Vlast spremna na sve zbog pobjede

Vlasti su izgleda spremne sve da učine zarad izborne pobjede. Povećali su naknade borcima u Federaciji BiH, a Republika Srpska je povećala plate. I to sve tik pred izbore. MMF ih je kaznio otkazivanjem sastanka za povlačenje tranše od 150 miliona maraka. Posljedica će vjerovatno tek biti, jer niko ne razmišlja da finansije postoje i nakon izbora, pogotovo one koje zavise od međunarodnih kreditora.

Bosna i Hercegovina 02.07.2018 | 20:22
Vlast spremna na sve zbog pobjede
Vlast ili novac. Vladajuće garniture su bez razmišljanja odabrale prvu stavku. Federacija BiH je povećala naknade borcima, a Republika Srpska plate od čega će najvjerovatnije koristi imati samo javni sektor. I to baš tri mjeseca pred izbore.

MMF ih je kaznio. Tranša od 150 miliona maraka je pod upitnikom. Dopunsko pismo Međunarodnog monetarnog fonda koje su potpisali predsjednici vlada i ministri finansija jasno kaže da nema povećanja plata, jer nema ni produktivnosti.

Paragrafom 25 predstavnici vlasti su se obavezali da neće biti usvajanja novih ekonomskih politika, a paragrafom 5 da će voditi fiskalnu politiku u skladu sa već usvojenim budžetima.

MMF je nakon otkazivanja sastanka u petak, kada je trebalo da se povuče tranša proširenog aranžmana, jasno stavio do znanja šta misli o naprasnim i neplaniranim budžetskim izdacima.

Republika Srpska je jednu tranšu već povukla u februaru u iznosu od 50 miliona maraka, a za sledeću izgleda da ne haju mnogo. U Ministarstvu finansija i dalje tvrde da je sve u skladu sa potpisanim dopunskim pismom namjere.

"Okvir plata koji je Vlada Republike Srpske planirala u javnom sektoru ostao je na prošlogodišnjem nivou, a promjena načina obračuna plata je već ranije bila definisana i u dopunskom pismu namjere sa MMF-om."

Ipak, za povećanje plata je potrebno 60 miliona maraka više nego što je budžetom planirano. Ekonomisti objašnjavaju da zaduženje na međunarodnom tržištu od 168 miliona evra nije slučajno.

Vlasti Republike Srpske i Federacije BiH potpisale su 2016. godine sporazum sa MMF-om o finansiranju, odnosno produženi aranžman u ukupnom iznosu od 550 miliona evra, koji se isplaćuje tri godine.

Iako su vlade nesumnjivo našle novac za predizborna davanja, pitanje je kakav odnos će MMF imati prema BiH u narednom periodu, jer se život nastavlja i nakon izbora, a finansije su već duboko "zaglibile" u zavisnost od međunarodnih kreditora.

Trenutno je ugrožen produženi aranžman u najdužem trajanju od četiri godine, čija se rata plaća na svakih šest mjeseci. Ipak, nije postavljena dobra podloga ni za “stend baj” aranžman koji najduže traje dvije godine i tri mjeseca sa plaćanjem rate na tri mjeseca.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Odgovor

02.07.2018 18:33

To samo govori kakvi nepismeni ljudi nas vode.Srbija ne treba pare MMFa ,pa stalno pregovara i udarna vijest kad MNF da pozitivnu ocjenu.Vidi nas igraju se sa MMF kao sa nama obicnim smrtnicima.Samo ce ih ovi kazniti ,a mi ih ne znamo kazniti

ODGOVORITE
Name

In

02.07.2018 19:49

Znamo, znamo kaznicemo ih 7. Oktobra

Name

Dario

02.07.2018 19:06

Milokradov Klan...

ODGOVORITE
Name

Hd

03.07.2018 02:24

DODIKOVI.CRVENI.KMERI..IZA.RESETAKA.SVI.

ODGOVORITE