Анкете предност дају Меркеловој

Изазивач њемачке канцеларке Ангеле Меркел, Мартин Шулц и његова социјалдемократска партија Њемачке (СПД) "попуштају" у најновијим изборним анкетама од чега профитира канцеларкина хришћанско-демократска партија Њемачке (ЦДУ) и либерали, пише Дојче Веле.

Свијет 13.05.2017 | 11:00
Анкете предност дају Меркеловој
У Њемачкој се за четири и по мјесеца одржавају избори за Бундестаг. За многе у тој земљи, али и ван ње главно питање гласи: да ли ће Ангела Меркел остати канцеларка или ови избори значе крај њене ере?
 
Како ДW наводи, то увелико зависи од канцеларског кандидата СПД. Крајем јануара, дошло је до великих промјена код социјалдемократа. Дугогодишњи шеф СПД-а Зигмар Габријел челно мјесто је препустио Мартину Шулцу.

Бивши председник Европског парламента у предизборну трку ушао је борбено: "У кампању улазим с намјером да постанем канцелар".

Како се наводи, изгледи за социјалдемократског кандидата најпре су били добри. СПД је нагло узлетела у анкетама и опет је почела да важи за странку која је у стању да избаци Ангелу Меркел из канцеларског уреда.

У Њемачкој је таман почело је да се прича о тзв. "Шулц-ефекту", али од њега сада као да није остало ништа. То показује актуелно истраживање јавног сервиса АРД, које је меду 1.000 испитаника спровео институт "Инфратест димап".

Анкета је показала да када би се у Њемачкој канцелар бирао директно, скоро половина Нијемаца поново би изабрала Ангелу Меркел за канцеларку, три одсто више него претходног мјесеца. Мартин Шулц је од тада изгубио четири поена, њега би директно бирало 36 одсто испитаника. Прије само три мјесеца половина испитаника била је за то да Шулц буде канцелар.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар