Ankete prednost daju Merkelovoj

Izazivač njemačke kancelarke Angele Merkel, Martin Šulc i njegova socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) "popuštaju" u najnovijim izbornim anketama od čega profitira kancelarkina hrišćansko-demokratska partija Njemačke (CDU) i liberali, piše Dojče Vele.

Svijet 13.05.2017 | 11:00
Ankete prednost daju Merkelovoj
U Njemačkoj se za četiri i po mjeseca održavaju izbori za Bundestag. Za mnoge u toj zemlji, ali i van nje glavno pitanje glasi: da li će Angela Merkel ostati kancelarka ili ovi izbori znače kraj njene ere?
 
Kako DW navodi, to uveliko zavisi od kancelarskog kandidata SPD. Krajem januara, došlo je do velikih promjena kod socijaldemokrata. Dugogodišnji šef SPD-a Zigmar Gabrijel čelno mjesto je prepustio Martinu Šulcu.

Bivši predsednik Evropskog parlamenta u predizbornu trku ušao je borbeno: "U kampanju ulazim s namjerom da postanem kancelar".

Kako se navodi, izgledi za socijaldemokratskog kandidata najpre su bili dobri. SPD je naglo uzletela u anketama i opet je počela da važi za stranku koja je u stanju da izbaci Angelu Merkel iz kancelarskog ureda.

U Njemačkoj je taman počelo je da se priča o tzv. "Šulc-efektu", ali od njega sada kao da nije ostalo ništa. To pokazuje aktuelno istraživanje javnog servisa ARD, koje je medu 1.000 ispitanika sproveo institut "Infratest dimap".

Anketa je pokazala da kada bi se u Njemačkoj kancelar birao direktno, skoro polovina Nijemaca ponovo bi izabrala Angelu Merkel za kancelarku, tri odsto više nego prethodnog mjeseca. Martin Šulc je od tada izgubio četiri poena, njega bi direktno biralo 36 odsto ispitanika. Prije samo tri mjeseca polovina ispitanika bila je za to da Šulc bude kancelar.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar