Rušenje džamije je poraz ID

Irački premijer Hajder al Abadi izjavio je da uništenje džamije u Mosulu predstavlja "zvaničnu objavu poraza" takozvane "Islamske države".

Svijet 22.06.2017 | 08:19
Rušenje džamije je poraz ID
Iračke snage saopštile su da su islamisti digli u vazduh Veliku džamiju al Nuri i njen minaret dok traju borbe džihadista i državnih trupa, koje napreduju.

"Islamska država" saopštila je da je kompleks džamije uništio američki avion, što su SAD demantovale, prenio je Bi-Bi-Si.

DŽamija, koja je bila stara više od 800 godina, je mjesto na kojem je lider islamista Abu Bakr al Bagdadi proglasio "kalifat" 2014. godine.

Komandant američkih snaga u Iraku general-major DŽozef Martin izjavio je da je uništeno jedno od "velikih blaga Mosula i Iraka".

"Ovo je zločin protiv naroda Mosula i Iraka i primjer je zašto ova brutalna organizacija mora biti uništena", rekao je Martin.

Irački komandant zadužen za ofanzivu u Mosulu rekao je da su se vojnici nalazili 50 metara od džamije u trenutku kada su džihadisti "počinili još jedan istorijski zločin".

Hiljade pripadnika iračkih snaga bezbjednosti, kurdskih pešmerga boraca, članova sunitskih arapskih plemena i pripadnika šiitske milicije, koji svi imaju podršku SAD, učestvuju u borbama za ponovno zauzimanje grada. Akcija je pokrenuta u oktobru prošle godine.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Don

22.06.2017 06:46

Poraz ID-a je poraz zapadnih obavještajnih službi. To kancerogeno tkivo treba odstraniti iz islamskog svijeta.

ODGOVORITE
Name

kameleon

22.06.2017 07:52

Prije bih povjerovao da su džamiju porušile vazdušne snage SAD, koje i u ovom ratu, kao u nizu prethodnih, igraju svoju prljavu osvajačku igru, zavadi pa vladaj.

ODGOVORITE
Name

Žaba

22.06.2017 12:30

Tako je.