Власт спремна на све због побједе

Власти су изгледа спремне све да учине зарад изборне побједе. Повећали су накнаде борцима у Федерацији БиХ, а Република Српска је повећала плате. И то све тик пред изборе. ММФ их је казнио отказивањем састанка за повлачење транше од 150 милиона марака. Посљедица ће вјероватно тек бити, јер нико не размишља да финансије постоје и након избора, поготово оне које зависе од међународних кредитора.

Босна и Херцеговина 02.07.2018 | 20:22
Власт спремна на све због побједе
Власт или новац. Владајуће гарнитуре су без размишљања одабрале прву ставку. Федерација БиХ је повећала накнаде борцима, а Република Српска плате од чега ће највјероватније користи имати само јавни сектор. И то баш три мјесеца пред изборе.

ММФ их је казнио. Транша од 150 милиона марака је под упитником. Допунско писмо Међународног монетарног фонда које су потписали предсједници влада и министри финансија јасно каже да нема повећања плата, јер нема ни продуктивности.

Параграфом 25 представници власти су се обавезали да неће бити усвајања нових економских политика, а параграфом 5 да ће водити фискалну политику у складу са већ усвојеним буџетима.

ММФ је након отказивања састанка у петак, када је требало да се повуче транша проширеног аранжмана, јасно ставио до знања шта мисли о напрасним и непланираним буџетским издацима.

Република Српска је једну траншу већ повукла у фебруару у износу од 50 милиона марака, а за следећу изгледа да не хају много. У Министарству финансија и даље тврде да је све у складу са потписаним допунским писмом намјере.

"Оквир плата који је Влада Републике Српске планирала у јавном сектору остао је на прошлогодишњем нивоу, а промјена начина обрачуна плата је већ раније била дефинисана и у допунском писму намјере са ММФ-ом."

Ипак, за повећање плата је потребно 60 милиона марака више него што је буџетом планирано. Економисти објашњавају да задужење на међународном тржишту од 168 милиона евра није случајно.

Власти Републике Српске и Федерације БиХ потписале су 2016. године споразум са ММФ-ом о финансирању, односно продужени аранжман у укупном износу од 550 милиона евра, који се исплаћује три године.

Иако су владе несумњиво нашле новац за предизборна давања, питање је какав однос ће ММФ имати према БиХ у наредном периоду, јер се живот наставља и након избора, а финансије су већ дубоко "заглибиле" у зависност од међународних кредитора.

Тренутно је угрожен продужени аранжман у најдужем трајању од четири године, чија се рата плаћа на сваких шест мјесеци. Ипак, није постављена добра подлога ни за “стенд бај” аранжман који најдуже траје двије године и три мјесеца са плаћањем рате на три мјесеца.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Одговор

02.07.2018 18:33

То само говори какви неписмени људи нас воде.Србија не треба паре ММФа ,па стално преговара и ударна вијест кад МНФ да позитивну оцјену.Види нас играју се са ММФ као са нама обицним смртницима.Само це их ови казнити ,а ми их не знамо казнити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

02.07.2018 19:49

Знамо, знамо казницемо их 7. Октобра

Name

Дарио

02.07.2018 19:06

Милокрадов Клан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хд

03.07.2018 02:24

ДОДИКОВИ.ЦРВЕНИ.КМЕРИ..ИЗА.РЕСЕТАКА.СВИ.

ОДГОВОРИТЕ