Сабатини отишао! Каква је уопште стратегија Сунинга?

Интеров живот у неизвесности. . .  Да ли ће Пјеро Аузилио добити моћ, како отплатити силне дугове. . . Навијачи чекају одговоре. . .

Фудбал 31.03.2018 | 17:00
Сабатини отишао! Каква је уопште стратегија Сунинга?
Није дуго трајала неизвесност око судбине Валтера Сабатинија. Само неколико часова пошто су се појавиле спекулације да би оперативац с позамашним искуством могао да напусти Интер стигла је и званична потврда - власнички конзорцијум Сунинга прихватио је Сабатинијеву оставку.

Овакав расплет не треба нимало да зачуди пошто је Сабатини дуже време незадовољан функционисањем Интера, слабим инвестицијама и његовим лимитираним овлашћењима. Подсетимо, Сабатини је 10. маја прошле године постављен за техничког координатора Интера и Ђенгсуа, клубова под Сунинговим патронатом, са циљем да првенствено Неразурима врати стари сјај и помогне кинеском клубу да успостави дугорочну стабилност на Далеком Истоку.

То се, ипак, није догодило. Разлога је много, чак и превише.

Проблеми са финансијама су на првом месту. Почев од муке зване „финансијски фер-плеј“, која стоји око врата Интеру попут омче и дуга од готово 70.000.000 евра који мора бити саниран до јуна. А, ту су и све гласније приче о клупском дугу који износи преко 600.000.000 евра. Пласман у Лигу шампиона био је виђен као спасоносно решење, а тренутно Неразури ходају по танкој ивици жилета и бори се са Лацијем и Миланом. Што, гледајући целу ситуацију, уопште и није лоша позиција. 

Откако је комунистичка партија Кине, иначе владајућа у најмногољуднијој земљи, увела жестоке мере кроз порезе како би зауставила одлив капитала,Сунинг је престао са озбиљнијим улагањима што се одразило на Интеров квалитет.

Стратегија Сунинга је од самог почетка била лоша. Спуцано је много новца у играче од којих већина није донела никакав квалитет. На почетку кинеске авантуре ирански суперагент Кија Јорабхјан увалио је Интеру своја два „ћорка“ Жоаоа Марија(40.000.000 евра) и Габријела Барбосу (30.000.000), да би се касније догодили Далберт (20.000.000),Роберто Гаљардини (20.000.000), Стеван Јоветић (13.500.000)... Због њих последњих година нису доведени они који су могли да донесу квалитет - Рађа Најнголан, Стефан де Фрај (највероватније долази на лето), Анхел Ди Марија, Хавијер Пасторе, Рамирес, Алекс Тешеира, Федерико Бернардески, Кевин Стротман, Патрик Шик...

Зато се поставља питање - каква је даља стратегија Сунинга и владајуће породице Жанг? Газда Ђиндонг Жанг се не оглашава, његов син Стивен се јавио путем друштвених мрежа у тривијалном саопштењу, а време истиче. Лоши међуљудски односи на тромеђи Интер - Сунинг - Ђенгсу прете да највише угрозе некадашњег европског шампиона.

Помиње се да би Интерова будућност поново могла да буде стављена у руке Марка Бранке, једног од симбола клуба у последњих деценију и по, али та прича засад није ни близу реализације. Опција је да сва моћ буде стављена у руке Пјера Аузилија, али је та могућност виђена као последње решење. У случају да остала пропадну.

Будућност клуба је нејасна. Лаутаро Мартинез требало би да буде прво велико појачање на лето, можда чак и директна замена за Маура Икардија, за кога се интересују Реал Мадрид, Челси, Бајерн... Стефан де Фрај је наводно потписао предуговор са Интером, док би Јувентусов Квадво Асамоа могао да буде још једно ново име у Интеровој одбрани. После Сабатинијевог одласка ништа није сигурно. Понајвише да ли ће Аузилио успети самостално да се избори са свим проблемима, без новца у каси.

А Интерови навијачи чекају одговоре. Имају право да их траже јер их породица Жанг предуго вуче за нос. 

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар