ITA: Suze potisnule radost - Adio Điđi!

Proslavu titule protiv Verone "pokvario" je oproštaj legendarnog Đanluiđija Bufona.  Điđi Bufon - besmrtni heroj je rekao zbogom! Jedan od najboljih golmana u istoriji fudbala odigrao poslednji meč u dresu Juventusa.  Juventus pobedom proslavio 32. (34. ) Skudeto! Fudbaleri Juventusa proslavili su osvajanje šampionske titule pobedom nad Veronom od na svom terenu u poslednjem, 38. kolu Serije A – 2:1 (0:0).

Fudbal 19.05.2018 | 21:30
ITA: Suze potisnule radost - Adio Điđi!
Ekipa Masimilijana Alegrija nadigrala je rivala na svom terenu, a povela je pogotkom Danijele Ruganija u 49. minutu, da bi na 2:0 povisio Miralem Pjanić samo tri minuta kasnije.

Verona je preko Aleksija Čerčija u 76. minutu samo uspela da ublaži poraz. 

Juventus je preko Stefana Lihtštajnera u 85. minutu imao priliku da dođe i do ubedljivije pobede, ali Švajcarac nije realizovao jedanaesterac. 

'Stara dama' je prvenstvo završila sa 95 bodova osvojivši 32, Skudeto, iako oni računaju da je ovo 34. kruna, dok je Verona još ranije ispala iz lige, pošto je 19. sa 25 bodova. 

Ovo je bio poslednji meč Đanluiđija Bufona, jednog od najboljih golmana sveta svih vremena, od crno-belog dresa.

Juve je prošle sedmice u Rimu i matematički osigurao sedmi uzastopni Skudeto i za danas zakazao feštu, ali i oproštaj kluba od jednog od najboljih golmana svih vremena - Đanluiđija Bufona.

Danas u posljednjem, 38. kolu Serije A, Juve je golovima Danijela Ruganija u 49. i Miralema Pjanića u 52. minutu poveo 2:0 protiv Verone, ali je Alesio Ćerći u 76. spriječio "staru damu" da obori rekord po broju mečeva bez primljenog gola, zaustavivši ih na 22. 

Na kraju, 2:1 za Juve, ali fudbal je ipak bio "sporedna" stvar u Torinu...

Radost pomiješana sa suzama je krenula daleko prije početka meča, Bufon se već na zagrijavanju našao u zagrljaju navijača koji nisu krili svoju ljubav prema istinskoj ikoni italijanskog i svjetskog fudbala.

Svoju ljubav prema njima i "crno-bijelom" Bufon nikada nije krio, a najveći dokaz je "ponudio" kada je ostao vjeran čak i u Seriji B.

"Bili smo na moru kada smo saznali da je Juve ispao u drugu ligu. Pogledala sam Điđija i pitala 'Šta ćeš sad? Gdje ćeš?. On je samo rekao: 'Ostajem tu, čak i u Seriji B'. To vam je moj brat", rekla je sestra Đanluiđija Bufona prije meča.

Ipak, kraj je došao danas.

Bufon je igru napustio u 62. minutu, uz ovacije navijača, pruženu ruku igrača Verone i špalir pored klupe Juventusa.

Legendarni golman nije ostao imun i pustio je suzu na ovacije sa tribina koje su trajale prije početka meča, dok je bio na terenu, ali i kada ga je napustio.

Adio, Điđi!

Ipak, ne znamo i dalje da li je ovo oproštaj samo od Juventusa ili uopšte od fudbala pošto, navodno, Bufon na stolu ima nekoliko ponuda, između ostalog i Liverpula...

Bufon je već tokom zagrevanja počeo da se oprašta od navijača i saigrača, a bivši kapiten italijanske reprezentacije je nekoliko minuta proveo pored tribina iza gola i uplakan se grlio s brojnim navijačima.

Navijači su na tribini razvili veliku zastavu sa likom 40-godišnjeg golmana, a tokom utakmice su pevali pesme i uzvikivali parole podrške i zahvalnosti.

Bufon je zamenjen u 63. minutu utakmice i teren je napustio uz ovacije. Njega su zagrlili svi saigrači i članovi stručnog štaba dok je on pokušavao da zadrži suze, a zatim su se s njim pozdravili i igrači Verone.

Bufon je 2001. godine iz Parme prešao u Juventus, za koji je odigrao 656 utakmica. Ove sezone je osvojio devetu šampionsku titulu u Seriji A, a sedmu uzastopnu.

Dve titule su oduzete klubu zbog "kalčopolija", a uz to Juventus je izbačen u Seriju B, a Bufon je i tada ostao u klubu i pomogao mu da se vrati u prvu ligu.

Među brojnim rekordima za klub i reprezentaciju, Bufon drži i onaj od 974 uzastopnih minuta bez primljenog gola, u sezoni 2015-2016. On, međutim, nije uspeo da osvoji Ligu šampiona sa Juventusom.

Od 1997. do 2018. godine odigrao je 176 utakmica sa reprezentaciju, iz koje se povukao pošto ekipa nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Sa "azurima" osvojio je Svetsko prvenstvo 2006. godine u Nemačkoj.

Ponos i tuga u Torinu. Došao je i taj dan, dan u kojem je Đanluiđi Bufon odigrao poslednju utakmicu u dresu Juventusa i spustio zavesu na karijeru u dresu Stare dame koja je trajala još od 2001. godine. Jedan od stubova italijanskog fudbala i reprezentatcije koja je 2006. godine postala šampion sveta još nije doneo odluku da li će zaigrati u nekom drugom klubu ili preći na neku funkciju u Juventusu, ali jedna stvar je jasna - stvari nikada više neće biti iste u redovima slavne ekipe.

I naravno da 40-godišnjaku rođenom u Karari nije bilo svejedno danas kada je u 63. minutu ustupio mesto među stativama Karlu Pinsolju. Ovacijama su ga ispratili bukvalno svi sa terena i na tribinama. Odigrao je u dresu Stare dame 655 utakmica u svim takmičenjima, a povukao se sa još jednom, sedmom uzastopnom titulom prvaka Italije.

I jedino što mu nedostaje u karijeri je ta prokleta Liga šampiona, a mnogi asovi su mu se isprečili na putu da je osvoji, ali ove godine i engleski sudija Majkl Oliver koji je verovatno imao sreće što nije prošao kao Marko Materaci u poslednjem takmičarskom meču Zinedina Zidana. Bilo kako bilo, Bufon je na kraju sa osmehom i ponosno odigrao ovaj poslednji duel u dresu Juventusa, a po izlasku sa terena je trčao počasni krug i trudio se da se zahvali i pozdravi sa što je više navijača moguće. A tim navijačima doneo je mnogo, mnogo sreće.

Pamtiće se da je osvojio ukupno 18 trofeja u dresu Juventusa, od čega je devet bilo pehara prvaka Serije A, pet superkupova i četiri kupa. Ali, više od svih trofeja, osvojio je srca navijača, pa čak i onih koji „ne mirišu“ Juventus. A njih nije malo. Njima je doneo mnogo muka i problema, ali su naučili da ga poštuju. Sada će im biti malo lakše, a tifozima Juventusa malo teže. Ali, moraju da znaju da su imali privilegiju da gledaju velikog čoveka i golmana punih 17 godina.

A ako je i važno, čast da danas uveliča Bufonov oproštaj od mreže Juventusa imala je Verona u poslednjem, 38. kolu Serije A. Stara dama slavila je sa 2:1, golove za domaće dali su Danijele Rugani i Miralem Pjanić, a strelac za goste bio je Alesio Ćerći. Valja pomenuti i da su poslednje mečeve u dresu Juventusa odigrali i Stefan Lihtštajner i Kvado Asamoa. Ovaj prvi nije iskoristio penal pet minuta pre kraja utakmice, ali mu to danas svakako niko nije zamerio.

ITALIJA 1 - 38. KOLO

Subota
Juventus - Verona 2:1 (0:0)
/Rugani 49, Pjanić 52 - Ćerći 76/

Izvor: mondo.ba/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar