Рушење џамије је пораз ИД

Ирачки премијер Хајдер ал Абади изјавио је да уништење џамије у Мосулу представља "званичну објаву пораза" такозване "Исламске државе".

Свијет 22.06.2017 | 08:19
Рушење џамије је пораз ИД
Ирачке снаге саопштиле су да су исламисти дигли у ваздух Велику џамију ал Нури и њен минарет док трају борбе џихадиста и државних трупа, које напредују.

"Исламска држава" саопштила је да је комплекс џамије уништио амерички авион, што су САД демантовале, пренио је Би-Би-Си.

Џамија, која је била стара више од 800 година, је мјесто на којем је лидер исламиста Абу Бакр ал Багдади прогласио "калифат" 2014. године.

Командант америчких снага у Ираку генерал-мајор Џозеф Мартин изјавио је да је уништено једно од "великих блага Мосула и Ирака".

"Ово је злочин против народа Мосула и Ирака и примјер је зашто ова брутална организација мора бити уништена", рекао је Мартин.

Ирачки командант задужен за офанзиву у Мосулу рекао је да су се војници налазили 50 метара од џамије у тренутку када су џихадисти "починили још један историјски злочин".

Хиљаде припадника ирачких снага безбједности, курдских пешмерга бораца, чланова сунитских арапских племена и припадника шиитске милиције, који сви имају подршку САД, учествују у борбама за поновно заузимање града. Акција је покренута у октобру прошле године.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дон

22.06.2017 06:46

Пораз ИД-а је пораз западних обавјештајних служби. То канцерогено ткиво треба одстранити из исламског свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

22.06.2017 07:52

Прије бих повјеровао да су џамију порушиле ваздушне снаге САД, које и у овом рату, као у низу претходних, играју своју прљаву освајачку игру, завади па владај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жаба

22.06.2017 12:30

Тако је.