ИТА: Сузе потиснуле радост - Адио Ђиђи!

Прославу титуле против Вероне "покварио" је опроштај легендарног Ђанлуиђија Буфона.  Ђиђи Буфон - бесмртни херој је рекао збогом! Један од најбољих голмана у историји фудбала одиграо последњи меч у дресу Јувентуса.  Јувентус победом прославио 32. (34. ) Скудето! Фудбалери Јувентуса прославили су освајање шампионске титуле победом над Вероном од на свом терену у последњем, 38. колу Серије А – 2:1 (0:0).

Фудбал 19.05.2018 | 21:30
ИТА: Сузе потиснуле радост - Адио Ђиђи!
Екипа Масимилијана Алегрија надиграла је ривала на свом терену, а повела је поготком Данијеле Руганија у 49. минуту, да би на 2:0 повисио Миралем Пјанић само три минута касније.

Верона је преко Алексија Черчија у 76. минуту само успела да ублажи пораз. 

Јувентус је преко Стефана Лихтштајнера у 85. минуту имао прилику да дође и до убедљивије победе, али Швајцарац није реализовао једанаестерац. 

'Стара дама' је првенство завршила са 95 бодова освојивши 32, Скудето, иако они рачунају да је ово 34. круна, док је Верона још раније испала из лиге, пошто је 19. са 25 бодова. 

Ово је био последњи меч Ђанлуиђија Буфона, једног од најбољих голмана света свих времена, од црно-белог дреса.

Јуве је прошле седмице у Риму и математички осигурао седми узастопни Скудето и за данас заказао фешту, али и опроштај клуба од једног од најбољих голмана свих времена - Ђанлуиђија Буфона.

Данас у посљедњем, 38. колу Серије А, Јуве је головима Данијела Руганија у 49. и Миралема Пјанића у 52. минуту повео 2:0 против Вероне, али је Алесио Ћерћи у 76. спријечио "стару даму" да обори рекорд по броју мечева без примљеног гола, зауставивши их на 22. 

На крају, 2:1 за Јуве, али фудбал је ипак био "споредна" ствар у Торину...

Радост помијешана са сузама је кренула далеко прије почетка меча, Буфон се већ на загријавању нашао у загрљају навијача који нису крили своју љубав према истинској икони италијанског и свјетског фудбала.

Своју љубав према њима и "црно-бијелом" Буфон никада није крио, а највећи доказ је "понудио" када је остао вјеран чак и у Серији Б.

"Били смо на мору када смо сазнали да је Јуве испао у другу лигу. Погледала сам Ђиђија и питала 'Шта ћеш сад? Гдје ћеш?. Он је само рекао: 'Остајем ту, чак и у Серији Б'. То вам је мој брат", рекла је сестра Ђанлуиђија Буфона прије меча.

Ипак, крај је дошао данас.

Буфон је игру напустио у 62. минуту, уз овације навијача, пружену руку играча Вероне и шпалир поред клупе Јувентуса.

Легендарни голман није остао имун и пустио је сузу на овације са трибина које су трајале прије почетка меча, док је био на терену, али и када га је напустио.

Адио, Ђиђи!

Ипак, не знамо и даље да ли је ово опроштај само од Јувентуса или уопште од фудбала пошто, наводно, Буфон на столу има неколико понуда, између осталог и Ливерпула...

Буфон је већ током загревања почео да се опрашта од навијача и саиграча, а бивши капитен италијанске репрезентације је неколико минута провео поред трибина иза гола и уплакан се грлио с бројним навијачима.

Навијачи су на трибини развили велику заставу са ликом 40-годишњег голмана, а током утакмице су певали песме и узвикивали пароле подршке и захвалности.

Буфон је замењен у 63. минуту утакмице и терен је напустио уз овације. Њега су загрлили сви саиграчи и чланови стручног штаба док је он покушавао да задржи сузе, а затим су се с њим поздравили и играчи Вероне.

Буфон је 2001. године из Парме прешао у Јувентус, за који је одиграо 656 утакмица. Ове сезоне је освојио девету шампионску титулу у Серији А, а седму узастопну.

Две титуле су одузете клубу због "калчополија", а уз то Јувентус је избачен у Серију Б, а Буфон је и тада остао у клубу и помогао му да се врати у прву лигу.

Међу бројним рекордима за клуб и репрезентацију, Буфон држи и онај од 974 узастопних минута без примљеног гола, у сезони 2015-2016. Он, међутим, није успео да освоји Лигу шампиона са Јувентусом.

Од 1997. до 2018. године одиграо је 176 утакмица са репрезентацију, из које се повукао пошто екипа није успела да се пласира на Светско првенство у Русији. Са "азурима" освојио је Светско првенство 2006. године у Немачкој.

Понос и туга у Торину. Дошао је и тај дан, дан у којем је Ђанлуиђи Буфон одиграо последњу утакмицу у дресу Јувентуса и спустио завесу на каријеру у дресу Старе даме која је трајала још од 2001. године. Један од стубова италијанског фудбала и репрезентатције која је 2006. године постала шампион света још није донео одлуку да ли ће заиграти у неком другом клубу или прећи на неку функцију у Јувентусу, али једна ствар је јасна - ствари никада више неће бити исте у редовима славне екипе.

И наравно да 40-годишњаку рођеном у Карари није било свеједно данас када је у 63. минуту уступио место међу стативама Карлу Пинсољу. Овацијама су га испратили буквално сви са терена и на трибинама. Одиграо је у дресу Старе даме 655 утакмица у свим такмичењима, а повукао се са још једном, седмом узастопном титулом првака Италије.

И једино што му недостаје у каријери је та проклета Лига шампиона, а многи асови су му се испречили на путу да је освоји, али ове године и енглески судија Мајкл Оливер који је вероватно имао среће што није прошао као Марко Матераци у последњем такмичарском мечу Зинедина Зидана. Било како било, Буфон је на крају са осмехом и поносно одиграо овај последњи дуел у дресу Јувентуса, а по изласку са терена је трчао почасни круг и трудио се да се захвали и поздрави са што је више навијача могуће. А тим навијачима донео је много, много среће.

Памтиће се да је освојио укупно 18 трофеја у дресу Јувентуса, од чега је девет било пехара првака Серије А, пет суперкупова и четири купа. Али, више од свих трофеја, освојио је срца навијача, па чак и оних који „не миришу“ Јувентус. А њих није мало. Њима је донео много мука и проблема, али су научили да га поштују. Сада ће им бити мало лакше, а тифозима Јувентуса мало теже. Али, морају да знају да су имали привилегију да гледају великог човека и голмана пуних 17 година.

А ако је и важно, част да данас увелича Буфонов опроштај од мреже Јувентуса имала је Верона у последњем, 38. колу Серије А. Стара дама славила је са 2:1, голове за домаће дали су Данијеле Ругани и Миралем Пјанић, а стрелац за госте био је Алесио Ћерћи. Ваља поменути и да су последње мечеве у дресу Јувентуса одиграли и Стефан Лихтштајнер и Квадо Асамоа. Овај први није искористио пенал пет минута пре краја утакмице, али му то данас свакако нико није замерио.

ИТАЛИЈА 1 - 38. КОЛО

Субота
Јувентус - Верона 2:1 (0:0)
/Ругани 49, Пјанић 52 - Ћерћи 76/

Извор: мондо.ба/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар