Амбасадор био мета терориста?!

Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица преминуо је јуче око пет сати ујутру у болници у граду Сусу на северу Туниса након тешке саобраћајке која се догодила у петак!

Свијет 11.05.2017 | 21:59
Амбасадор био мета терориста?!
Несрећа се десила када је Потежица, који је био сам у колима, из за сада неутврђених разлога слетео са пута и задобио смртоносне повреде.

Према незваничним информацијама, не искључује се могућност да је удес био изазван и да је на Потежицу извршен атентат, због чега је наложена обдукција и вештачење амбасадоровог аутомобила.

Ове сумње поткрепљује и чињеница да је Потежица већ био мета терористичких напада у Либији, попут оног у новембру 2015, када су после пресретања колоне наше амбасаде код Триполија отете српске дипломате Слађана Станковић и Јовица Степић, који су касније убијени.

Ратно стање

Према речима нашег саговорника блиског Потежици, амбасадор је већ неколико пута био на мети локалних терористичких група и криминалних кланова.

- Оливер Потежица је био амбасадор у земљи захваћеној ратом, у којој су терористички напади постали свакодневница. О томе говори и отмица српских дипломата у новембру 2015. године, а тада је Потежица био у колони аутомобила које су пресрели терористи.

Као неко ко је из сфере политике, ко је био уважени дипломата и представник једне земље у Либији, не смемо и нећемо да искључимо ниједну могућност његове смрти. Иако је званична верзија да је Потежица био сам у колима и да је до несреће дошло када је слетео с пута, не смемо да занемаримо чињенице ни да је можда дошло до саботаже или намерног изазивања удеса.

Зато ће се ауто послати на вештачење, урадити све могуће анализе и обдукција - открива извор близак покојном амбасадору.

У Министарству спољних послова кажу да су лекари у Тунису учинили све што је било у њиховој моћи, али да су повреде биле кобне по живот.

- Министарство здравља Туниса пружило је сву могућу помоћ у лечењу амбасадора Потежице, као и наша амбасада у Тунису. Нажалост, то није било довољно и Оливер је преминуо јуче ујутру око пет сати.

Сви смо свесни да смо изгубили колегу који је свој живот у потпуности не само посветио већ и уградио и поистоветио са дипломатском службом своје земље и њеним интересима - кажу у ресорном министарству.

На питање када ће одржати сахрана и комеморација, они одговарају:

- За то је још прерано да говоримо. Потребно је да се обаве све процедуре, јер се то захтева када дође до смрти наших дипломата. Када се заврше све неопходне ствари, тада ћемо знати и тачан датум комеморације и сахране - додају у МСП.

(Србија Данас)

Коментари / 0

Оставите коментар