Ambasador bio meta terorista?!

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je juče oko pet sati ujutru u bolnici u gradu Susu na severu Tunisa nakon teške saobraćajke koja se dogodila u petak!

Svijet 11.05.2017 | 21:59
Ambasador bio meta terorista?!
Nesreća se desila kada je Potežica, koji je bio sam u kolima, iz za sada neutvrđenih razloga sleteo sa puta i zadobio smrtonosne povrede.

Prema nezvaničnim informacijama, ne isključuje se mogućnost da je udes bio izazvan i da je na Potežicu izvršen atentat, zbog čega je naložena obdukcija i veštačenje ambasadorovog automobila.

Ove sumnje potkrepljuje i činjenica da je Potežica već bio meta terorističkih napada u Libiji, poput onog u novembru 2015, kada su posle presretanja kolone naše ambasade kod Tripolija otete srpske diplomate Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su kasnije ubijeni.

Ratno stanje

Prema rečima našeg sagovornika bliskog Potežici, ambasador je već nekoliko puta bio na meti lokalnih terorističkih grupa i kriminalnih klanova.

- Oliver Potežica je bio ambasador u zemlji zahvaćenoj ratom, u kojoj su teroristički napadi postali svakodnevnica. O tome govori i otmica srpskih diplomata u novembru 2015. godine, a tada je Potežica bio u koloni automobila koje su presreli teroristi.

Kao neko ko je iz sfere politike, ko je bio uvaženi diplomata i predstavnik jedne zemlje u Libiji, ne smemo i nećemo da isključimo nijednu mogućnost njegove smrti. Iako je zvanična verzija da je Potežica bio sam u kolima i da je do nesreće došlo kada je sleteo s puta, ne smemo da zanemarimo činjenice ni da je možda došlo do sabotaže ili namernog izazivanja udesa.

Zato će se auto poslati na veštačenje, uraditi sve moguće analize i obdukcija - otkriva izvor blizak pokojnom ambasadoru.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da su lekari u Tunisu učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali da su povrede bile kobne po život.

- Ministarstvo zdravlja Tunisa pružilo je svu moguću pomoć u lečenju ambasadora Potežice, kao i naša ambasada u Tunisu. Nažalost, to nije bilo dovoljno i Oliver je preminuo juče ujutru oko pet sati.

Svi smo svesni da smo izgubili kolegu koji je svoj život u potpunosti ne samo posvetio već i ugradio i poistovetio sa diplomatskom službom svoje zemlje i njenim interesima - kažu u resornom ministarstvu.

Na pitanje kada će održati sahrana i komemoracija, oni odgovaraju:

- Za to je još prerano da govorimo. Potrebno je da se obave sve procedure, jer se to zahteva kada dođe do smrti naših diplomata. Kada se završe sve neophodne stvari, tada ćemo znati i tačan datum komemoracije i sahrane - dodaju u MSP.

(Srbija Danas)

Komentari / 0

Ostavite komentar