Ревизори нашли пропусте у раду

Главана служба за ревизију, након два мјесеца, почела је да обавља законом предвиђене обавезе ако је судити према објављеним извјештајима у последњих 15-ак дана. Ревизори су по први пут након кадроским проблема у тој институцији прошешљали пословање ’’Противградне превентиве’’. То  предузеће у власништву Републике Српске добило је мишљење с резервом. Утврђене су бројне нелогичности.  

Република Српска 25.12.2017 | 20:33
Ревизори нашли пропусте у раду
како наводи БН телевизија, јавно предузеће није донијело петогодишњи програм пословања и није одлучивало о распореду добити за прошлу годину. И то није крај пропустима у раду.

Друштво није:

- Вршило правилно евидентирање пословних промјена везаних за отпис и искњижавање набавне вриједности грађевинских објеката и опреме;

- Није донијело интерни акт којим се регулише коришћење средстава репрезентације

- Није правилно евидентирало дате авансе за залихе и услуге

- Није правилно вршило евидентирања преноса дугорочних кредита у земљи на позицију дугорочних кредита који доспијевају за плаћање до једне године;

- Није извршен попис потраживања и обавеза

- Нису пописана примљена и дата средства обезбјеђења, тј. мјенице и банкарске гаранције; наводи се у извјештају Главне службе за ревизију.

''Противградна превентива'' частила је раднике и мимо закона. Члановима Надзорног одбора исплаћиване су накнаде трошкова за коришћење сосптвеног аутомобила. То није предвиђено закључком Владе и Уредбом о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору Републике Српске.

Тако је планом јавних набавки на гориво потрошено 17.500 хиљада марака, а за набавку пртивградних ракета 518 хиљада.  Из Противградне превентиве поручују да су извјештај прочитали и да ће све рјешити.

’’Немамо замјерки на ревизорски ивјештај. То је прва ревизија у постојању предузећа. Захваљујемо се ревизији на препорукама. Учинићемо све да у наредном периоду испоштујемо све препоруке’’ – рекао је за БН ТВ в.д. ЈП ’’Противградна превентива’’ Тихомр Дејановић.

У ’’Противградној превентиви’’ укупно је запослено 208 радника из 24 града и општине. За трошкове плата, накнада, награда и службена путовања требало је око 890 хиљада марака.

Предузеће има и четири кредита од око 25 милиона марака за пројекат успостављања техничко-метеоролошког сервиса и модернизација система противградне заштите Републике Српске.

Половином јула ПДП је проднио кривичну пријаву против одговорних у Јавном предузећу због сумње да су средства злоупотребљења и да су завршила у приватним џеповима.



БН телевизија


 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

стедисаааа

25.12.2017 19:43

КО ИМ ДАДЕ ТОЛИКО КРЕДИТА - дали мисли то неко врацати или це јос дизати ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

25.12.2017 20:12

Који сад опет ревизори, просли смо то градиво. Главни и једини ревизор за све је Милорад Додик. А он казе да све стима и да напредујемо у сваком погледу. Треба вјеровати највецем србину који цува РС.

Name

Воће

26.12.2017 14:00

Ови су задужени да штите воћњак сина Игора?

Name

Браво Фон РАДУКИЋУ

25.12.2017 19:45

Ето Јово Радукићу нека ти НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо евидентира пословне промјене! Овога циркуса мајко божја,Новоматицов и Додиков перач новца ЈОВО Фон РАДУКИЋ да ради као главни ревизор ове јадне Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Јово крив

26.12.2017 11:04

Није крив Јово Радукић него Милорад Додик који га је увукао у криминал. Јово Радукић је увучен још од монтирања оптужнице Младену Иванићу а ово са Новоматицом и ћеркама фирмама НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо се подразумјева. Ко се поздравља са Додиком увучен је у криминал а да неће бити они који с'њим раде. Шта ћеш,криминал је Додику мајка а Јови Радукићу је маћеха,тако ће се показати на крају.

Name

НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо

26.12.2017 17:09

Шишамо овце и перемо новце.......

Name

па

25.12.2017 21:34

сто це ту ревизија у тој мини говнарској фирми ревизија треба тамо гдје највеци криминалл електропривреда рафинерије пореска управа зграда владе ругип судови итд цуј ревизија у противградној застити хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

26.12.2017 05:03

Због чега тако вулгарне ријечи пријатељу?Довољно говоре о теби и о твом апетиту.

Name

055

25.12.2017 23:58

Ма изврсите кадровсле промјене немојте нас ј..авати у здрав мозак,запамтите ми смо народ који свве зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кут

26.12.2017 06:57

Хххххууууу,што би некад рекли турцо Османлије.........:))))))))))))))))))))

ОДГОВОРИТЕ