Sabatini otišao! Kakva je uopšte strategija Suninga?

Interov život u neizvesnosti. . .  Da li će Pjero Auzilio dobiti moć, kako otplatiti silne dugove. . . Navijači čekaju odgovore. . .

Fudbal 31.03.2018 | 17:00
Sabatini otišao! Kakva je uopšte strategija Suninga?
Nije dugo trajala neizvesnost oko sudbine Valtera Sabatinija. Samo nekoliko časova pošto su se pojavile spekulacije da bi operativac s pozamašnim iskustvom mogao da napusti Inter stigla je i zvanična potvrda - vlasnički konzorcijum Suninga prihvatio je Sabatinijevu ostavku.

Ovakav rasplet ne treba nimalo da začudi pošto je Sabatini duže vreme nezadovoljan funkcionisanjem Intera, slabim investicijama i njegovim limitiranim ovlašćenjima. Podsetimo, Sabatini je 10. maja prošle godine postavljen za tehničkog koordinatora Intera i Đengsua, klubova pod Suningovim patronatom, sa ciljem da prvenstveno Nerazurima vrati stari sjaj i pomogne kineskom klubu da uspostavi dugoročnu stabilnost na Dalekom Istoku.

To se, ipak, nije dogodilo. Razloga je mnogo, čak i previše.

Problemi sa finansijama su na prvom mestu. Počev od muke zvane „finansijski fer-plej“, koja stoji oko vrata Interu poput omče i duga od gotovo 70.000.000 evra koji mora biti saniran do juna. A, tu su i sve glasnije priče o klupskom dugu koji iznosi preko 600.000.000 evra. Plasman u Ligu šampiona bio je viđen kao spasonosno rešenje, a trenutno Nerazuri hodaju po tankoj ivici žileta i bori se sa Lacijem i Milanom. Što, gledajući celu situaciju, uopšte i nije loša pozicija. 

Otkako je komunistička partija Kine, inače vladajuća u najmnogoljudnijoj zemlji, uvela žestoke mere kroz poreze kako bi zaustavila odliv kapitala,Suning je prestao sa ozbiljnijim ulaganjima što se odrazilo na Interov kvalitet.

Strategija Suninga je od samog početka bila loša. Spucano je mnogo novca u igrače od kojih većina nije donela nikakav kvalitet. Na početku kineske avanture iranski superagent Kija Jorabhjan uvalio je Interu svoja dva „ćorka“ Žoaoa Marija(40.000.000 evra) i Gabrijela Barbosu (30.000.000), da bi se kasnije dogodili Dalbert (20.000.000),Roberto Galjardini (20.000.000), Stevan Jovetić (13.500.000)... Zbog njih poslednjih godina nisu dovedeni oni koji su mogli da donesu kvalitet - Rađa Najngolan, Stefan de Fraj (najverovatnije dolazi na leto), Anhel Di Marija, Havijer Pastore, Ramires, Aleks Tešeira, Federiko Bernardeski, Kevin Strotman, Patrik Šik...

Zato se postavlja pitanje - kakva je dalja strategija Suninga i vladajuće porodice Žang? Gazda Đindong Žang se ne oglašava, njegov sin Stiven se javio putem društvenih mreža u trivijalnom saopštenju, a vreme ističe. Loši međuljudski odnosi na tromeđi Inter - Suning - Đengsu prete da najviše ugroze nekadašnjeg evropskog šampiona.

Pominje se da bi Interova budućnost ponovo mogla da bude stavljena u ruke Marka Branke, jednog od simbola kluba u poslednjih deceniju i po, ali ta priča zasad nije ni blizu realizacije. Opcija je da sva moć bude stavljena u ruke Pjera Auzilija, ali je ta mogućnost viđena kao poslednje rešenje. U slučaju da ostala propadnu.

Budućnost kluba je nejasna. Lautaro Martinez trebalo bi da bude prvo veliko pojačanje na leto, možda čak i direktna zamena za Maura Ikardija, za koga se interesuju Real Madrid, Čelsi, Bajern... Stefan de Fraj je navodno potpisao predugovor sa Interom, dok bi Juventusov Kvadvo Asamoa mogao da bude još jedno novo ime u Interovoj odbrani. Posle Sabatinijevog odlaska ništa nije sigurno. Ponajviše da li će Auzilio uspeti samostalno da se izbori sa svim problemima, bez novca u kasi.

A Interovi navijači čekaju odgovore. Imaju pravo da ih traže jer ih porodica Žang predugo vuče za nos. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar