozniji i više "srljali" u napadu kako bi što pre došli do gola.

Uvod meča za Zvezdu je bio odličan, lepo su se kretali Radonjić, Ben i Stojiljković, a napadač Zvezde je odlično reagovao u 23. minutu.

Dugo je čuvao loptu na ivici kaznenog prostora, video je u pravom trenutku Krstičića kako utrčava iz drugog plana, a dobar prvi i drugi korak veziste Zvezde značio je prednost u odnosu na rivala koji ga je oborio.

Arbitar je pokazao na "belu tačku", a Ben je bio siguran...

Ipak, ni 60 sekundi kasnije - poravnanje na "Marakani". Degenek se našao u raskoraku, nije bio siguran da li da izađe na igrača s loptom ili da ostane na svojoj poziciji, a lopta je stigla iza leđa Rodića koga je pretrčao Jirka i vratio za Grendela koji je poentirao.

To je ujedno i prvi primljen gol Crvene zvezde ove sezone u Evropi i posle jedne od retkih grešaka odbrane tokom ovog dela sezone.

Bilo je potrebno neko vreme Zvezdi da ponovo zaigra na željenom nivou, uglavnom su to bili šutevi s distance Ebisilija i Radonjića koji se naročito "razigrao" u finišu meča, kada je već imao problema sa snagom. 

Dodatni problem predstavljao je nedostatak pravog napadača koga bi pogodili centaršutevi Stojkovića, Rodića, Simića i Srnića...

Zvezda je odigrala dobar meč i ovoga puta, ali je sada nedostajao individualni potez koji bi mogao da "razbije" neverovatno dobro organizovanu defanzivu Spartaka iz Trnave koji je prethodno napravio veliko iznenađenje i izbacio Legiju.

Revanš je na programu 14. avgusta u Trnavi.



Oštro, prgavo, agresivno. Crvena zvezda je prvi put ovako nešto osetila na evrosceni ove sezone i nimalo joj nije prijalo. Spartak iz Trnave je lukavo pronašao način da zaustavi napade i spreči srpskog prvaka da dođe do prednosti u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Ne samo to, prvak Slovačke će zahvaljujući golu na stadionu Rajko Mitić u revanš utakmici za sedam dana na svom terenu biti u značajnoj prednosti, bez obzira na to što je kvalitet objektivno na stani Crvene zvezde - 1:1 (1:1).

Crveno-beli su praktično samo jednom i to u akciji kod koje je dosuđen jedanaesterac za domaćina u 24. minutu uspeli ozbiljno da nadmudre protivničku odbranu. Pogodak Mohameda El Fardua Bena sa bele tačke nije bio dovoljan za pobedu, pošto je već u narednom napadu Erik Grandel iskoristio sjajan prodor i asistenciju Erika Jirke. Domaćin se od tog trenutka pa sve do poslednjeg sudijskog zvižduka svojski trudio da pronađe način na koji bi još jednom zatresao mrežu rivala, ali ti ataci nisu bili dovoljno konkretni kako bi se lopta po drugi put našla iza leđa Martina Čudija.

Bio je u pravu Vladan Milojević kada je rekao da protivnik igra stilom koji dugo nije viđen na Marakani. Pored toga, bilo je evidentno i da su se gosti odlično spremili za meč. Osetio je dobro Radoslav Latal Zvezdine potencijalne mane i uspeo da ih iskoristi. Gosti su uspeli da unesu nervozu u redove srpskog šampiona i tako drastično umanje razliku u kvalitetu na samom terenu.

Utakmica definitvno nije bila u Zvezdinom dosadašnjem maniru. Goste kao da je uplašila atomosfera na stadionu Rajko Mitić, što su domaći osetili i naglo poleteli, ali to nisu uspeli da krunišu pogotkom. Kako je vreme odmicalo izabranici Radoslava Latala su postajali sve konkretniji, pokazavši da nimalo nisu zalutali u ovu fazu takmičenja.

Čvrst bedem i dueli na ivici dozvoljenog, koje je dopustio Španac Del Sero, nimalo nisu prijali ekipi Vladana Milojevića. Tako je bilo i pre vodećeg gola, kada se istakao Krstičić, a posebno nakon ekspresnog izjednačenja gostiju kada je „zakazao“ Rodić. Spartak je tada dobio na sampouzdanju i kuražnosti, a dobro utegnute linije pedantnog taktičara Radoslava Latala jasne konture. Bilo je jasno crveno-belima, ali i publici na stadionu "Rajko Mitić", da se čitav posao neće rešiti već u prvoj utakmici.

Ta agresivnost je u drugom poluvremenu pretočena u mirnoću. Gosti su bili zadovoljni učinjenim, pa su se odlučili na strogo čuvanje gola, svesni da ih čak i poraz od 2:1 stavlja u sasvim solidnu poziciju pred revanš u Trnavi.

Nikola Stojiljković se našao u kandažama snažni Spartakovih štopera, u takvom rasporedu snaga na terenu gotovo da je bio neupotrebljiv. Na terenu se našao agresivniji i znatno brži Nemanja Milić, ali se povredio, pa je u igru morao Milojevićev džoker Slavoljub Srnić.

Loptu je sve više u fazi napada tražio i dobro zatvoreni Nemanja Radonjić, dok je golu protivnika konačno počeo da preti i dugo potpuno nemoći Lorenco Ebisilio. Zvezdi je bio potreban vanserijski potez kako bi ponovo došla do prednosti. Ali njega nikako nije bilo. Ništa se drastično nije promenio ni ulazak Veljka Srnića, pa je ostalo samo 1:1.

TREĆE KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA, PRVA UTAKMICA

CRVENA ZVEZDA – SPARTAK 1:1 (1:1)

/Ben 23pen - Grendel 24/

Beograd
stadion: Rajko Mitić
broj gledalaca: 35.000
sudije: Karlos Del Sero Grande (Španija), Huan Karlos Juste Himenes (Španija), Abraham Alvares Kanton (Španija), Santjago Haime Latre (Španija)

Crvena zvezda (4-1-4-1): Borjan – Stojković, Savić, Degenek, Rodić – Jovičić – Ben, Krstičić, Ebesilio (od 79. Simić), Radonjić – Stojiljković (od 52. Milić (od 73. Srnić).

Spartak Trnava (4-5-1): Čudi – Kadlec, Tot, Godal, Čonka – Jirka, Sloboda, Grendel (od 89. Majsenbek), Grešak, Rada (od 90+5. Hladik) – Bakoš (od 75. Ego).

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar