Сардинија, божанствено острво

Путовање преко смарагдног мора, карактеристичних увала и плажа снежнобелог песка. . . ово је Сардинија, острво које обара своје посетиоце природним контрастима, светлима и бојама регије које су микс традиције уз дивљу и нетакнуту природу.

Путовања 06.08.2018 | 16:15
Сардинија, божанствено острво
Сардинија је благословена чудесном мешавином наслеђа, које су обликовали Картагињани, Римљани, Ђеновљани, Арагонци, Италијани и многи други. Налази се усред Средоземног мора, углавном је брдовита, без високих врхова, са сликовитим и шармантним природним окружењем. 

У ствари, делује као да присуство човека уопште није утицало на њену територију - бујне шуме са чак миленијумски старим стаблима, мале пустиње и мочваре насељене јеленима, дивљим коњима и ретким птицама опстале су упркос томе што је Сардинија популарно туристичко одредиште. 

Море око овог острва је смарагдне боје па је Цоста Смералда (Смарагдна обала) са Порто Цервом попут драгуља који уједињује историју и културу древних традиција са богатим и живописним ноц́ним животом.

 


Порто Церво (Порто Ћерво) је добио име по својој очаравајуц́ој ували која личи на рогове јелена док се Стара Лука сматра најбоље опремљеном туристичком луком у Средоземном мору. Порто Ротондо је такође позната локација и гледа на широки залив Цугнана и пуна је вила и чаробних тргова.
Они који воле планине могу истражити подручје Геннаргенту, огромно планинско подручије на Сардинији са својственим пејзажом, доказујући да је најлепши сликар свих времена – природа. Овај регион има богату флору и фауну па на Сардинији можете видети муфлоне, златног орла, јелене и још неколико животињских врста којима прети изумирање. 


Међу својим чудима Сардинија нуди посетиоцима нурагичке комплексе распоређене на целој територији. Ови споменици - нураге су јединствени у свету, а настали су у периоду између 16. и 15. века пре нове ере, а како су настали је и даље мистерија. Нурагичне конструкције изграђене су коришц́ењем великих блокова камена развијених око централне куле у облику конуса која је симбол снаге и моћи. Ово су археолошка налазишта где је могуц́е схватити архаични шарм древних ритуала и домац́ег живота. Од ових многих грађевина, комплекс Барумини у Каљарију се налази под заштитом УНЕСЦО баштине. 

Каљари је главни град Сардиније, са историјским језгром, великом луком и 8 км дугом плажом. Да бисте обишли Каљари неопходно је бар неколико дана. 

Од познатих летовалишта у околини се налазе Вилласимиус који има једну од најлепших плажа у Европи, затим Пула, Цхиа, Цаласетта, Арбатаx. У овом делу Сардиније нема великог избора хотелског смештаја као на северу, највише хотела има у самом Каљарију. 

Алгеро, престоница севера Сардиније, основан је у 12. веку. Поред бројних споменика културе и савремених места за шопинг и изласке, можете одмарати на некој од његових прелепих и уређених плажа.


 Цастелсардо је сликовит историјски град на северној обали Сардиније, удаљен 65 километара од Алгера. На самом врху старог града уздиже се замак са фантастичним погледом на море и увале. На дну града је широка и прелепа плажа. Цастелсардо је прави избор за паузу или одмор у периоду обиласка западне и источне Сардиније. 

Порто Ћерво је центар свих дешавања Смарагдне обале и једна је од најлуксузнијих туристичких дестинација у свету. Град је изградио принц Карим Ага Кан крајем 50-тих година прошлог века. 

Овде је сусрет са славним глумцима, певачима и холивудским режисерима део свакодневнице. Лепота Сардиније лежи у томе што она за сваког има по нешто. Уколико сте жељни раскоши и луксуза, за вас је идеалан Порто Ћерво или Олбиа. Уколико пак трагате за мирним скровиштем и бекством од баснословно скупих јахти и реномираних ресторана онда је за вас добар избор Голфо Аранчи који се налази на североисточној обали Сардиније, а нуди како врхунски смештај, тако и повољније алтернативе и прелепе плантаже смокви. 


Међутим уколико волите купање и сунчање, за вас је идеалан Виљасимиус градић и полуострво, удаљен 55 километара источно од Каљарија. Кажу да су најлепше плаже света управо на том малом полуострву. 

Постоји једно златно правило - уколико желите да обиђете Сардинију - избегавајте август! Готово цела Италија сјати се овде. Цене скачу, а бога ми и температуре. 

И док се премишљате да ли да спакујете кофере и отпутујете на Сардинију, помислите само на сва добра вина која се производе на острву, пецорино сир, домаћи бесквасни хлеб, маслине и многобројне десерте који чекају само на вас, пише "ЛуxЛифе".

Коментари / 0

Оставите коментар