Свађа чланица кочи поглавље

Због неслагања унутар Европске уније неизвесна динамика напреткаСрбије. Покушај да се преко Србије разреши стари спор међу државама чланицама

Србија 20.09.2017 | 11:59
Свађа чланица кочи поглавље
Отварање једног од поглавља ком се Србија надала до краја ове године коче унутрашња неслагања између земаља чланица, што није ни у каквој вези с нашом спремношћу - сазнају "Новости" у Бриселу.

Србија се нада да ће до краја године отворити три преговарачка поглавља, а Европа нам, засад, упорно нуди - два. Власти у Београду с правом наглашавају да смо спремни за сва три, 6 (право привредних друштава), 30 (економски односи са иностранством) и 33 (финансијске и буџетске одредбе), док је за Брисел тренутно "спорна" област 30.

Радна група се и у уторак ограничила само на области 6 и 33. Овога пута, проблем није у нама, већ у ЕУ.

Европска комисија је, наиме, пре две године покренула поступак због повреде права ЕУ против неколико држава чланица, захтевајући од њих да раскину међусобне билатералне уговоре о улагању унутар Уније (тзв. БИТ уговори).

Многи од ових споразума склопљени су деведесетих година, пре проширења, између тадашњих држава чланица и оних које су се касније прикључиле.

Њихов циљ је био да се пружи додатна сигурност улагачима, на пример компензацијом за експропријацију или арбитражним поступцима за решавање спорова око улагања. Сада је то непотребно, јер све државе чланице подлежу истим правилима на јединственом тржишту.

"Неке државе и сада не желе тога да се одрекну, па је проблем како да се утврди заједничка платформа ЕУ за преговоре са Србијом", истиче добро обавештени саговорник у Европском савету.

Извор наводи да су међу овим земљама Аустрија, Холандија, Словачка и Шведска:

"Државе чланице сада користе прилику да између себе реше овај проблем преко Србије."

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Фуцк ЕУ

20.09.2017 10:51

Какво самопонизавање, и поданиство према Европским дрољама, огавно

ОДГОВОРИТЕ