Дискриминаторска одлука Хрватске

Правилник о фитосанитарној контроли воћа и поврћа, којим је Хрватска повећала цијену контроле за чак 22 пута, у супротности је са Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ, сматра министар спољне трговине и економских односа БиХ. Због тога ће у понедјељак у Сарајеву бити одржан састанак ресорних министара држава Западног Балкана на којем ће бити затражена корекција цијене, како не би дошло до контрамјера Хрватској.

Регион 04.08.2017 | 21:41
Дискриминаторска одлука Хрватске
Повећања такси на увоз робе из региона у ЕУ, преко Хрватске представља дискриминаторску мјеру власти у Загребу, којом се онемогужава приступ домаћих произвођача тржишту ЕУ.

“Већ имам потврду да ће сви министри доћи што је добар знак. Вјероватно ћемо у недјељу, навече имати консултације, а у понедељак покушати усагласити ставове. Мислим да су ставови приближени, видјећемо да ли ће неке формулације да одговарају, али паралелено ћемо разговарати са колегама из Хрватске”, рекао је Шаровић за ТВ 1.

Говорећи о политичкој ситуацији у БиХ, Шаровић је рекао да се криза одражава и на институције, прије свега законодавне, али да не очекује суштинске промјене.

“Свака институција функционише отежано, посебно парламент, гдје се та ситуција најбоље види. Нешто је повољнија ситуација у Савјету министара гдје настојимо да се изолујемо од тренутних дешавања, чини ми се да и у Предсједништву се може одговорити томе задатку”, истакао је Шаровић.

Најаву СНСД-а за изгласавање неповјерења Савјету министара БиХ, Шаровић гледа као легитимну, али нереалну иницијативу.

“Та иницијатива увијек може да се деси, али наше је да се томе одупремо и ми ћемо се одупријети јер мислимо да радимо боље од њих, мислимо да је оно што они предлажу назадно, да није у интересу ни БиХ ни Републике Српске, и мислимо да овај концепт који заступамо може њих да побиједи и да ћемо их побиједити у утакмици која ускоро слиједи”, додао је Шаровић.

Шаровић је изразио наду да ће политички лидери ипак задржати курс реформи и проближавања ЕУ, што ће насупрот политичким препуцавањима, донијети бољитак за грађане.



(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Босанац

04.08.2017 21:35

Шаровићу, ја сам Бошњак а када би се бирао само један члан пресједништва Ти би био мој избор дефинитивно. Политику коју водиш је по мом убјеђењу једини прави пут за цијелу БиХ. Једино та политика може побиједити сав национализам који нас непрестано трује а од истог сви испаштамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Босанац

05.08.2017 07:28

Придрузујем се,далеко најбољи политицар у БиХ,ради посао који зна и не бави се србовањем као СНСД-овци.