Revizori našli propuste u radu

Glavana služba za reviziju, nakon dva mjeseca, počela je da obavlja zakonom predviđene obaveze ako je suditi prema objavljenim izvještajima u poslednjih 15-ak dana. Revizori su po prvi put nakon kadroskim problema u toj instituciji prošešljali poslovanje ’’Protivgradne preventive’’. To  preduzeće u vlasništvu Republike Srpske dobilo je mišljenje s rezervom. Utvrđene su brojne nelogičnosti.  

Republika Srpska 25.12.2017 | 20:33
Revizori našli propuste u radu
kako navodi BN televizija, javno preduzeće nije donijelo petogodišnji program poslovanja i nije odlučivalo o rasporedu dobiti za prošlu godinu. I to nije kraj propustima u radu.

Društvo nije:

- Vršilo pravilno evidentiranje poslovnih promjena vezanih za otpis i isknjižavanje nabavne vrijednosti građevinskih objekata i opreme;

- Nije donijelo interni akt kojim se reguliše korišćenje sredstava reprezentacije

- Nije pravilno evidentiralo date avanse za zalihe i usluge

- Nije pravilno vršilo evidentiranja prenosa dugoročnih kredita u zemlji na poziciju dugoročnih kredita koji dospijevaju za plaćanje do jedne godine;

- Nije izvršen popis potraživanja i obaveza

- Nisu popisana primljena i data sredstva obezbjeđenja, tj. mjenice i bankarske garancije; navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju.

''Protivgradna preventiva'' častila je radnike i mimo zakona. Članovima Nadzornog odbora isplaćivane su naknade troškova za korišćenje sosptvenog automobila. To nije predviđeno zaključkom Vlade i Uredbom o naknadama za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u javnom sektoru Republike Srpske.

Tako je planom javnih nabavki na gorivo potrošeno 17.500 hiljada maraka, a za nabavku prtivgradnih raketa 518 hiljada.  Iz Protivgradne preventive poručuju da su izvještaj pročitali i da će sve rješiti.

’’Nemamo zamjerki na revizorski ivještaj. To je prva revizija u postojanju preduzeća. Zahvaljujemo se reviziji na preporukama. Učinićemo sve da u narednom periodu ispoštujemo sve preporuke’’ – rekao je za BN TV v.d. JP ’’Protivgradna preventiva’’ Tihomr Dejanović.

U ’’Protivgradnoj preventivi’’ ukupno je zaposleno 208 radnika iz 24 grada i opštine. Za troškove plata, naknada, nagrada i službena putovanja trebalo je oko 890 hiljada maraka.

Preduzeće ima i četiri kredita od oko 25 miliona maraka za projekat uspostavljanja tehničko-meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite Republike Srpske.

Polovinom jula PDP je prodnio krivičnu prijavu protiv odgovornih u Javnom preduzeću zbog sumnje da su sredstva zloupotrebljenja i da su završila u privatnim džepovima.



BN televizija


 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

stedisaaaa

25.12.2017 19:43

KO IM DADE TOLIKO KREDITA - dali misli to neko vracati ili ce jos dizati ??

ODGOVORITE
Name

????

25.12.2017 20:12

Koji sad opet revizori, prosli smo to gradivo. Glavni i jedini revizor za sve je Milorad Dodik. A on kaze da sve stima i da napredujemo u svakom pogledu. Treba vjerovati najvecem srbinu koji cuva RS.

Name

Voće

26.12.2017 14:00

Ovi su zaduženi da štite voćnjak sina Igora?

Name

Bravo Fon RADUKIĆU

25.12.2017 19:45

Eto Jovo Radukiću neka ti NOVO RS doo i RSA GAMING Doo evidentira poslovne promjene! Ovoga cirkusa majko božja,Novomaticov i Dodikov perač novca JOVO Fon RADUKIĆ da radi kao glavni revizor ove jadne Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Nije Jovo kriv

26.12.2017 11:04

Nije kriv Jovo Radukić nego Milorad Dodik koji ga je uvukao u kriminal. Jovo Radukić je uvučen još od montiranja optužnice Mladenu Ivaniću a ovo sa Novomaticom i ćerkama firmama NOVO RS doo i RSA GAMING Doo se podrazumjeva. Ko se pozdravlja sa Dodikom uvučen je u kriminal a da neće biti oni koji s'njim rade. Šta ćeš,kriminal je Dodiku majka a Jovi Radukiću je maćeha,tako će se pokazati na kraju.

Name

NOVO RS doo i RSA GAMING Doo

26.12.2017 17:09

Šišamo ovce i peremo novce.......

Name

pa

25.12.2017 21:34

sto ce tu revizija u toj mini govnarskoj firmi revizija treba tamo gdje najveci kriminall elektroprivreda rafinerije poreska uprava zgrada vlade rugip sudovi itd cuj revizija u protivgradnoj zastiti hahahaha

ODGOVORITE
Name

Miloš

26.12.2017 05:03

Zbog čega tako vulgarne riječi prijatelju?Dovoljno govore o tebi i o tvom apetitu.

Name

055

25.12.2017 23:58

Ma izvrsite kadrovsle promjene nemojte nas j..avati u zdrav mozak,zapamtite mi smo narod koji svve zna!

ODGOVORITE
Name

kut

26.12.2017 06:57

Hhhhhuuuuu,što bi nekad rekli turco Osmanlije.........:))))))))))))))))))))

ODGOVORITE